Yaygın test, sıkı denetim

Yaygın test, sıkı denetim
Normalleşme süreciyle birlikte artan koronavirüs vaka sayılarıyla en riskli ille arasında olan Diyarbakır’da virüsün yayılma hızı gittikçe artıyor. Kentteki güncel vaka sayılarını değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, bayram sonrası süreçte vaka sayıların daha da artabileceğine dikkat çekti.

Ali Abbas Yılmaz/ Özel

GRİS HABER - Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentteki korona tablosuna ilişkin Tigris Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

600’ün üzerinde hastanelerde yatan hasta, günlük ortalama 300 pozitif vaka

Geçtiğimiz Çarşamba günü güncel verileri açıkladıklarını belirten DTO Başkanı Elif Turan, şunları söyledi: “Yalnız biliyorsunuz biz İl Pandemi Kurulları’nda yer almıyoruz. O yüzden resmi rakamlar da şuan elimizde yok. Biz daha çok sahada çalışan arkadaşlarımızdan bilgi alıyoruz. En son açıkladığımız verilerde 600’ün üzerinde hastanede yatan hasta olduğu ve bunların da 100’e yakınının yoğun bakımlarda tedavilerinin yapıldığı ulaştığımız veriler arasında. Bunun yanı sıra günlük ortalama 300 pozitif test sayısı olduğu bilgisi mevcut. Yine Urfa’da da arkadaşlarımız benzer açıklamalar yaptılar. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğimizde Sağlık Bakanlığı’nın günlük açıkladığı tabloyu aşan bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.”

 Karantinada sıkı denetim, yaygın test

Geride bıraktığımız bayram sürecinde yaşanan ziyaretlerin virüsün yayılmasında olası etkisini değerlendiren Turan şöyle konuştu: “Hareketliliği azaltmadığımızda ve yakın temas sürecinde bu virüs çok hızlı bir şekilde bulaşıyor. Yakın temas iletişim ve maske kullanımının uygun bir şekilde yapılmaması tabii ki virüsün yayılma hızını arttıracaktır. Tabii ki burada tek sorumlu halktır diyemeyiz, yetkililerin de sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. 1 Haziran öncesi Diyarbakır’da günlük vaka sayısı 60 ila 100 arasında değişiyordu. O günlerde Türkiye’de vaka sayıları yoğun olarak yaşanırken, Diyarbakır’da vaka sayıları azdı. Bu süreçte halk maske, sosyal mesafe, kalabalık ortamlardan uzak durma konusunda görsel ve işitsel uyarılara belli ölçüde de uyuyordu. Ama normalleşme süreciyle birlikte vaka sayıları pik yapmaya başladı. Birinci dalga daha bitmeden vaka sayıları dalgalı bir seyir izledi. Tabii gerek Sağlık Bakanlığı gerekse biz halka çağrılar yapıyoruz ve halkımızın bu çağrılara uyması gerekiyor. Tabii bunun yanında filasyon çalışmalarına, sürveyans çalışmalarına önem vermek lazım. Yani öncelikle koruyucu tedbirlerin ön plana çıkması gerekiyor. Çünkü hastalıkla baş etmek için önce bulaşı engellememiz lazım. Bunun için de koruyucu ekipmanlara önem vermemiz gerekiyor. Halka ücretsiz maske ve hijyen ürünlerinin dağıtılması lazım. Filyasyon çalışmaları sıkı bir şekilde yapılmalı ve yaygın test yapılmalı. Virüsü kapanları toplumdan izole ettiğimizde bulaşın da önüne geçmiş oluruz. Şimdi ise hastanelerde yer olmadığı için kişiler test yapıldıktan sonra evlere gönderilmek zorunda kalınıyor. Eve gittiklerinde ise maalesef kalabalık ortamlar ve virüs bulaşı devam ediyor. İzole edilen kişilerin karantina takiplerinin çok ciddi bir şekilde yapılması lazım. Evlerde takiplerden ziyade daha önce yapıldığı gibi yurtlarda, misafirhanelerde takipleri yapılması lazım ki bulaşın önüne geçelim. Aksi halde evlerde takiplerde vaka sayılarında ciddi bir artış olacaktır.”

Birinci dalga bitmedi, dalgalı seyir izliyor

Birinci dalganın sönümlenme sürecine ilişkin konuşan Turan, şöyle konuştu: “Birinci dalganın bitmiş olması demek şu; vaka sayıları sıfır olduktan sonra ikinci bir dalgadan söz edebilirdik. Yani 11 Mart itibariyle başlayan virüs bulaşında vaka sayıları arttıktan sonra sıfır olsaydı ve onun ardından yeni vakalar görülmeye başlansaydı biz ikinci bir dalga başladı diyebilecektik. Ama şuan vaklar sıfırlanmadan vaka sayılarında artış oldu. Bu yüzden de birinci dalga bitti diyemiyoruz ve bu gidişatla da yakın bir zamanda birinci dalga bitecek gibi de gözükmüyor. Çünkü bayram sürecinde hareketlilik arttı. Bakan Fahrettin Koca’nın da açıkladığı gibi tatil yerlerinde, sahillerde insanlar sosyal mesafe konusuna uyum sağlamadılar. İnsanlar bayram ziyaretleri yaptılar, kalabalık ortamlara girdiler, yakın temas, maske kullanımında gereken özenin gösterilmemesi vs. tüm bunları bir arada düşündüğümüzde 15-20 gün içinde daha yüksek vaka sayıları ile karşı karşıya kalabiliriz diye tahmin ediyorum. Zaten vaka sayılarının arttığını enfekte olan sağlık personeli sayısına bakarak da söyleyebiliriz. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 318 enfekte dağlım çalışanı var ve bu sayı gün geçtikçe artıyor. Geçen hafta fakültede 2 gün içinde 20 sağlık çalışanı enfekte olmuştu.”

Kişisel koruyucu ürünler halka ücretsiz dağıtılmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin koca’nın, tedbirlere uyulmadığı taktirde daha ciddi kısıtlamaların gündeme geleceği yönündeki uyarılarını değerlendiren Turan şunları ifade etti: “Her türlü tedbirler alınmalı, kalabalık ortamlar denetlenmeli. Özellikle düğün salonları, kafeteryalar, restoranlar denetlenmeli. Normalleşme sürecinde buralar açıldığı için ister istemez insanlarda şöyle bir algı oluştu;  ‘demek ki, korona bitti ki bu yerler açıldı’. Halbu ki, denetim mekanizmasını sıkı bir şekilde işletmemiz gerekiyor. Bunun yanında kişisel koruyucu ürünlerden maske ve hijyen ürünlerinin halka ücretsiz dağıtılması lazım. Testlerin yaygın yapılması gerekiyor. Yine izole çalışmalarının da ciddi bir şekilde takibi gerekiyor. Temaslılara test yapılmadığına dair ciddi sıkıntılar var. Yaygın testi önemsiyoruz çünkü herkesin aynı semptomları göstermesi diye bir şey yok. Semptom göstermeyen taşıyıcı grup çok riskli ve bunlar toplum içinde virüsü yaymayı sürdürüyor. Testi pozitif çıkanlar da hastaneden eve gidinceye kadar virüsü yaymayı sürdürüyor. Eve giderken toplu taşımayı kullanıyor vs.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum