VİDEO - 'Biz Kürtler Lozan'ı tanımıyoruz!'

VİDEO - 'Biz Kürtler Lozan'ı tanımıyoruz!'
HDP, PSK ve DBP’nin aralarında bulunduğu birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan antlaşmasının 100. Yılı nedeni ile basın açıklaması düzenledi. Yapılan ortak açıklamada, “Biz Kürtler Lozan’ı tanımıyoruz” denildi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetindeki basın toplantısına Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Yeşil Sol Parti Diyarbakır sözcüsü Abbas Şahin, DBP eş başkanı Saliha Aydeniz ve çok sayıda parti temsilcisi katıldı. Açılış konuşmasını yapan Sinan Çiftyürek, Kürt halkının yüz yıldır baskı katliam ve ölümle yüz yüze geldiğini vurgulayarak, Suriye’de bugün elde ettiği statünün çok değerli olup korunması gerektiğini, tüm uluslararası devletlere çağrı yaparak barışa dönmenin elzem olduğunu söyledi.

Kendi kaderini tayin hakkı

Ardından basın açıklamasını okuyan Saliha Aydeniz, Lozan antlaşmasının üzerinden 100 yıl geçtiğini hatırlatarak antlaşmaya ilişkin, “24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması, halkımız için karanlığın, sonu gelmeyen baskı, soykırım ve zulümlerin adıdır. Öncelikle halkımızın temsil edilmediği ve iradesinin yok sayıldığı Lozan Antlaşması’nı ve bu antlaşmayı imzalayıp uygulayanları şiddetle kınıyoruz. Antlaşmayı kabul etmedik, etmeyeceğiz. Halkımız, Ulusal Kendi Kaderini Tayin Hakkını gerçekleştirme hedefiyle Lozan Antlaşmasının aşılması için mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Özgürlüğün anahtarı ulusal birlik

Kürt halkı için özgürlüğün ulusal birlikten geçtiğini ve ancak bu şekilde Lozan antlaşmasının hükümsüz kılınabileceğini söyleyen Aydeniz, “Gelinen aşamada Kürt halkı için ulusal özgürlüğün biricik anahtarı geniş kapsamlı bir ulusal birlik, diyalog ve dayanışmadır. Unutmayalım ki Kürt halkı, yüz yıl önce esas olarak ulusal ittifak kuramadığı için Lozan sürecinde kaybetti. Yaşadığımız 21. Yüz yılı; ulusal ittifakı kuran, dost halkasını genişletip düşman halkasını daraltan politikalarla kazanabiliriz. Bu politikalarla Kürt siyaseti, ulusal özgürlüğün önündeki engelleri aşıp fırsatları kullanabilir ve Lozan Antlaşmasını hükümsüz kılabilir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum