VİDEO - Telefon satıcıları da isyan etti

VİDEO - Telefon satıcıları da isyan etti
Telefon fiyatlarına, KDV ve diğer ürünlere gelen zamların ardından birçok esnaf ve yurttaşlar gibi telefoncularda da yüzde 60 oranında işleri düştü. Zamlardan önce 10 cihaz satışı yapan işletmeciler şuan ise günde 1 veya 2 cihaz satışı yapıyor.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/Özel Haber

TİGRİS HABER - Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimi yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimi ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Zamların ardından birçok tüketim ürününe ve yakıt’a ise zam geldi. Yurtdışı telefonlarda ise 6 bin olan kayıt bedeli 20 bin Tl’ye çıktı. Telefoncular, önceki zamlardan dolayı yurttaşların yurtdışı telefonlarına yönlendiğini fakat kayıt bedelleri artınca KVK’lı ve yurtdışı ürünlere rağbetin düştüğünü ifade etti. Son gelen zamlardan önce günde 5 ila 10 telefon satışı yapan telefoncular, zamlardan sonra ancak 1 telefon satabiliyor.

telefoncular-yuzde-60-isimiz-dustu-7.jpeg

‘Sattığımız ürünün yerini dolduramıyoruz’

Kooperatifler Mahallesinde telefon işletmecisi olan Yusuf Sarı, işlerinde yüzde 60 oranında düşüş yaşandığını ve günlük gelen zamlar nedeniyle satış yaptıkları cihazların yerlerini doldurmakta zorluk çektiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi;

telefoncular-yuzde-60-isimiz-dustu-2.jpeg

“7 Temmuz’dan önce Hükümet tarafından Pasaportlara işleme fiyatlarında iyileştirme yapılmıştı. Fiyatlardan dolayı talep oluşmuştu. Türkiye cihazıyla makas farkı çok fazladır. Şuan ise kayıt bedeli 6 bin 93 Tl’den, 20 bin Tl’ye yükseldi. KDV oranını cihazlara yansıttıktan sonra işlerimizde düşüşler yaşandı. Fiyatlarda günü birlik artışlar yaşanıyor. Her cihaza 500 ila bin TL zam geliyor. Bizlerde işletmeci olarak zor durumdayız. Fiyat istikrarı olmadığı için sattığımız ürünün yerini dolduramıyoruz. Cihazları satmaya korkuyoruz. Bugün 10 bin liraya sattığımız ürünü, yarın 10 bin 500 liraya geri alıyoruz. Son zamlarla birlikte yüzde 60 ila 70 arası düşüş yaşandı. Günde 5 tane cihaz satıyordum, şuan ise sadece 1 cihaz satışı yaptım. Oturuyoruz. Herhangi bir müşteri gelmiyor” dedi.

telefoncular-yuzde-60-isimiz-dustu-6.jpeg

Elle tutulur bir şey yok’

Telefon işletmecisi Lokman Erç, seçim sonrası işlerin tamamen düştüğünü ve günde sattıkları 1 veya 2 cihazın parasının borç karşılamaya yettiğini belirterek, “Seçim öncesi ve sonrasını değerlendirdiğimizde işlerimizde yüzde 60 düşüş var. Önceden günde 10 ila 12 arasında cihaz satarken, şuan 1 veya 2 tane satıyoruz. O aldığımız parada borç ödemeye, günlük harcamalara gidiyor. Hiçbir şekilde elle tutulur bir şey yok” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.