Park yasağı esnafı vurdu

Park yasağı esnafı vurdu
Tarihi Suriçi ilçesi Hz. Süleyman Caddesi üzerindeki çift taraflı park yasağı esnafları mağdur ederken, iki aydır mağduriyet yaşayan esnaflar yetkililerden konuyla ilgili bir çözüm bekliyor.

Sur’da otopark sorunu çözüm beklerken, Saraykapı esnafının park yasağı ile başı dertte

Tarihi Suriçi ilçesi Hz. Süleyman Caddesi üzerindeki çift taraflı park yasağı esnafları mağdur ederken, iki aydır mağduriyet yaşayan esnaflar yetkililerden konuyla ilgili bir çözüm bekliyor. Konuyla ilgili topladıkları imzaları Valiliğe ileten esnaflar, tek yönlü olarak park izni istiyorlar.

Diyarbakır Suriçi’nde bulunan Hz. Süleyman Caddesi üzerindeki çift taraflı park yasağı esnafları mağdur ediyor. Ekim ayı sonunda konan çift taraflı park yasağına esnaflar tepki gösterirken, yasağın biran önce kaldırılarak yaşanan mağduriyete son verilmesi talep edildi.

Suriçi’nin genelinde varolan ve bir türlü bir çözüm üretilemeyen otopark sorununa bir de park yasakları eklenince esnaflar da vatandaşlar da mağduriyet yaşadı. Söz konusu sorunla ilgili gazetemize konuşan esnaflar, park yasağına tepkili.

Park yasağı esnafı mağdur ediyor

Suriçi’nin Sünnetçi amcası olarak bilinen Arslan Yaman, park yasağına ilişkin olarak yaşadıkları mağduriyeti şöyle ifade etti: “Kırk yıldır burada esnafım böyle bir sıkıntı daha önce yaşamadım. Yaklaşık bir aydır sokağımız kapalıdır. Burada bir sürü esnaf var ve hepimiz mağdur olmuşuz. Arabalar geliyor buraya ama burada park sorunu var. Müşteri olarak kliğinimize gelen, iğnesi, serumu, pansumanı olan hastalar park sorunundan dolayı burada sıkıntı yaşıyorlar. Biz de burada esnafız, devlete vergi veriyoruz. Yaşadığımız bu mağduriyet konusunda büyüklerimiz bize yardımcı olsunlar ve bu park yasağı sorununu çözsünler. Hafta sonu dahil her gün bu sorunu yaşıyoruz. Kimse esnafa bir bilgi vermiyor, bir bakıyoruz sokak trafiğe kapatılmış. Sabah sekizden akşama kadar sokak kapanıyor. İşyerim sünnet kliniği olarak geçiyor ama acil hastalarımız da geliyor. Serum, pansuman, iğne, dikiş vs. için acil gelen hastalar park yasağından dolayı çekip gidiyorlar. Geçenlerde bir hastam geldi, bir hanım ve çocuğu, eşi de dışarıda arabada bekliyordu. Beş dakika sonrasında teşekkür için adam içeri geldi. Hemen sonrasında aşağıdan beni aradılar ve müşterimin arabasının çekildiğini söylediler. Yani, beş dakika bile olmadan müşterim hem ceza ödedi hem de çekici parasını. Şimdi yazık değil mi bu insanlara. Zaten memleketimiz mağdur, insanımız mağdur.”

İmza topladık ama sonuç alamadık!

