VİDEO - Yol kenarına tezgâh kurdu, organik ürün satıyor

VİDEO - Yol kenarına tezgâh kurdu, organik ürün satıyor
Kırsal kesimlerde üreticilik yapan çiftçilerden satın aldığı organik ürünleri kurduğu tezgâhta satan Salih Kızıl, "Vatandaşların organik sebze ve meyvelere yabancı kalmamasını istiyorum" dedi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır Sur İlçesinde yaşayan 70 yaşındaki Salih Kızıl, kırsal kesimlerde organik üreticilik yapan çiftçilerden satın aldığı sebze ve meyveleri 15 yıldır Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde kurduğu seyyar tezgâhta satıyor. Eski mesleğinin terzilik olduğunu söyleyen Salih Kızıl, ekonomik sorunlardan dolayı mesleğini bırakmak zorunda kalınca, organik sebze ve meyve işine girmeye karar vermiş

yerli-uretim-sebze-satiyor-3.jpeg

Organik meyve ve sebze tüketimin yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Kızıl, "Kendi imkânlarımla köylülerden satın aldığım organik ürünleri satmaya çalışıyorum. Biz küçükken hep köylerden getirilen ürünleri yerdik. Ben bu geleneği yaşatmak istiyorum" diyor.

Hayat şartları çok zor

Yaklaşık 15 yıldır Sur ilçesinde bulunan Gazi Caddesi'nde kurduğu tezgâhta satın aldığı organik ürünleri satmaya çalıştığını belirten Kızıl, "Haftanın bir günü anlaştığım bir kaç üreticiden ürünleri alıp getiriyorum. Benim yaşım ilerledi, bu durum benim için çok zor oluyor ama bunu yapmak zorundayım. Hayat şartları her geçen gün zorlaşıyor. Bende kendi imkânlarımla bu işi yapmaya çalışıyorum. İnsanların organik ürünlere yabancı kalmamasını istiyorum" diye konuştu.

yerli-uretim-sebze-satiyor-1.jpeg

Önceleri çok güzel iş oluyordu

Aldığı emekli maaşının ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Kızıl, "Ben ekonomik nedenlerden dolayı terzi mesleğini bırakmak zorunda kaldım. Sonra bu işe girdim. Önceleri çok güzel iş oluyordu, vatandaşlar köylerden gelen ürünlere güvendikleri için gelip alıyordu. Artı böyle bir durum kalmadı. Artık insanlar nerede ucuzluk varsa oraya yöneliyor" ifadelerini kullandı.

yerli-uretim-sebze-satiyor-4.jpeg

Yerli üretime önem verilmeli

Yaptığı işi ilerleyen yaşına rağmen önemsemeyerek yaptığını söyleyen Kızıl, " Artık kimse organik ürünlere önem vermiyor. Maalesef yerli üreticilere imkân sağlanmıyor. Çok verimli topraklarımız var. Bizim insanımız batıya gitmek yerine kendi toprağını işlese inanın her şey çok güzel olur. Yerli ve organik üretime önem verilmeli. Sebze ve meyve haline gittiğinizde hepsi dışarıdan getirilen ürünler ve hiç biri organik değil. İlçelerimizde üreticilik yapan çiftçilerimiz var, onların üretimleri vatandaşlara ulaştırılabilir" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.