KARPUZ REKORU 52 KİLODA

KARPUZ REKORU 52 KİLODA
Büyüklüğü ile nam salan ve geçmişte 63 kiloya kadar ulaşan Diyarbakır karpuzu bu yıl 52 kiloda kaldı

.Karpuzun tadı ve lezzeti ise büyük beğeni topladı. Üreticiler ve tüketiciler,yıllar sonra memnun kaldı.
 

Güvercin Gübresi Kullanıldı

Diyarbakır’ın sembolü haline gelen yerli karpuz üretiminde mevsim tamamlandı. Geçmişte 65 kiloya kadar çıkması ile bilinen Diyarbakır karpuzu bu yılı 52  kilo büyüklükle tamamladı.

Yıl boyu yöreye özgü yöntemlerle yetiştirilen karpuz için tadının ortaya çıkması ve gelişimini sağlaması için güvercin gübresi de kullanıldı. Hastalık nedeniyle özellikle geçtiğimiz yıl yapılan yarışmada 30 kilograma kadar düşüş yaşanan Diyarbakır karpuzunun, eski ağırlığına kavuşması için yapılan çalışmalar bu yıl meyvesini bir nebze de olsa vermeye başladı ve karpuz 52 kiloya kadar çıktı.

Kaymakam Gülenç Karpuz Tarlasında

Bismil’de humuslu arazide Mart ayında ekimi gerçekleştirilen karpuzların ağırlığı 52 kiloya ulaştı. Her biri en az 40 kiloyu geçen ve iki kişi tarafından zor taşınan karpuzlar, tarladan titizlikle toplanarak araçlara aktarıldı.  Tarladaki karpuzları inceleyen Bismil Kaymakamı  ve Belediye Başkanı Turgay Gülenç, tarlada çapa yaparak ve karpuzları taşıyarak çalışanlara yardımcı oldu. Çoğu sergilenmek üzere kurumlara verilecek olan karpuzların büyüklüğü ve kalitesi beğenildi.

En ağır karpuza özel önlem

Diyarbakır’ın tanınan karpuz  üreticilerinden  Adil Aydın, Diyarbakır denince akla önce surların, ardından da karpuzun geldiğini söyledi. Diyarbakır karpuzunun şu anda tescillendiğini belirten Aydın, "Karpuz üreticilerimiz mart ayının 20’sinde tarlaya gelir çekirdeklerini tüplere bırakır, tüpler belirli bir zamana geldiğinde fideler yerlere vurulur. Bunun ardından çapası yapılıp tarla sürülüyor, ilaçlamanın ardından gübre veriliyor. Bu gübrelerin arasında Diyarbakır’ın eski güvercin gübresini kullanıyoruz. Bu gübre karpuzun büyüklüğüne, aromasına ve şekline etki ediyor" dedi.

 

 

 

‘Karpuz Rekoru Bize Ait’

Diyarbakır’da karpuz festivali yapıldığını ve 1990’dan beri yarışmalara katıldıklarını belirten Aydın, "Bu süre zarfında 8 kere birincilik kazandık, 5-6 kere ikinci olduk 8 kere üçüncülük kazandık. Diyarbakırımızda en büyük karpuz, rekor sayılacak karpuz 2014 yılı itibari ile 62 kilo 700 gram karpuz olarak tescillenmiş ve bu karpuz da bizim ürettiğimiz karpuzdu. Şu anda o rekor hala kırılmadı. Eskiden Dicle Nehri kenarında çakıllı olan yerlerde yetişirdi karpuz, coğrafi şekiller ve barajlardan dolayı bu Dicle Nehri’nde yetişen karpuz bitti yerine tarla karpuzu geldi. Şu anda karpuz humuslu topraklarda yetişiyor. En büyük etkeni de tarlanın ham olması kuvvetli olması, güvercin gübresi kullanımı ve bakımı çok önemli. Yeni doğan bir çocuğu düşünün, bakımıdır, temizliğidir gelişimidir bunların hepsi yapılıyor, gelişiyor ve büyük bir hale geliyor. Bizim karpuzumuzu da bir çocuk gibi düşünün. Diyarbakır’da hava sıcaklığı belirli senelerde artıyor. Bu nedenle karpuz büyümüyor. Sıcaklık ortalama olsa inanıyoruz ki karpuzumuz 70 kilogramı da geçer" diye konuştu.

 

‘Destek Olmazsa Diyarbakır Karpuzu Tarih Olacak’

Mevcüt desteklerin yetmediğini belirten Adil Aydın,imkanların iyileştirilmemesi halinde tarihe geçen Diyarbakır karpuzunun önemini kaybedeceğini ifade etti. Çiftçilere yönelik desteklemelerin artması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Bismil Kaymakamımız ve Bismil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gübre, mazot ve ilaçlama yardımı noktasında bize destek sundular fakat bu yeterli değil. Karpuz üreticilerine belirli bir destek verilmesi gerekiyor. Çiftçiye bu destek verilmezse Diyarbakır karpuzumuz yok olmaya mahkum olacaktır" ifadelerini kaydetti.

 

Ali vuranel özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.