Bazalt taşından kalp yaptı

Bazalt taşından kalp yaptı
Bazalt taşından yaptığı tekne ile dikkatleri çeken bazalt ve çiğ köfte ustası Cuma Balıkçı bu kez de Diyarbakır Surlarındaki görsellikten ilham alarak bazalt taşından kalp yaptı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Bir dönem türkülere de konu olan Mardin Kapıdaki değirmeni babasıyla birlikte işleten Cuma Balıkçının bazalt taşıyla olan hikâyesi devam ediyor. Çocukluk yaşlarında babasının yanında çalışırken öğrendiği bazalt taş işçiliğini zamanla geliştiren Balıkçı, bazalt taştan tavla, çiğ köfte için tekne, masa, koltuk, havan, destar, fıskiye gibi birçok süs veya kullanılabilir alet edevat yaptı.

tas-kalp-tigris.jpg

En son yaptığı çiğ köfte teknesi ile basında adından çokça söz ettiren bazalt taş ve çiğ köfte ustası Cuma Balıkçı, kentin simgesi haline gelen Surlardaki görsellikten ilham aldı, bu kez de taştan kalp yaptı.

Surları gezerken, kalp şeklinde yapılan motifin çok dikkatini çektiğini ve kendisine de ilham olduğunu söyleyen Cuma Balıkçı, kentin savunması için yapılan surlara neden kalp figürü işlendiğini merak edince, bazalt taştan kalp işleme fikrine kapılarak, çalışmasını başlattı.

tas-kalp-tigris1.jpg

Cuma usta yaptığı kalple Surlardaki kalbe hitaben şu çıkarsamayı yapıyor; ‘Benim küçük kalbim senin büyük kalbinin içindedir.’ Diyerek yaptığı bazalt taşından kalbi surlardaki kalbin yanına götürerek duygusal ve anlamlı bir görüntü ortaya çıkardı.

tas-tigris.jpg

Balıkçı bu çalışmasını biraz daha ince işçilikle devam ettireceğini, yaptığı bu kalbin içine bir kalp daha yaparak bunun çok sevdiği kızının kalbini simgeleyeceğini söyleyerek; ‘Kalbin, kalbim ve kalbi’ gibi bir üçlemeyle Surlara bir atıf olacağını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.