SANAT SINIR KABUL ETMEZ

SANAT SINIR KABUL ETMEZ
Diyarbakır Sanat Merkezi koordinatörlerinden Övgü Gökçe ile kültür sanat üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Mümin AĞCAKAYA/Röportaj

Sanat çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Diyarbakır’da sanatın farklı dallarında faaliyet yürüten Diyarbakır Sanat Merkezi başka şehirlerde ve uluslar arası alanlarda; aktif olan kültür ve sanat kurumlarıyla ortak işbirlikleri geliştirmeye yönelik üretimlerde bulunuyoruz.

Kültür İçin Alan Projesi hangi kurum ve kuruluşların destek ve ortaklığıyla sürdürüyorsunuz?

Bu projeye; Goethe Enstitüsü, Fransız Kültür, İsveç Başkonsolosluğu ve Hollanda başkonsolosluğunun yanı sıra, Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı ortaklığıyla, 2018 de hayata geçen bir projedir. Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) bu projenin Diyarbakır’daki koordinasyonunu üsleniyor.

Hangi projeleri gerçekleştirdiniz?

Kültür İçin Alan projesi; 2018 yılı boyunca Diyarbakır, İzmir ve Antep’de, altmışın üzerinde kişi kurum, sanatçı, desteklendi.  Bu program kapsamında sanatçılar ve kültür kurumlarından üyeler, İstanbul’da bir kültür yönetimi eğitime katıldılar. Amsterdam’da izleyici geliştirme programına ve bir çalışma ziyaretine katıldılar. Sanatın her alanında kültürel alt yapıyla olan işbirliklerini desteklemek amacıyla yola çıkmıştır. Kültür İçin Alan projesi kapsamında, Diyarbakır’daki etkinlikler 8 Aralık da gerçekleşti.

Diyarbakır’da 7-8 Aralıkta gerçekleşen etkinlikler içinde bu resim serginin yanı sıra, İzmir’in Teneke Mahallesindeki Romenlerin yaşamlarını anlatan Mahallede Gaco Var kısa bir belgeseli gösterildi. Gösterimin sonunda, filmin yönetmenleri, Nesli Özalp Tuncer ve Yunus Tuncer’le bir söyleşi gerçekleştirildi. Yine İzmir’de faaliyet gösteren bir performans kollektifinin tek kişilik Enstasis isimli performansı ve Antep’te yaşayan bir kanun müzisyeninin bir grupla gerçekleştirdiği Kanunun Sınırsızlığı isimli albümünü gerçekleştirdi.

Devam eden hangi etkinliğiniz var?

Bu etkinlik çalışmalarımız dâhilinde devam eden; Diyarbakır ve bölgeden fotoğrafçıların coğrafya ve insanı belgeleyen resim sergisi 31 Aralığa kadar Galleria’daki  Amed Şehir Tiyatrosunda sergilenmeye devam edecektir. Bu çalışma; Hüsamettin Bahçe, Serpil Polat, Fatma Çelik, Aylin Kızıl, Lezgin Kani ve Serdar Bayram'ın fotoğraflarından oluştu. Sergi; Yalnızlık ve Suya Dair adı altında izleyicilerle buluştu. Küratörlüğünü Geniş Açı Proje Ofisi’nden Serdar Darendeliler ile Refik Akyüz’ün yaptığı sergide yer alan dört hikâye, coğrafya ve kimlik etrafında oluşturulan konuları ele alıyor.

Bu çalışmalardan biri Fırat Nehrini belgeliyor. Diğeri, Dersimdeki Peri Suyunu, coğrafya ve insan hikâyelerinin konu alındığı çalışmada ise Sason Ermenilerini konu aşıyor.

Sergi de yine Elegez bölgesinde doğan gazeteci ve şair Mirazê Cemal ve onun çalıştığı R'ya T'eze (Yeni Yol) Gazetesiyle ilgili bir görsel ve R'ya T'eze Gazetesinin 80. Özel basımı izleyicilerle paylaşılıyor.

Sanat çalışmalarınızda başarılar diliyor ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

Ben de size teşekkür ediyorum.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.