O SES RUHUNUZDA BİR YANKI YARATIYORDU

O SES RUHUNUZDA BİR YANKI YARATIYORDU
‘O SES’ ler kitabıyla Sur’daki çatışmalı süreçte yaşananları; farklı kesimlerden tanıkları dileyerek, anlatımlarını satırlara döken Yazar Nurcan Baysal MORPHEUS Yayınevinde okuyucularıyla buluştu.

Prof. Dr. Şemsa Özer’in Moderatörlüğünde bir söyleşi yapıldı. Yazar Nurcan Baysal; Sur’da yaşanan çatışmalı sürece tanık olan farklı kesimlerden insanlardan dinlediği öykülere ilişkin dikkat çekici diyalog ve o günlerde yaşanan psikolojik ortam ve algılara dönük vurgularını yaptıktan sonra; Sur’a tanık olan okurların soru ve tanıklıklarıyla devam eden etkinliğe yoğun bir katılım oldu.

 Moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden; Prof. Dr. Şemsa Özar’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide; Prof. Dr. Şemsa Özar; Diyarbakır’ı çok sevdiğini söyleyerek açış konuşmasına başladı ve Nurcan Baysal’ın aldığı bu önemli ödülden dolayı tebrik etti. Nurcan Baysal’ın; bir insan hakları aktivisti olarak çalıştığına vurgu yaptıktan sonra; onun, Sur’da yaşananları sıcağı sıcağına yazmakla önemli bir iş yaparak, bu ödülü hak ettiğinin altını çizdi. Çok sıcak geçen o çatışmalı süreç de insan seslerinin; bomba, helikopter ve silah seslerine karışarak oluşan sesler yumağında; insan seslerini arayıp bulmanın, bunları ortaya çıkarmanın; bunları yazmanın da, yayınlamanın da önemli bir cesaret işi olduğunun altını çizen bir konuşma yaptı. Moderatörün yaptığı bu konuşmadan sonra okuyucular sorularıyla katılım gösterdi.  Sur’da yaşanan çatışmalı günlere tanık olanlar da; anlatımlarıyla, Morpheus’da insanı rahatsız eden, o sesler yeniden yankılandı.

   Olayları sıcağı sıcağına yazmak da o kadar kolay değil. 14 kişi Sur'un

       “Utanç, vicdan herkeste var.  Sur içinde ve dışında yaşayanların olayları nasıl algıladığını anlamak ve anlatmak istedim. Şehirde farklı algılamalar oldu. Gördüğümüzün ne kadar gerçeğe yakın olduğunu. Farklı sosyal çevrelerden insanların sürece nasıl yaklaşığını; bombardıman sesiyle yaşamanın nasıl bir utanca dönüştüğünü anlatmaya çalıştım” Çünkü “O ses ruhunuzda bir yankı yaratıyor.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.