VİDEO - Sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında alış-veriş durgun

VİDEO - Sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında alış-veriş durgun
İkinci el araçların alım satımında yüzde 17 oranında düşüş yaşanıyor. Vergi ve zamların artması oranların düşmesinde büyük etki gösterirken, vatandaşlar takas yöntemine yöneldi.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber

TİGRİS HABER - Sıfır otomobil fiyatları tutulmazken, 2. el araba fiyatlarında da sıkıntılı durum söz konusu. Fiyatlar rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bunların üstüne MTV, ÖTV, KDV zamları eklenince araba fiyatları ürküten rakamlara geldi. Alım satımlarda ise yurttaşlar, araç alamazken, kimileri ise takas yöntemiyle araçlarını değiştirmeye çalışıyor.

İkinci el araç firması satış müdürü Kıvanç Tatlı, güncel durumu değerlendirerek, yurttaşların nakitte sıkıntı yaşaması nedeniyle takas yöntemiyle araç aldıkları ve zamlar nedeniyle satışların azaldığını ifade etti.

ikinci-el-arac-manset-1.jpg

'Yüzde 80 diliminin altında araba kalmadı'

Satış Müdürü Kıvanç Tatlı, müşterilerin araç alım sırasında çektikleri kredinin olumsuz etkilediğini belirterek, " Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 17'lik bir düşüş var. Bu düşüşte tabi rol oynayan şeyler MTV, ÖTV, yüzde 80 dilimin altında arabanın kalmaması, yüksek faiz oranları. Müşterimiz geldiğinde bir araba almak istediğinde çekeceği kredinin çok az olması olumsuz yönde etkiliyor. MTV ve artan yakıt fiyatlarından sonra satışlarımız ciddi şekilde düştü. Bu dalgalanmaya bizim gibi büyük firmalar, şöyle bir yol çiziyor; yüksek fiyat artırımları yapmadan, piyasada normal bir denge kurarak, o şekilde satışlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Geçen yıla göre düşüşümüz oluyor ama, bir nebze bile olsa devam ediyoruz.

'Müşteriler takasa yöneldi'

Müşterilerin arabalarını getirerek takas yöntemiyle daha yüksek model araç almaya yöneldiğini söyleyen Kıvanç Tatlı, şunları dile getirdi;

"Normal perakende satış yapmaya çalıştığımız zaman, müşteri en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyor, biliyor, bildikten sonrada hesap kitabını yapıyor, hesap kitaptan sonra bazen uymuyor. Uymadığı zaman da direk satışlar düşüyor. Diyarbakır piyasası Türkiye ile aynı durumda, düşüş var. İstenilen seviyede değiliz. Şu anda müşterilerimiz takasa yönelmiş durumda. Arabalarını getirip, bizden daha yüksek modelli araba istiyor. Bununda nedeni, çekeceği kredi çok yüksek olacağı için müşteri arabasını takasa getiriyor, takas olarak değerlendiriyor. Çekeceği kredi yâda kullanacağı nakit parasının az bir miktarını kullanıp yeni bir araba ile değiştirmeyi tercih ediyor. Son iki aydır takasta bir yoğunluk var. Takasın bize etkisi şöyle; müşteri gelip almak istediği arabayı alıyor, bizde doğal olarak takasa verdiği arabayı satıyoruz. Bu şekilde bir çark ilerliyor."

Ns

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.