Kerküklüler kapılarını Fellucelilere açtı

Kerküklüler kapılarını Fellucelilere açtı
Irak ordusu ile IŞİD arasındaki çatışmaların devam ettiği Felluce'de yiyecek ekmeği kalmayan insanlar kendilerine kapılarını açan Kerküklü ailelerin yanına sığınıyor.

KERKÜK -İç çatışmaların devam ettiği Felluce'de elektrik, telefon ve sular kesik. İnsanlar, hem çatışmalar hem de imkansızlıklar nedeniyle çareyi evlerini terk etmekte buluyorlar.  Irak ordusu ileIrak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında devam eden çatışmalardan kaçan Fellucelilerin bir kısmı, Kerküklü aileler tarafından misafir ediliyor. Saddam Hüseyin döneminde sürgün edildikleri günleri unutmayan Kerküklüler, çocuklarına ve kardeşlerine ait evleri boşaltarak Fellucelileri yerleştirdi. 

Kaçış sürüyor

Irak ordusunun Enbar eyaletine bağlı Felluce ve Ramadi kentlerinde "Aşiret Devrimcilerini" ve IŞİD'i hedef elan operasyonları zaman zaman şiddetleniyor. Helikopterlerle bombalanan kentlerde elektrik, telefon ve sular kesildi. Çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçış devam ediyor. Hava destekli operasyon yapıldığı için kent içerisinde araç kullanılamıyor. İnsanlar, kilometrelerce yürüyerek bölgeyi terk ediyor. 

Evlerini bırakmak zorunda kalan ailelerin bir kısmı günler sonra güvenli bölgelere ulaşabiliyor. Aileler, burada araç kiralayarak ülkenin kuzeydeki kentlere sığınmaya çalışıyor.

Kerküklülerden ahde vefa

Kerkük'ün 10 kilometre güneyinde Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Türkalan Köyü, çatışmalardan kaçan ailelere sahip çıkıyor. Kontrol noktasında bekleyen güvenlik güçleri, Felluceli aileler geldiği zaman köylülerle irtibata geçiyor. 

Köydeki halk, kontrol noktasından aldığı aileleri, müsait olan evlere dağıtıyor. Yıllar önce Saddam Hüseyin döneminde sürgün edildiklerinde Felluce'de misafir edilen Kerküklüler, bugün ahde vefa örneği göstererek çocuklarına ve kardeşlerine ait evleri boşaltarak sığınmacı aileleri yerleştiriyor. 

Çatışmalar başladığı günden beri Türkalan Köyüne 40 aileden oluşan yaklaşık 500 kişi sığındı. Burada köylüler tarafından temin edilen gıda ve giyecekler sığınmacı ailelere dağıtılıyor. 

"Savaş şiddetleniyor"

15 kişilik ailesiyle Felluce'den kaçarak Kerküklü bir ailenin yanına sığınan 45 yaşındaki Adnan Latif, AA muhabirine yaptığı açıklamada şiddet olaylarının neden olduğu şartların her geçen gün ağırlaştığını belirterek, ''Savaş şiddetleniyor ve sivil ölümleri artıyor. Hayat şartları ise belimizi büküyor. Savaştan önce 6 bin Irak dinarına aldığımız mutfak tüpünü, 75 bin dinara ancak alabiliyoruz. Felluce'de hayat durdu" dedi. 

Bölgeden kaçışın çok sıkıntılı olduğunu belirten Latif, ''Yaşadığımız yer abluka altında olduğu için 3 gün yürümek zorunda kaldık. Hasta olan babamı sırtımda taşıdım. Ramadi'de kiraladığımız araçla kuzeye doğru yola çıktık'' diye konuştu.

Bu arada sadece Kerkük'e değil, çevredeki diğer kentlere de çok sayıya Ramadili ve Felluceli ailenin sığındığı belirtiliyor. IrakKızılay'ı evini terk edip, Musul, Kerkük ve Erbil gibi kentlere yerleşen ailelere zaman zaman insani yardımda bulunuyor.  (aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.