VİDEO - Yerel tohumun yaygınlaşması için mücadele veriyor

VİDEO - Yerel tohumun yaygınlaşması için mücadele veriyor
Mehmet Şahin yerel tohumları ekerek çoğaltmaya çalışıyor. Organik tarım için yerel tohumun yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Şahin, “Dışarıdaki şehir hayatları bir yere kadar, sıkılacaksınız; bitecek yani, organik yaşama hazırlıklı olmak gerekiyor” dedi

Haber Kamera/Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - Mardin’de elektronik bölümü mezunu Mehmet Şahin yerel tohumları ekerek çoğaltmaya çalışıyor. Organik tarım için yerel tohumun yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Şahin, “Dışarıdaki şehir hayatları bir yere kadar, sıkılacaksınız; bitecek yani, organik yaşama hazırlıklı olmak gerekiyor” dedi.

Yıllarca fotoğraf çektiği köylerde hibrit tohumun kullanıldığını gören Şahin, bunun üzerine yerel tohumun yaygınlaşması için mücadele etmeye başlıyor. Mehmet Şahin, ilk olarak köylülerden az da olsa bulabildiği yerel tohum toplamaya başladığını belirtiyor. Bu şekilde Mardin’de yetişen 60’a yakın tohum biriktiren Şahin, elindeki tohumlarla Diyarbakır Ekoloji Derneği ile bilgi alışverişinde bulunuyor ve ardından Mardin’de aldığı sekiz dönümlük tarlaya iki yıl önce 400’e yakın ağaç ekiyor. Tamamen organik üretim yaptığını söyleyen Şahin, suyu da tasarruflu kullanmak için damlama sulama sistemi kuruyor.

mardin-tohum-2.jpeg

Elde ettiği tohumları çoğaltmaya çalışan Mehmet Şahin, arkadaşlarını da yerel tohum ekmeye teşvik ettiğini ifade ediyor. Bu sayede tarlasına, Mardin’e özgü mazrone üzüm, şarap üzümleri, nar, incir, ceviz, zeytin ağaçları eken Şahin, ayrıca yöreye ait domates, kavun ve biber tohumlarından da iyi sonuçlar aldığını söylüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.