İkinci el araba fiyatına güvercinler podyuma hazırlanıyor

İkinci el araba fiyatına güvercinler podyuma hazırlanıyor
Diyarbakır'da aralarında ikinci el araba fiyatına olanların da yer aldığı güvercinler podyuma çıkmaya hazırlanıyor.

 

İnsanlığın teknoloji ile henüz tanışmadığı dönemlerde askeriyeden ticarete haberleşme amaçlı kullanılan posta güvercinleri, iletişim araçlarının çeşitlenmesinin ardından artık mesaj taşımak yerine yarışma amaçlı değerlendiriliyor.

Diyarbakır'da bu kapsamda düzenlenen "Güvercin Festivali" ise ikinci kez meraklılarına kapılarını açıyor.

Aralarında 20 bin liraya kadar alıcı bulanların da yer aldığı 25 ırktan güvercinler podyumda güzellik ve hünerlerini sergileyecek.

Geçen yıl kentte ilk defa düzenlenen, büyük ilgi görmesi üzerine kapsamı genişletilen festivale bu yıl bölge illerinin yanı sıra İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi çok sayıda kentten de güvercin meraklısı davet edildi.

"Külrengi", "Gökela", "Cigeri", "Narinci", "Atlas" ve "Zeytini" gibi yerli 21 ırk güvercinin yanı sıra bu yıl Şanlıurfa'dan 4 ırkın eklenmesiyle 25 ırktan yaklaşık bin güvercin yarışmaya katılacak.

Güvercinseverleri bir araya getirecek yarışmada hakem heyetince renk, kuyruk ve gagalarının düzgünlüğü, ayak yapısı gibi fiziki özellikleri göz önünde bulundurularak dişi ve erkek olmak üzere iki kategoride puan verilecek.

- "Festivali uluslararası alana taşımaya niyetimiz var"

Kanatlı Hayvanseverler Derneği Başkanı Mehmet Batmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri festivalle güvercin kültürünü geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Festivalde 25 ırktan güvercinin özelliklerine göre yarışacağını dile getiren Batmaz, tüm Türkiye'den belirlenen ırklarda güvercinle katılım sağlanacağını aktardı. 

Batmaz, festivale katılım sağlayacak yaklaşık 500 güvercinseverin bin güvercin ile kente geleceğini belirtti.

Festivalin kapsamının her yıl daha da genişleteceklerini vurgulayan Batmaz, "Türkiye ve dünyadaki güvercinleri Diyarbakır'da bir araya getirip güzellik yarışması yapma niyetindeyiz. Diyarbakır'daki bu festivali uluslararası alana taşımaya niyetimiz var." diye konuştu.

- "Diyarbakır'ın bütün kuşları rağbet görüyor"

"Diyarbakır'ın bütün kuşları rağbet görüyor. En çok rağbet gören kuşlarımız Gökela ve Külrengi'dir. Bunların fiyatı bin ile 20 bin arasında." diyen Batmaz, şöyle devam etti:

"Birinci kalite güvercin her yerde bulunmaz çünkü kolay kolay yetişmiyor. Araba fiyatına bir kuş çıkarsa herkes almak ister ama sahibi satmak istemez çünkü o güvercin herkeste bulunmaz. O güvercinin zevki 10 arabanın verdiği zevkten daha güzel."

Batmaz, yarışmada birinci seçilen güvercinin fiyatının da katlandığına dikkati çekerek, fiyatın 10 katına yükselebildiğini vurguladı.

"Birinci gelen güvercin fiyatı bin lira ise 10 bin liraya yükseliyor. Bir de kupa veriliyor. Kupanın manevi değeri çok büyük. Çünkü kupa almak kolay değil." ifadelerini kullanan Batmaz, bu kupanın kişinin torunlarına bırakacağı kadar manevi önem taşıdığını anlattı.

- Güvercinler açık artırmayla satılacak

Festivalde "ihale" denilen açık arttırmayla güvercin satışının da gerçekleştirileceğini belirten Batmaz, yarışmada ilk 3'e giren kuşların ise paha biçilemez olduğunu ancak sahiplerinin satmak istemesi halinde ihaleyle satışının da mümkün olduğunu dile getirdi.

Batmaz, güvercin meraklılarını yarın gerçekleştirilecek festivale davet ettiklerini aktararak, 12.00-24.00 saatlerinde yapılacak festivalde halk oyunları ekiplerinin ve yerel sanatçıların da sahne alacağını sözlerine ekledi.

- "Güvercinlerin ortalama fiyatı 7 ila 10 bin arasında"

Festivalde güvercinlerini yarıştıracak olan Müslüm Bayhan, küçük yaşlarda başlayan bu merakının 20 yıldır sürdüğünü belirtti.

Etkinlikle güvercinlerini Türkiye'ye tanıtma fırsatı bulduğunu anlatan Bayhan, festivalin her yıl daha da gelişmesini istediklerini söyledi.

Yaklaşık 100 güvercininin olduğunu ifade eden Bayhan, "Şu anda güvercinlerin ortalama fiyatı 7 ila 10 bin lira arasında değişiyor. Festivalde birinci gelip kupa alınca daha da değerli oluyor." dedi.

Bayhan, festivalde güvercinlerini açık artırmaya da sunacağını, değerini bulması halinde satacağını kaydetti.(AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.