VİDE0 - Umudun şairi: Ahmed Arif

VİDE0 - Umudun şairi: Ahmed Arif
Ünlü şairimiz Ahmed Arif’i 30. Ölüm yıldönümünde anarken; Diyarbakır’lı sanatçılarımızdan Adnan Kartal ve İhsan Zanıyar ‘İçerde’ şiirini özgün bir tarzda seslendirdiler.

Özel Haber: Mümin Ağcakaya

Ünlü şairimiz Ahmed Arif’i 30. Ölüm yıldönümünde anarken; Diyarbakır’lı sanatçılarımızdan Adnan Kartal ve İhsan Zanıyar ‘İçerde’ şiirini özgün bir tarzda seslendirdiler.  Ayrıca her iki sanatçımızla da Ahmed Arif’in şiiri üzerine Tigris Haber Gazetesi okuyucuları için bir de söyleşi gerçekleştirdik.

 

Birçok ünlü sanatçı Ahmed Arifin şiirlerinin besteleyip söylemiştir. Ahmed Arif de kendi şiirlerini okumuştur. Çoğu şair kendi yazdığı şiirleri çok güzel okuyamaz. Ama Ahmed Arif şiirlerini çok iyi yazdığı gibi çok güzel de okumuştur. Türkçeyi çok iyi kullanan şair, şiirlerinin içerisine yaşadığı acılı coğrafyanın tarihselliğini, kültürünü çok iyi yedirmiştir. Bu yüzden şiirlerini dinleyenlere ve okuyanlara yerelden evrenselliğe doğru unutulmaz bir edebi yolculuk da yaptırmaktadır.

1.jpg

Onun şiirleriyle büyüdük

Ahmed Arif’in "İçerde" şiirini kendine özgü tarzda seslendiren Adnan Kartal; “Ben edebiyatçı değilim,  müzik yapıyorum. Gençliğimizden itibaren Ahmed Arif'in şiirleri ile büyüdük. Ahmed Arif'in 30. yıl dönümünü; 1,5 sene önce yaptığım beste ile anmak istedim. Ahmed Arif edebiyattan anlayan anlamayan herkese hitap eden, şiirlerini okuyan ve dinleyenlerde derin duygular uyandıran ve bütün topluma mal olmuş bir şairdir. Ahmed Arif sadece bir şair değil aynı zamanda bir ozandır. Bir felsefecinin halka rahat anlatamadığını çok yalın ve sade diliyle bir çobandan bir entellektüle kadar herkesin çok rahat anlayabileceği bir sadelik ve yalınlıkla anlatmayı bilmiştir.

Ahmed Arif'in şiirleri ne baktığımız zaman tarihi, kültür ve coğrafyada yaşanmışlıkları görürüz.  Ahmed Arif'in şiirlerinin de kendine özgü bir müziği, ritmi vardır. Kendisi de şiirlerini çok doğal bir şekilde konuştuğu gibi okumuştur.

Bestelenmesi zor şiirler yazmıştır. Çünkü kendisi bestelensin diye yazmamıştır. O yüzden müzisyenler şiirlerini beslemekte zorlamışlardır. Ama yine de bestelenmiştir.”

whatsapp-image-2021-06-01-at-17-05-57.jpeg

Umut ve sorumluluk yüklemiş

Sanatçı İhsan Zanıyar da Ahmed Arif’in şiirleri hakkında şunları söylüyor;

“Ahmed Arif’in, günlük hayatımızda kullandığımız birçok kelimeyi şiirlerinde öyle güzel yediriyor ki; o aksanı bölgede yaşamayan insanlar bile şiirlerini büyük bir zevkle okuyor. Söylüyor, ezberliyorlar. Pazardaki, sokaktaki insandan, en entelektüeline, sevgilisiyle buluşan gençlere kadar birçoğunun dilinden düşürmediği şiirleri yazmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Şiirlerinde toplumun birçok sorununa değinmiştir.

Ahmed Arif şiirlerinde acıları, zorlukları, sıkıntıları, zorda kalanların içinde yaşadığı koşullara dikkat çekmiş, hem de herkese umut yüklemiştir.

Dünyanın ve insanın tüm kirletilmelerine rağmen şiirinin ulaştığı kişilerin omuzlarına kurtarılacak bir dünya ve umudun kaybedilmemesi gerektiğini anlatmış ve bir sorumluluk da yüklemiştir.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.