 Esnaflar olarak yaşadıkları sorunun çözümü için aralarında imza topladıklarını ve bu imzaları Valiliğe ilettiklerini ifade eden Yaman, “Esnaf arkadaşlar park yasağından dolayı yaşanan mağduriyetle ilgili imza toplayıp Valiliğe vermişler ama bundan da henüz bir sonuç alınmadı. Park yasağı ile ilgili bize kimse ne bir şey sordu ne de bir bilgi veriyor. Daha önce bu sokakta park yasağı yoktu, sağlı sollu park yapılıyordu. Önce tek taraflı park yasağı kondu ama bir ay önce bu yasak çift taraflı olarak kondu. Burada bir sürü esnaf var ve bu yasaktan sonra herkes büyük bir mağduriyet yaşıyor. Çünkü arabasını park edemeyen müşteri ne gelip bir yemek yiyor ne de kısa süreli olarak ayaküstü bir işini görmek için park yapabiliyor. Park yapanlar da bir bakıyor arabası çekilmiş. Bir yemek için arabasını park eden vatandaşın arabası çekildiğinde bir daha buraya gelir mi? Vatandaş gelemeyince biz esnaflar olarak ne yapacağız. Bu sorunu yaşayan bazı vatandaşlar diyor ki, yerinizi değiştirin; burası benim 40 yıllık işyerim ve burada mülk sahibiyim. Böyle bir durumda ben bu saatten sonra nereye gideyim?  Sur’da zaten bir otopark sorunu var. Otoparklar çok yetersiz ve haliyle insanlar araçlarını yol kenarlarına park etmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

‘Geçici parklar konusunda biraz esneklik göstersinler’

Yasağın tek yönlü de olsa kaldırılmasını isteyen Yaman, “ Yetkililerden buradaki park yasağını tek taraflı da olsa kaldırmalarını talep ediyoruz. En azından tek yönlü park yapılabilsin. Böyle bir durumda vatandaş da mağdur olmaz, esnaflar da mağdur olmaz. Valimize sesleniyorum; geçici parklar konusunda biraz esneklik göstersinler. Beş dakika içinde arabalar çekiliyor. Buraya müşteri gelmezse, esnaf kazanmazsa devlete vergisini nasıl ödeyecek?”diye sordu.

Herkes kaçarken o yatırım yaptı!

 Sur’da yaşanan onca olaydan sonra Sur’u terk etmeyen ve Sur’un yeniden canlanması için yatırım yapan esnaflardan, Kebapçı Hacı Halit Restoran’ın sahibi Cemal Kutlu ise söz konusu park yasağına ilişkin şunları söyledi: “Millet Suriçi’ne yatırım yapmaya korkarken, biz buranın canlanması için restoran açtık. Suriçi’nin ihtiyacı olan güzel, nezih bir yer. Hafta sonları özellikle müşteri beklediğimiz günlerdir. Burada bir hafta sonu yol kapatılması işimizi anlatılmayacak derecede olumsuz etkiliyor. Tüm günler etkiliyor ama Cumartesi, Pazar özellikle çok etkiliyor, çünkü burada insanların gezdiği günler genelde hafta sonlarıdır. İnsanlar buraya geldiğinde park sorunu yaşadıklarında bir daha gelmiyorlar. Bir müşteri yemek yemek için geliyor bir bakmışız, müşterinin arabası çekiliyor. Bırakalım yemek yemeyi bir iki dakikalık işini halletmek için park yapanların dahi arabası çekiliyor. Biz esnaflar olarak bu konuda büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Daha önce tek taraflı bir yasak vardı ama son bir aydır bu yasak çift taraflı hale getirildi.”

Yasağın nedeni güvenlik mi?

Park yasağının konmasına dair duyumlarını aktaran Kutlu, “Park yasağının neden konduğunu da bilmiyoruz ama duyumlarımıza göre herhalde Vali Bey’in İçkale’deki çalışma ofisine giderken güvenlik gerekçesi ile yol kenarındaki araçlara park yasağı getirilmiş. Biz memurlara sorduk, neden yasak var diye onlar da Vali Bey buradan geçiyor ondan dediler. Vali Bey buradan geçsin başımız gözümüz üstüne de park yasağı esnafları mağdur ediyor. Daha önceki Vali Hüseyin Aksoy da çalışma ofisini kullanıyordu ama böyle bir yasak yoktu. Şimdi onbeş yirmi dakikalık işi olan bir vatandaş buraya arabasını park edip işini görmesin mi? Yine, esnaflar olarak bu park yasağından dolayı işlerimiz yarıdan fazla düştü. Geçen gün işyerimde oturup camdan caddeyi izledim, ne gelen var ne giden, müşteri yok” ifadelerini kullandı.

‘Çift taraflı park yasağı esnafa da vatandaşa da zulümdür’

Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Kutlu “Valilik esnafın rahatlaması için elinden geleni yapmalıdır. Esnaf rahatlayacak ki, insanlar gelsin Suriçi’ni gezsin, alışverişini yapsın. Ama vatandaş arabasını park edecek yer bulamayınca buraya gelmiyor, gelen de park yapamadığı için transit geçip gidiyor. Vatandaş altı üstü bir yemek yiyip gidecek ama buradaki sıkıntıyı görünce bundan vazgeçiyor. Bizim yetkililere çağrımız, bu mağduriyetin giderilmesi için gereken işlemler ne ise onun yapılmasıdır. Biz demiyoruz ki, çift taraflı park yasağı kalksın ama en azından tek taraflı park yapılsın. Çift taraflı park yasağı esnafa da vatandaşa da zulümdür. Bazı günlerde devlet büyüklerinin ziyaretlerinin olduğu zamanlarda sokak hepten kapanıyor. Bu durum da esnafı çok zor durumda bırakıyor. Önceki Vali’de esnaf böyle bir sıkıntı yaşamıyordu. Ben bir esnaf olarak yanımda işçi çalıştırıyorum. Ben burada iş yapamazsam sadece ben değil yanımda istihdam sağladığım işçi de mağdur olacak. Burada bir sürü insan evine ekmek götürüyor. İŞKUR dahi burada mağdur olur, çünkü bir mekân açık kalamazsa onlar da işçi veremezler.  Şuan yanımda çalışan personellerin tümü tedirgindir. Bu sorunların bu şekilde devam etmesi, müşterilerin gelmemesi çalışanlarda işyerinin kapanabileceği kaygısına yol açıyor” şeklinde konuştu.

‘Yasak bizi de etkiledi’

Hz. Süleyman caddesinde bulunan Demir Otel yetkilisi ise park yasağının kendilerine yaşattığı sıkıntılara ilişkin “Bu yasak bizi de etkiledi. Gelen misafirlerimiz kendi araçlarını bırakabilecek yer bulamadıkları için mecburen bize emanet etmek zorunda kalıyorlar. Biz de alıp uygun yere park etmeye çalışıyoruz. Tabii bu durum misafirlerimizde ilk giriş esnasında bir sıkıntıya yol açıyor. Zorlanıyoruz, özellikle de gruplarda çok sıkıntı yaşıyoruz. Toplu yemeklerde, toplantılı gruplarımızda, toplu girişlerde büyük sıkıntı oluyor. Çünkü aynı anda birden fazla araç geliyor ve bekleyemedikleri için de bir izdihama yol açıyor. Bu da bize şikâyet olarak geri dönüyor” diye konuştu.

Çözüm, çok katlı otopark!

Hz. Süleyman caddesinde bulunan Demir Otel yetkilisi ise park yasağından ziyade Sur’un otopark sorununa dikkat çekti. Yetkili şunları söyledi: “Park sorunu sadece bizim sokağın bir sorunu değildir. Sur’un genelinde bir park sorunu var ve bunun kalıcı çözümü için de buranın tarihi dokusuyla uyumlu olacak şekilde çok katlı otoparklar yapılmalıdır düşüncesindeyim. Diyarbakır Suriçi, tarihi bir mekân ve buraya gelen insan sayısı çok fazla. Bu sayı her geçen gün daha da artacak ve bu insanlar buraya araçlarıyla gelecekler. Haliyle de insanlara araçlarını bırakabilecekleri güvenli bir yer gerekiyor. Bunun da tek çözümü çok katlı otoparklardır. Şuan Sur’daki otoparkların hemen hemen hepsi boş arazi üzerine kurulu olan otoparklardır ve onların da kapasiteleri çok sınırlıdır. Şimdi, yüz metrekarelik boş bir alana en fazla yirmi araç sığdırabilirsiniz. Ama bu alanda çok katlı bir otopark yapılmış olsa bu kapasite beş on kat artar. Böyle olursa hem gelen turistler hem de esnaflar bir nefes almış olurlar. Şimdi sokağımızda çift taraflı bir park yasağı var ve bu durum esnaflarda bir mağduriyet yaratıyor ancak bu yasak olmasa da buranın ciddi bir park sorunu var. Sur’un yolları zaten dar ve buna bir de park sorunu eşlik ederse vatandaş ne yapsın, esnaf ne yapsın. Şuan buradaki esnaflar, buraya gelen vatandaşlar bir park sorunu yaşıyor ve araçlarını park edecek alan bulamıyorlar. İnsanların buraya yürüyerek gelme şansları da yok. Araçlarıyla geldiklerinde araçlarını park edecek otopark yok. Bazı binaların altında kapalı otoparklar var ama bunların kapasitesi de çok yetersiz. Bu işin acilen çözülmesi lazım. Bunun kalıcı çözümü de çok katlı otopark’tır başka da bir çözümü yoktur.”

‘Müşteri 4 TL’lik bir tost yemek için 8 TL otopark ücreti ödemek istemiyor’

1970’ten bu yana Suriçinde esnaflık yapan Aydın Büfenin sahibi Nihat Kuş, park yasağının esnafları üzdüğüne vurgu yaptı. Kuş, “Park yasağı bizi üzüyor. Neden üzüyor; şimdi bir müşteri 4 TL’lik bir tost yemek için 8 TL otopark ücreti ödemek istemiyor. Bu durum neye yol açıyor, insanların buraya bir daha gelmememsine. Bunun önüne geçmek için köklü bir çözüm aramamız gerekiyor. Yetkililere rica ediyoruz bu soruna bir çözüm bulsunlar. Çünkü bu sorun kaldıkça esnaf da vatandaş da mağduriyet yaşıyor. Ekim sonundan beri burada çift yönlü park yasağı var. Biz bile esnaflar olarak araçlarımızı otopark’a park ediyoruz. Eskiden kısa süreli park yapılmasında bir sakınca görülmüyordu. Ama şimdi herkese bir yasak uygulanıyor. Evet, bu sokak dar bir sokak ve çift yönlü park yapılmasına biz de karşıyız. Ama çift taraflı park yasağı da hem esnafı hem buraya gelen müşteriyi rahatsız ediyor. Artık kısa süreli parklara da müsamaha gösterilmiyor. Sur’da ciddi bir otopark yetersizliği de var. Buna bir dek park yasakları eklenince her şey iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor” şeklinde konuştu.

‘İnsanlarımız araçsız bir yere gidemiyor, lüksün sınırı yok’

Park yasağının yanında vatandaşların “ tembellik” etmesinin de park sorununu arttırdığını belirten Kuş, “Park yetersizliği bir yana insanlarımızda da bir tembellik var. Her yere araçla gitmek istiyorlar, yürümesini unutmuşlar. Mesela hafta sonu Tarım Bakanı Fakıbaba gelmişti ve Sur kapalıydı diye bütün müşterilerimiz içeriye girmediler. Yani, Sur’un dışında aracını park edip de gelen olmadı. Yani, insanlarımız araçsız bir yere gidemiyor, lüksün sınırı yok. Burada sorunu biraz da kendimizde aramamız lazım diye düşünüyorum. Eski devlet hastanesinin orada Sur’un dışında ama Sur’a yakın otopark var ama insanlarımız tercih etmiyor. Yani, aracını Sur dışında bırakıp beş dakika yürümek istemiyor. Onlar gelmeyince ben de hafta sonu dükkânı kapatıp gittim” dedi.

Yetkililere çağrım bu sorunu tez zamanda bir çözüme kavuşturmalarıdır. En azından kısa süreli parklarda bir esneklik gösterilmelidir. Ya da sağ tarafta tek yönlü araç parkına izin vermeleridir. Bu konuya ilişkin iki ay öncesinde esnaflar olarak Valiliğe bir dilekçe vermiştik. Konuyla ilgili henüz bir gelişme olmadı ama bu sorunun biran önce bir çözme kavuşmasını ve esnafların yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.