Diyarbakırlı hemşireler, istihdamdan yakındı

Diyarbakırlı hemşireler, istihdamdan yakındı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Hemşireler Haftası nedeniyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Hemşireler Günü nedeniyle SES adına açıklama yapan Gülşen Kahraman, Hemşirelerin, dünya çapında sağlık alanındaki en büyük iş gücüdür ve sağlık sistemlerinin daha sürdürülebilir hale gelmesine ve insanlığın gelişimine yardımcı olan bir meslek grubu olduğunu belirterek, Hemşirelerin yıllardır yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılmaya alıştırıldıklarını söyledi. Kahraman, "Sağlık politikacılarının bilimsel verilere rağmen nitelikli, güvenceli ve yeterli sayıda hemşire istihdam etmemek için son 21 yıldır özel bir çaba içerisinde olduğu görülmektedir" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Hemşireler Haftası nedeniyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri temsilcisi Şengül Kahraman, burada yaptığı konuşmada, Hemşirelerin yıllardır yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılmaya alıştırıldıklarını söyledi.

hemsireler-gunu3.jpg

"İnsanlığın gelişimine yardımcı olan bir meslek grubudur"

Hemşirelerin, dünya çapında sağlık alanındaki en büyük iş gücü olduğunu ve sağlık sistemlerinin daha sürdürülebilir hale gelmesine ve insanlığın gelişimine yardımcı olan bir meslek grubu olduğunu belirten Kahraman, "2020 yılı Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) hemşirelerin “Ülkemizde hemşirelerin emeğinin hakkının verilmesine ve değerine dair hiçbir ilerleme olmamıştır. Aksine ülkemizde özellikle şehir hastaneleri başta olmak üzere hemşireler; banttan herhangi bir ürünü sorgulamadan hızlıca üretmesi gereken işçilere dönüşmüşlerdir. Hemşireliğin toplumu güçlendirici rolleri yok sayılmakta, mesleki ve etik sorumluluklarını göz ardı etmeleri istenmekte, özgür düşünmeleri engellenmekte, iyi bir insan ve başarılı bir hemşire olma çabaları umursanmamaktadır. Bu çabanın insanların sağlığını evrensel düzeyde artırdığı gerçeği bilinmesine rağmen bu vurdumduymazlıkta ısrar edilmektedir" dedi.

hemsireler-gunu2.jpg

Hemşireler yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılıyor

Hemşirelerin yıllardır yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılmaya alıştırıldıklarına değinen Kahraman, "Hemşire insan gücünün giderek azalması; aynı işin daha az sayıda çalışanla ortaya çıkarılması, dolayısıyla çalışanların iş yüklerini artırarak işin niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyada ve ülkemizde hemşirelik iş yükünün hasta bakımına olan negatif etkisi kanıtlanmıştır. Sağlık politikacılarının bilimsel verilere rağmen nitelikli, güvenceli ve yeterli sayıda hemşire istihdam etmemek için son 21 yıldır özel bir çaba içerisinde olduğu görülmektedir" diye konuştu.

Hemşirelerin talepleri

Hemşirelerin de sağlıklı ortamlarda ve insanca çalışmaya ihtiyaç duyduğunu anlatan Kahraman, taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Hemşire insan gücü açığının kapatılması iş yükümüzün azaltılması için atama bekleyen on binlerce hemşire kadrolu istihdam edilmeli, hemşire sayısının yetersizliği ve pandemi de bu sorunun daha da derinleşmesi nedeniyle KHK’larla ihraç ettiğiniz deneyimli hemşireler işlerine iade edilmeli, çocuk bakımı ve ebeveyn hakları kapsamında çalışma koşulları göz önünde bulundurularak 24 saat açık, nitelikli, anadilinde eğitim ve bakım hizmeti veren, ücretsiz kreşler açılmalı. Kreşler 0-3 yaş çocuk grubunu da içerecek şekilde düzenlenmeli, çalışanlar arasında ücret adaletsizliğini derinleştiren teşvik ödemesi gibi performansa dayalı parça parça ücretler kaldırılmalıdır. Ücretler, insanca yaşam koşullarına yetecek, emekliliğe de yansıyacak tek kalemde ödenmeli ve sabit ücret düzenlemesine geçilmeli, fiili hizmet zammı geçmişe yönelik çalışmaları da kapsamalı, fazla çalışma kapsamına giren gece nöbeti katsayısı 3 ile, hafta sonu mesai katsayısı 2 ile ve bayram günlerinde mesai katsayısı 4 ile çarpılarak ödenmeli, Riskli birim, özellikli veya acil birim farkı alınması için fiilen yapılan işin dikkate alınması için gerekli düzenlemeler yapılmalı, hemşireler ve diğer sağlık emekçilerinin ruh sağlıklarını korumak ve motivasyonlarını arttırmak adına psikososyal destek sağlanmalı, 5510 kapsamında olan hemşirelerin emeklilik maaşlarına 3600 ek gösterge karşılığında artışlar yapılmalı, doğrudan ilgilendiren kararlar alınırken hemşireler ya da sendika temsilcilerinin sürece dahil edilmesi sağlanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.