Xiyan Aşireti Kongreye gidiyor

Xiyan Aşireti Kongreye gidiyor
Genel merkezi Diyarbakır’da bulunan Xiyan Aşireti Kongreye gidiyor. Binlerce üyesi bulunan Xiyan Dernek başkanının değişmesi bekleniyor.

TİGRİS HABER- Diyarbakır, Batman ve Muş sınırları içinde yaşayan Xiyan Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kongre kararı aldı. 1. Olağan Kongre öncesi Xiyan aşiretinin 'rû spî'leri’ bugün istişare toplantısı için bir araya geldi.

xiyan2.jpg

Derneğin uzun süredir korucu başkanlığını yapan Kerem Demir, “Bütün halkımızı selamlıyoruz. Derneğimizin 1. Olağan Kongresine bütün halkımız davetlidir" çağrısı yaptı.

Kongrenin Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 26 Aralık Pazar günü saat 12.30’da yapılacağı öğrenildi. 

Tek liste ile gidilecek Kongrede eğitimci Yunus Oruç’un aday gösterileceği öğrenildi.

Xiyan aşiretinin geçmişi

XİYAN bölgesi Diyarbakır ilinin  Kulp ilçesi, Batman ilinin Sason ilçesi ve Muş ili sınırları içerisinde yer alan belde, köy ve mezralardan oluşmaktadır. Söz konusu belde, köy ve mezraların isimleri daha sonraki yazılarımızda belirtilecektir. Esasen XİYANlıların en ağırlıklı yerleşim yerleri Kulp ilçesinin sınırları içerisinde yer almakla beraber kısmen Sason ilçesinin sınırları içerisinde ve kısmen de Muş ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu bölgeye XİYAN isminin nasıl verildiğini ve XİYAN'lılar ın XİYAN bölgesinden bir önceki ve daha önceki yerleşim yerlerinde nereler olduğunu da daha sonra ki yazılarımızda belirteceğiz.

XİYAN bölgesi ağırlıklı olarak Sarp dağların yer aldığı yerleşim merkezi olmakla beraber, kısmen de ova yerleşim yerlerinden oluşmaktadır. Kesin ve net bir tarihi bilinmemekle beraber birçok Asırlar önce XİYAN'lıların yerleştikleri ve yaşadıkları yer  bu bölgedir. Yukarıda da belirtildiği gibi bölgenin ağırlıklı olarak dağlar la kaplı olması, yaşam ve geçim şartlarının çok zor olması sebebiyle, XİYAN bölgesinde yaşayan XİYAN'lılar geçmiş zaman içerisinde çevredeki yakın şehir merkezleri ve köyleri ile yakın zaman içerisinde de uzak illerin şehir merkezleri ve köylerine göç etmişlerdir. Bu göç ettikleri yerlerin gerek çok eski ve gerek yakın zaman içerisindeki şehirleri ve köyleri daha sonraki yazılarımızda  isimleri ile belirteceğiz. Ayrıca XİYAN bölgesinde XİYAN'lılar arasında birçok soy grupları oluşmuştur. Oluşan bu soy gruplarının isimleri ve kaç gruptan oluştukları da daha sonraki yazılarımızda belirtilecektir.

 XİYAN bölgesinde yaşayan XİYAN'lılar inancı itibariyle Müslüman ve İslami ahlak yapısına sahip Kürtlerden oluşmaktadır. XİYAN bölgesinde ki XİYAN'lıların yaşam şartları ve ekonomik geçimleri ve çeşitli kültürleri de daha sonraki yazılarımızda belirtilecektir. Yine XİYAN bölgesinde yetişen ve özellikle daha sonraki zamanlarda yukarıda da belirtildiği gibi farklı yerlere göç edip yerleşen XİYANlıların alimleri, din adamları, tasavvuf ehli ile bilim ve ilim adamları, kanaat önderleri, bakanlar, milletvekilleri ve Türkiye'nin bir çok kurumlarında üst düzey yönetici, idareci ve yetkili makam ve mevkilerde  görev yapmışlardır. Bunlarla ile ilgili bilgilerde detaylı olarak sonraki yazılarımızda belirtilecektir.

Takdir edersiniz ki bu yazının bir başlangıç olması itibariyle, yukarıda belirttiğimiz ve sonraki yazılarımızda da belirticeğimiz konuları geniş ve detaylı olarak belirteceğimiz için şimdilik XİYAN bölgesi ve XİYAN lılar ile ilgili çok kısa ve öz bilgi vermek  ile yetinmiş olduk.

Bu yazımızda ve daha sonraki yazılarımızda verilecek bilgilerde eksiklikler ve ilave edilecek bilgiler olursa siz değerli okurlarımız tarafından ulaştırılacak bilgiler bu araştırma ve çalışmaya çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Daha öncede bazı sitelerde XİYAN bölgesi ve XİYAN halkı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu çalışmalarda bulunanlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalarımızda Her yerde yaşıysan tüm XİYANlılar ile ilgili taziye, hastalık, barış, dini ve yöresel farklı etkinlikler ile ilgili haberlerde yer verilecektir. XİYAN bölgesi ve XİYANlılar ile ilgili yazılacak yazılar sadece XİYAN bölgesi ve  XİYANlılar ile ilgi sınırlı olacaktır. Bu araştırma ve çalışmalar tamamen siyaset dışı oluştuğu için hiç kimsenin siyasi görüşüne yer vermemesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle hatırlatıyoruz. Ayrıca İslam dini, ahlakı ve toplumun örf ve adetlerine ters düşen ve hakaret oluşturan yazılarda da bulunulmaması hususunda da gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle hatırlatıyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.