VİDEO - Diyarbakır peyniri de zam kıskacında

VİDEO - Diyarbakır peyniri de zam kıskacında
KDV, ÖTV derken, iğneden ipliğe aldığımız ne varsa zamlardan nasibini alırken, Diyarbakır peyniri de bir ayda tam 4 kez zam yedi, 100-120 TL’den satılan bir kilo peynir, şimdi 180-200 TL arasında satılıyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Zamlardan dolayı satış yapamaz duruma geldiklerini söyleyen peynirci esnafı, müşterilerine karşı mahcubiyet yaşadıklarını ifade ediyorlar. Sezon başlarken 100 TL’den satış yaptıklarını ifade eden esnaf, “KDV, ÖTV derken satış yapamaz duruma geldik. Döviz kurlarındaki yükselişe benzer artış oluyor. Sabah, akşam fiyat değişiyor, biz de ne yapacağımızı, müşteriye ne cevap vereceğimizi şaşırdık” diye konuştular.

prynit-ssticilari-2.jpeg

Peynir mevsimi olduğu için vatandaşın hem günlük ihtiyacını gidemediğini hem de kışlık hazırlıklarını yaptığını ifade eden peynirci esnafı, bu durumda vatandaşın kış için peynir hazırlığı yapmasının imkânsız hale geleceğini ifade ediyor.

sequence-01-00-01-28-15-still002.jpg

Yaşanan zamlardan dolayı iki üç günde bir peynire zam geldiğini belirten peynir pazarı esnaflarından Metin Turgut, "Üreticiden, bizlerde peynir ve süt ürünlerini pahalıya alıyoruz. Şu an peynire 15 lira zam geldi. Satış yapamıyoruz, fiyat soran müşterilerimize doğru dürüst bir şey söyleyemiyoruz. Şu an peynirin fiyatı 170 TL’den başlıyor. Böyle devam ederse 200 lirayı da bulacak. Bir ay içinde 40 lira zam geldi. Zamlardan dolayı her gün müşterilerimiz ile tartışıyoruz" diye konuştu.

sequence-01-00-02-33-24-still001.jpg

Bir ayda 60 TL zam yapıldı

Peynir fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Nuri Karaca, "Yapılan zamlara göre peynir fiyatında da artışlar oldu. Fiyatlar çok fazla ama sesimi çıkarmadım çünkü her gün her şeye zam geliyor. Geçen ay 100 liraya gelip peynir almıştım, şimdi ise 160 TL'ye aldım" dedi.

prynit-ssticilari-1.jpeg

Söyleyecek tek bir kelime bulamıyoruz

Peynir pazarı da alışveriş yapan Songül Yelkenli, "90 TL'ye aldığım peynir şu an 170 lira. Ben 5 bin lira maaş alıyorum. Ay sonunu nasıl getireceğim, nasıl geçineceğim. Yaşadığımız durumdan dolayı çok şey var söylemek istediğimiz, ama artık söyleyecek kelime bulamıyorum. Türkiye'yi çok kötü bir gelecek bekliyor. Benim kızım ve yeğenim evlendi, onlara çocuk yapmayın diyorum. Gerçekten bizim yaşadığımız bu durum çok vahim bir durum, Allah yardımcımız olsun" diyerek yaşanan zamlara tepki gösterdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum