KURDÎ-DER'e kapatma davası

KURDÎ-DER'e kapatma davası
KURDÎ-DER Batman Şubesi hakkında "PKK ve KCK ile bağlantılı olduğu" iddiasıyla kapatma davası açıldı.

Batman'da Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği'nin (MEYA-DER) ve Din Alimleri Derneği (DA-DER) kapatılmasını isteyen Cumhuriyet Savcılığı, bu kez de Kürtçe dil çalışmalarını yürüten "Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği-(Komela Lêkolîn û Pêşvebirina Ziman Kurdî)" (KURDÎ-DER) Batman Şubesi'nin kapatılmasını istiyor. Savcılık, KURDÎ-DER hakkında başlattığı incelemeyi tamamladı. Savcılığın kapatma istemiyle hazırladığı iddianame Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce kabul edildi. Kapatma isteminde bulunan savcılık, gerekçesini, KURDÎ-DER'in "Dernek tüzüğünde belirtilen hususlar dışında PKK/KCK örgütünün amaç ve ideolojisi doğrultusunda eylemler yaptığı ve dernek yöneticilerinin PKK/KCK örgütünün faaliyetlerine iştirak ettiği" iddiasına dayandırdı. 

Yine dernek yöneticilerinin de, "Derneği imkan ve olanaklarını örgütün amacı ve faaliyetleri doğrultusunda kullandıkları, dernek PKK/KCK örgütü tarafından denetleniyor" iddiasında bulunan savcılık, bu nedenle KURDÎ-DER'in Türk Medeni Kanunu'nun 89. maddesi gereğince feshine karar verilerek, dava açılmasını talep etti. Davanın ilk duruşması Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 18 Aralık'ta görülecek. 

'Tamamıyla hukuk dışı bir uygulamadır'

Davaya tepki gösteren KURDÎ-DER Batman Şube Başkanı Şehmus Aslan, AKP hükümetinin bir yandan topluma barış getireceğiz söylemlerinde bulunurken bir yandan Kürtçe'ye yeni yasaklar getirdiğine dikkat çekti. Aslan, "Diyorlar 'Kürt halkının dilini hiçbir zaman yasaklamıyoruz ve engellemiyoruz.' Ama baktığımızda Kürtçe dilinin üzerinde çok büyük bir engel ve yasaklama vardır. Bize ve diğer derneklere açılan davanın hiçbir meşruiyeti yoktur. Tamamıyla hukuk dışı bir uygulamadır. Dilimizi kabul etmiyorlar. Bu baskı ve kapatma davalara rağmen dilimiz için elimizden ne gelirse her şeyi yapacağız" diye konuştu. 

Davaya katılım çağrısı

Davayı kazanacaklarını ifade eden Aslan, gösterilen suçlama ve gerekçelerin asılsız olduğunu söyledi. Aslan, "Eğer hukuk ve kanun varsa, bizi suçladıkları hususlar hiçbir tanesi doğru değildir. Devletin bize verdiği tüzüğe göre çalışıyoruz ve Kürt dili üzerinde araştırma yapıyoruz. Kürt diline kilit vurulmaması için gereken hukuki mücadelemizi yürüteceğiz" dedi. 

18 Aralık'ta Batman Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmaya katılım çağrısını yapan Aslan, başta Batman'da çalışma yürüten bütün kurumlar olmak üzere bütün halkı dava gününde destek vermeye davet etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.