Hevsel Bahçeleri: Dünya kültür mirası mı çöplük mü?

Hevsel Bahçeleri: Dünya kültür mirası mı çöplük mü?
UNESCO Dünya Kültür Mirası olan Dicle Nehri’nin kıyı şeridindeki Hevsel Bahçeleri arazisine inşaat malzemeleri ve çöp atıkları dökülerek kirletiliyor.

Barajlarla suyu kurutulan Dicle Nehri’nin kıyı şeridi arazisini genişletmek isteyenlerin hedefinde. Hevsel Bahçeleri’nde arazisi bulunan bazı kişiler, nehir kıyısını inşaat molozları ve atık çöplerle dolduruyor.

Hazar Gölü’nden Basra Körfezine uzanan Dicle Nehri, güvenlik politikaları sonucu yapılan barajlarla ihtişamını yitirirken, bir yandan da inşaat molozları ve atık çöp istilası altında. Diyarbakır’ın Hevsel Bahçeleri’nde arazisi bulunan bazı kişiler, nehir kıyısını inşaat molozlarıyla doldurarak, arazi alanı yaratıyor.

hb.jpg

 “Devlet yetkilileri, Dicle Nehri’nin ne hale geldiğini görsünler”

Nehre yakın bir yerde yaşayan 65 yaşındaki Hüseyin Sesigüzel, molozların arazi sahibinin talebi üzerine nakliyatçılar tarafından döküldüğünü söyledi. Sesigüzel, arazi sahibinin arsasını genişletmek için böyle bir yola başvurduğunu belirterek, “Arazi sahibi arsasının derdine düşmüş, nehir kimin umurunda?” diyerek tepkisini dile getirdi.

 Molozların gün ortası açık bir şekilde kıyıya dökülmesine rağmen kimsenin müdahale etmediğini ifade eden Sesigüzel, “Bu molozlar nehirdeki kirliliğin nedenlerinden biri. Devlet yetkililerine sesleniyorum, gelip Dicle Nehri’nin ne hale geldiğini görsünler” dedi.

hb3.jpg

 Nehir kenarında dinlenen ve temiz hava solmaya gelen yurttaşlar da çöp yığınından rahatsız. Nehrin korunması gerektiğini dile getiren yurttaşlar, yetkililerin harekete geçmesini istedi. (Kaynak: MA)

hb4.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.