Grev kararı alan 800 işçi HES çalışmasını durdurdu

Grev kararı alan 800 işçi HES çalışmasını durdurdu
Siirt'in Şirvan İlçesi Dişlinar (Zivzik) Köyü'nde yapımı devam eden Çetin HES çalışanı 800 işçi uğradıkları haksızlık nedeniyle bir kez daha iş bırakma eylemi başlattı.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Dişlinar (Zivzik) Köyü'nde 3 yıl önce Norveçli Statkraft Firması tarafından başlatılan Çetin HES'de çalışan 800 işçi, bu sabah erken saatlerde iş bıraktı. Çevrede bulunan köylülere büyük bir mağduriyet yaratan baraj ile ilgili tepkiler devam ederken, daha önce de çevre köylerden işe alınan 450 işçinin işine son verilmişti. Şantiyede çalışan 800 işçinin iki günlük iş bırakma eyleminin ardından 450 işçi yeniden işe alınırken yapılan anlaşmaya rağmen yeniden işçi çıkarma ve yerine bölge dışından işçi getirilmesine tepki gösteren 800 inşaat şantiyesinde yeniden iş bırakma eylemi başlattı. Eylemin başlamasıyla birlikte bölgeye çok sayıda jandarma robocopları ve özel güvenlik ekipleri sevk edildi. Şirket yetkilileri ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine bölge dışından gelen taşeron işçiler yetkililere tepki olarak eşyalarını toplayıp memleketlerine geri döndü. Eylemde olan işçiler ise, şirket yetkililerinin asker çağırmasına tepki olarak talepleri yerine getirilinceye kadar herhangi bir çalışmanın yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. 

'Sorun çözülene kadar direniş sürecek'

Grevde bulunan işçilerden Abdurrahim Batumak isimli yurttaş, "Eylemimizin amacı yöremiz halkına yapılan haksızlıkların önüne geçmek ve bu haksızlıkları ortadan kaldırmak" olarak grev nedenini özetlerken, "Buradaki sorunların tek sebebi yeni atanan proje müdürüdür. Arkadaşlarımızı herhangi bir gerekçe göstermeden işten çıkardı. Bizim bölgede bunca işsiz varken başka illerden işçi getirdi. Bizim amacımız kimsenin ekmeğiyle oynamak değil" dedi. Karşı karşıya kaldıkları haksızlığa karşı direnişlerini sürdürecekleri vurgusunda bulunan Batumak, "Bu da komple şantiyenin kapanmasına kadar gider" uyarısında bulundu. 

Bir diğer işçi İbrahim Akşit de, karşılaştıkları haksızlığa dikkat çekerek, "Bunlar bir çözüme ulaşana kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi. 

Konuya ilişkin ısrarla şirket yetkilileri ile yapmak istediğimiz görüşme ise gerekçe belirtilmeden reddedildi

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.