MORDEM SANAT OKULUYLA SANATA YOLCULUK

MORDEM SANAT OKULUYLA SANATA YOLCULUK
Mordem sanat okuluyla sanata yolculuk.

Özel Röportaj: Mümin AĞCAKAYA  

   “ Diyarbakır’da alışageldiğimiz sanat ve kültür çalışmalarının dışında kendine özgü bir tarza çalışma yürütmeyi amaçlayan Mordem Kültür ve Sanat çalışma grubu bu yolculuğa çıkarken, bu çalışmanın eğitim koordinatörlerinden Gülidar Gürbüz ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.” 

         Böyle kültürel bir faaliyette bulunma fikri nasıl oluştu? Yola çıkarken neyi amaçladınız? Yapacağınız etkinliklerle ilgili bilgi verebilir misiniz? Bu çalışmalarınızı nasıl bir program ve projeye kavuşturacaksınız? 

  Baskı, şiddet ve savaş ortamında; psikolojileri olumsuz etkilenen çocuklarımızı, sanatın güzellikleri ile buluşturmak istedik. Eğitmen ve oyuncu arkadaşlarımızla, kısa vadeli projeler üzerine yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, çocuklar için yazılmış  ‘Sihirli Ülke’ adlı oyunumuzu, köylerde eğitim görmekte olan çocuklarımızla buluşturmanın anlamlı olacağını düşündük. Çocuklarımızın yaratıcılıklarını, yorumlama ve iletişim becerilerini; anlama kabiliyetlerini ve özellikle kişisel gelişimlerini desteklemek ve bu gelişime katkı sunmak adına çıktık bu yola. ‘Her yerde sanat’ idealiyle, gelecekteki projelerimizin ilk adımı olan, köy okullarında tiyatro projesini faaliyete geçirmeye karar verdik. Bu projeyi faaliyete geçirme kapsamında destek arayışına girdik. Diyarbakır’ın saygın meslek kuruluşlarından olan baro ile bir görüşme sağladık. Görüşmemizde Diyarbakır Baro’su; projemizin maliyetinin yarısını karşılayabileceklerini söylediler. Projemizin Diyarbakır Barosu tarafından desteklenmesini çok anlamlı bulduk. Gelecekteki projelerimizde de kendilerinden destek göreceğimizi umuyoruz.

 28 Mayıs 2018 – 1 Haziran 2018 tarihleri arasında, Silvan ilçesine bağlı Gökçetepek İlköğretim Okulu, Hazro ilçesine bağlı Yazgı Köyü İlköğretim Okulu, Bismil ilçesine bağlı Kazancı İlköğretim Okulu, Çınar ilçesine bağlı Aşağıkonak İlköğretim Okulu ve son olarak Lice ilçesine bağlı Kayacık İlköğretim Okulu’nda Mordem Sanat tiyatro ekibinin oyunu sahnelenecek. Daha önce benzeri bir çalışmayı Sur İlçesinde, çatışmalı süreçten dolayı eğitimleri sekteye uğramış, Alipaşa, İskenderpaşa gibi mahallerde; süreçten olumsuz etkilenmiş çocuklarımıza çeşitli oyunlar oynayıp, etkinlikler gerçekleştirdik. Başarılı ve anlamlı bir çalışma olmuştu ancak yerelde sesimizi yeteri kadar duyuramamıştık. Köy Okulları Projemizle daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu konudaki çabalarımızın sonuçlarını alacağımıza inanıyoruz.

 Çabalarınız güzel ve anlamlı. Diyarbakır’da yapılacak kültürel etkinlikler; özellikle çocukları; sokaktan, uyuşturucudan, internet kafelerden kurtarmak demektir. Bir çocuğu kurtarmak bile önemlidir. Bu çalışmaları, daha detaylı olarak yürütmeyi amaçladığınız anlaşılıyor. Biraz daha detaylandırabilir misiniz?

 Mordem Sanat Okul’u olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılı kapsamında, sanat projelerimiz ve etkinliklerimiz daha da hız kazanmış olacak. Sur İlçesi’nde zarar gören çocuklarımıza, şiddet mağduru çocuklarımıza, sokaklarda kaderine terk edilmiş çocuklarımıza, sanat ile buluşma imkânı sağlayacağız. Sanatın terapi edici özelliğini kullanarak, sosyal gelişimlerini destekleyecek, kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak ve onlara nitelik kazandıracak faaliyetlere yer vereceğiz. Tüm bunların yanı sıra, kültürel miras kabul ettiğimiz; çîrokbêjlik (öykücülük), dengbejlik gibi geleneksel unsurlarımızı da sahnemizde ön plana çıkaracağız. Sanat etkinliklerini, duvarlar arasına hapsetmek değil; Diyarbakır’ın dört bir yanına yayma çabası içerisinde olacağız. Keyfi, neşeyi ve şenliği sokaklarımıza geri getirmek amacındayız…

                Modern ve geleneksel sanatın birlikteliği ve etkileşiminden ilham alarak, sosyal sorumluluk girişimleriyle, ulusal ve uluslararası iş birliklerine dayalı projeler de hazırlayacağız.

