VİDEO - Gazi Caddesi esnafı 2 günlük kapamayı değerlendirdi

VİDEO - Gazi Caddesi esnafı 2 günlük kapamayı değerlendirdi
Diyarbakır Sur içinde bulunan Gazi Caddesi hafta sonu iki gün trafiğe kapandı. Cadde esnafının çoğunluğu kararı olumlu değerlendirdi.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber

TİGRİS HABER - Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde yaptığı incelemeler doğrultusunda İnönü ile Melikahmet caddeleri arasında kalan kısmında özellikle hafta sonları yoğun yaya sirkülasyonunun olması nedeniyle 19 Ağustos Cumartesi gününden itibaren yaz aylarında saat 10.00-19.00, kış aylarında ise 10.00-18.00 saatleri arasında cadde trafiğe kapatıldı. Karar, banka, kargo ve ticari taksileri kapsamayacak.

Cadde esnafının büyük çoğunluğu trafiğe kapatılmasını olumlu ve yararlı bulurken, bazı esnaflar olumsuz değerlendirme yaptı. İlk kapatılmanın ardından cadde esnafının çoğunluğu memnun kaldıklarını, gelen misafirlerin rahat dolaştıklarını dile getirdiler. Olumlu bulmayan esnaf ise, kapanma kararında kendilerine sorulmadığını ifade etti.

'Düzene girdiğinde esnaf faydalanacak'

Esnaflardan Alaattin Çavuş, park halindeki araçların çoğunluğunun esnafa ait olduğunu gelen misafirlerin araçlarla alışveriş yapmasına engel olduğunu dile getirerek, "kapanmasından yanaydım. Kapanmasında fayda vardır. Vatandaşlar aileleriyle daha rahat gezebilirler. Trafiğe açık olduğunda park halindeki araçların çoğunluğu esnafındır. Müşteri geldiğinde 5 dakika durarak alışverişini yapacak, fakat yer bulamayacak, sonrada trafiğe kapanmasın denilecek. Böyle bir şey olamaz. Belediyenin açtığı katlı otoparklar da var. Gayet uygun fiyatlıdır. Oralara park edilebilir" dedi.

Zamanla alışılır

Lokantacı Cemal Kutlu ise, zamanla uygulamanın daha iyi olacağını söyleyerek, "Bu şekilde olmasına alışacağız. Düzene girdiği zaman esnaf daha çok faydalanacak. Daha önce seyrantepe yapıldığında insanlar yoldan gidemiyordu sonra eleştiriyorlardı. Fakat şimdi insanlar rahatlıkla orayı kullanıyorlar. İleriyi görmek gerekiyor. Buradaki kargaşa ve korna sesleri kalkmış oldu. İnsanlar rahatlıkla dolaşacak" diye konuştu.

Sur'da esnaf olan Kadri Önal'da hafta sonları kapalı olmasının iyi olduğunu belirterek, "kapanması iyi oldu. Bu bölge tarih ve turizm bölgesidir. Hafta sonu kapanması iyi oldu. İnsanlar rahatlıkla dolaşıyor. Bizim içinde iyi oldu. Arabalar gidip gelmiyor. 2 gün olması iyidir"

'Yanlış bir uygulama'

Sur'da 40 yıllık esnaf olan Nizam Özbek, karar alındığında kimseye sorulmadığını ve yanlış bir uygulama yapıldığını söyleyerek, şunları belirtti;

"Esnaf olarak kime sordular bu kararı alırken bilmiyorum. Gazi caddesinde dört yoldan başlayıp Melik Ahmet’e kadar hiç bir esnaf kapanma taraftarı değil. Vali beye kimler gitti ne dedi bilmiyorum. Bize sorarsanız yanlışın daniskası. Zaten buradaki esnaf zar zor geçiniyor. Burada kuyumcular var, manifaturacılar var, tekstilciler var. Adam kuyumcuya geliyor, günümüzde para torbalar ile taşınıyor, poşeti eline alıp kuyumcuya girip çıkacak. 3-5 kişi yemeğe gelecek ta nerde araba park ederek, buraya kadar yürüyecek. Kırk yıldır buradayım, bir sefer daha denendi, ama bana göre yanlış bir uygulama"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.