Ağaç dalları yoksullar için ısınmak demek

Ağaç dalları yoksullar için ısınmak demek
Dicle Nehri kenarında budanmış ağaç dallarını toplayan yurttaşlar kış aylarında ısınma sorununu gidermeye çalışıyor. 70 yaşındaki Rabia Kaya sırtına aldığı dalları ısınmak için evine götürüyor.

DİYARBAKIR'da zorlu kış koşulları yoksullar için ısınma sorunun beraberinde getiriyor. Bazı yurttaşlar ise ısınma sorunu için mevsimine göre budanan ağaçları çözüm olarak görüyor.

Kimisine göre doğa katliamı olarak değerlendirilen ağaç budama işlemi, kimi yurttaş için ise tandır veya ısınma aracı olarak kullanılıyor. Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya Mahallesi'nde Dicle Nehri kenarında budanan ağaçlar kadınlar tarafından evlere götürülüyor.

Rabia nine her yıl bunu yapıyor

Yıllardır bu yöntemi kullananlardan biride 70 yaşında ki Rabia Kaya. "Her ağaç budama döneminde tandır yakmak için ve kışın ısınmak için gelip bu dalları topluyorum" diyen Kaya, "Kimsem olmadığı için bazen eşimle ağaç dallarını toplamaya geliyorum. Topladığımız ağaçları traktöre yükleyip götürünce pahalı oluyor. O yüzden mecburen sırtımızda götürüyoruz. Bu şekilde ihtiyacımızı gideriyoruz" diyor.

Kışın ısınmak için kullanıyoruz

Budanmış ağaç dallarını toplayan Halime Şentürk (40) ise, eşi ve çocuklarının her yıl Dicle Nehri kenarına gelerek budanan ağaçları topladığını dile getirerek, "Topladığımız dallar ile tandır yakıyoruz. Aynı zamanda kışın ısınmak için kullanıyoruz. Şu an dallar yaş. Eve götürüp bırakıyoruz. Bir süre sonra kuruyorlar. Kuruduktan sonra kullanıyoruz" dedi.

agac-dallari-yoksullar-icin-isinmak-demek----(2).jpg

agac-dallari-yoksullar-icin-isinmak-demek----(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.