 Anlattığınızdan şunu anlıyorum; bu özel bir kültür-sanat okulu projesi. Bu çalışmanın oyuncuları amatör mü?

  Oyuncularımızın tamamı profesyonel oyuncular. Kurulum mimarlarımızdan Barış Işık, Çukurova Üniversitesi konservatuar mezunu. Stajını, İngiltere Çocuk Tiyatro’su ve oyunculuğu üzerine yapmış.  Batman Şehir Tiyatrosu’nun kurucularından olmasının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşmiş birçok projede; oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. Savaş Işık ise; Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Tiyatro Oyunculuğu mezunu olup, çocuk oyunu ve oyunculuğu üzerine birçok çalışma yürütmüştür. Diğer ekip arkadaşlarımızın tümü, çekirdekten yetişme profesyonel oyunculardır. Ayrıca; alanlarında uzman, Konservatuar Bölümü’nden mezun; müzik, dans, heykel, resim gibi birçok alanda eğitim verecek hocalar da kadromuz dâhilindedir.

Sanatsal gösterileri sunacak oyuncuların profesyonel olmaları bu çalışmaları yürütmede iddialı olduğunuzu ortaya koyuyor. Hangi yönetmenlerle birlikte çalışacaksınız?

 Eğitmen kadromuzda, farklı etnik unsurlara da yer verdik. Azeri, Gürcü, İranlı yönetmenlerle de çalışacağız. İtalya’da, Almanya’da, Gürcistan’da ve Hollanda’da faaliyet gösteren tiyatro ekipleriyle de ortak çalışmalar içinde olacağız. Sanatı bir kimlik içersine hapsetmeden, evrensel normları ön plana çıkaracağız.

Mordem Sanat Okulu; hangi dallarda, nasıl bir sanat çalışması yürütecek?

Diyarbakır’da, eğitimin sanat boyutunda hissedilir bir boşluk vardı. Şimdiye dek verilmiş olan eğitimler kapsam bakımından ele alındığında, ya sanatçı yetiştirmek amacıyla verilen eğitimler olduğu ya da sanatın tek bir alanında verilen dar kapsamlı eğitimler olduğu gerçeği karşımıza çıkmakta. Mordem Sanat,  Sanatın bütün dallarını kullanmayı esas alan (dans, tiyatro, drama, resim, müzik, plastik el sanatları, fotoğrafçılık… vb), modern çağın gerektirdiği donanıma ve teknolojiye sahip, sanatsal ve kültürel etkinlikleri yaygınlaştırmak ve eğitim faaliyetleri yoluyla toplumda sanata olan bilinci ve duyarlılığı arttırmak adına eğitim politikalarını oluşturan bir eğitim kurumu olması haricinde, 160 kişi kapasiteli tiyatro sahnesine sahip, Diyarbakır’ın ilk özel tiyatrosu olma özelliğini taşımaktayız. Okulumuz çatısı altında sanatçı yetiştirmek gibi bir iddiaya sahip değiliz ancak; sanatçı olmayı hedef edinmiş öğrencilerimize de teknik ve akademik alanda her türlü desteği vereceğiz.

Geniş kadrosuyla yürüteceğiniz bu çalışmanın maddi finansmanı da önemli bir sorun. Bu sorunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

                Öncelikle Diyarbakır’da sanata gönül veren her kesimin bu çalışmaya maddi ve manevi desteğini esirgemeyeceğini düşünüyoruz. Bu girişimdeki maddi gücümüz, kendi öz kaynaklarımız olacaktır. Bu yolda birlikte yürüyeceğimiz sanat dostlarına ihtiyacımız vardır. Sanat ve kültür kenti Diyarbakır’da bu çalışmanın maddi ve manevi yükünü halkımızla; bu yolda birlikte yürüyeceğimiz sanat ve kültür dostlarıyla aşacağımıza inanıyoruz. 

                Son olarak söylemek istediğiniz?

 Çıktığımız bu yolun ilk destekçileri olan, Diyarbakırlı yazarımız Sayın Şeyhmus Diken’e ve bize daha ilk baştan desteğini esirgemeyen Diyarbakır Barosu’na teşekkür ediyor, Tigris Haber’e yayın hayatında başarılar diliyoruz.

Bizde size bu sanat v e kültür yolculuğunuzda başarılar diliyoruz.

               

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.