Başkan Barzani Dtso heyetini kabul etti

Başkan Barzani Dtso heyetini kabul etti
DTSO heyeti ticareti geliştirmek için yapılması gerekenleri Neçirvan Barzani’ye iletti

Tigris Haber- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde Kuzey Irak Kürt bölgesine yapılan  ticaret çıkarması kapsamında görüşmeler devam ederken, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki heyet Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani ile başbakanlık makamında bir görüşme yaptı. Görüşmede her iki ülkenin ticaretini geliştirmek için yapılması gereken konular ele alındı.

barzani-(3).jpeg

  DTSO öncülüğünde Kuzey Irak’a yapılan ticaret çıkarması kapsamında görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler kapsamında DTSO Başkanlığında oluşturulan bir heyet Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, çifte vergilendirme konusu, İbrahim Halil Sınır Kapısının genişletilmesi ve yenilenmesi, hava yolu uçuşlarının tekrardan başlatılması, ticaret geliştirme merkezi kurulması, Türkiye ile olan son dönemlerdeki gerilimlerin sone erdirilmesi başlıklı konuların görüşüldüğü belirtildi.

 

Heyetin Türkiye ve bölgenin ticaret hacminin artırılmasına dönük kapsamlı bir görüşme yaptığı bildirildi. İş insanları heyetinin çifte vergilendirmenin bir an önce kaldırılması gerektiğini Başbakan Neçirvan Barzani’ye iletildiği bununla birlikte sınır kapısında yaşanan sorunların giderilmesi ile ilgili çalışmaların hızlandırılması talebi iletildi. Başbakan Barzani’nin bunlar için özel çaba sarf edeceğini ve konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile diyaloğun çok iyi olduğunu söylediği belirtildi.

barzani-(2).jpeg

   Erbil’e bölgeye hitap edecek ticaret geliştirme merkezi  kuruluyor

Barzani’nin görüşmede, en sıkıntılı süreç ve günlerinde bölge insanının ve Türkiye Cumhuriyetinin yanlarında olduğunu ifade ettiğini dile getirerek, Erbil Duhok ve Süleymaniye ticaret odaları ile yapılan iş birliği anlaşmalarının çok önemli olduğunu, bu konuda üzerlerine düşen her türlü desteği vereceklerini, bu anlamda Kürt iş insanları heyetinin talebi olan Erbil’de bölgeye hitap eden ticareti geliştirme ve güçlendirme merkezi kurulması ile ilgili gerekli talimatları verdiği bildirildi.

barzani-(4).jpeg

  Erbil’de kurulması planlanan ticareti geliştirme ve güçlendirme merkezinin DTSO öncülüğünde bölge odalarıyla birlikte çalışma yapılacağının belirtildiği görüşmede, projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi için gerekli girişimlerin yapılacağı vurgulandı. Arıca Barzani’nin Diyarbakır’da yakın zamanda yapılacak olan fuara katılacağının ve bunu gündemine aldığı Türk iş insanları heyetine bildirildi.

  “Türkiye’nin geçmişten gelen dostluğunu önemsiyoruz”

  Görüşmede Neçirvan Barzani’nin Türkiye’nin geçmişten gelen dostluğunu önemsediklerini ve her zaman Türkiye ve Türk halkını yanlarında gördüklerini, bundan fazlasıyla memnun olup minnettaar olduklarını belirttiği ifade edildi. Görüşmede çiftte vergilendirmenin kalkmasına sıcak bakıldıığı, çifte vergilendirmenin kalkması durumunda iş insanlarının Bağdat’a kadar ürün satmalarının daha kolay olacağı konusunda fikir birliği yapıldığı belirtildi.

  Toplantıya , Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Sözcüsü Safeen Dizaye, Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolonsu Hakan Karaçaay, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ve yönetim kurulu üyeleri Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat, TURSAB Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, DOGÜNKAD Başkanı Nevin il ve DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.