VİDEO - Dünya müzeler günü Diyarbakır’da da kutlanıyor

VİDEO - Dünya müzeler günü Diyarbakır’da da kutlanıyor
18 Mayıs Dünya Müzeler Günü dolayısıyla gazetemize konuşan Diyarbakır İl Kültür Müdürü Cemil Alp;”Müzeler geçmiş tarihimizin, kültürümüzün hafızasıdır. Müzeler geçmişi günümüze getiren bir nevi hafızayı tazeleyen mekânlardır” dedi.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER- Müzeler şehirlerin kimlik kazanmasında ve toplumun hafızalarını oluşturmada önemli bir yere sahiptir. Dünyadaki kültürel mirasın korunması için UNESCO tarafından 18 Mayıs, 1982 yılında Uluslar arası Müzeler Günü ilan edildi. Gün dolayısıyla Diyarbakır Müzesinde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

7.jpg

Müze müdürü Müjdat Gizligöl deprem dolayısıyla uzun zamandır kapalı olan müzenin ziyaretçilere açıldığını, gün dolayısıyla okullara davetiyeler gönderildiğini söyleyerek; tanınan bilinen Diyarbakır Müzesinin önümüzdeki süreçte daha da tanınır olacağını ve farkındalık yaratacağını söyledi.

Müzeler Günü dolayısıyla etkinliğe katılan Diyarbakır Kültür İl Müdürü Cemil Alp de gazetemize şunları söyledi;

‘Müzeler kültürümüzün, tarihimizin hafızasıdır’

“Müzeler kültürümüzün tarihimizin hafızasıdır. Bin yıllara kadar yaşanmışlıkları sergileme imkânı buluyoruz. Genç nesiller geçmişine tarihine kültürüne sahip çıkmasa da kendisine görev düşmektedir.”

ekran-alintisi.jpg

Hafızayı tazeleyen mekânlardır

“Müzeler geçmişi günümüze getiren, bir nevi hafızayı tazeleyen mekânlardır. Bu yüzden geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez. Toplumun geçmişinden haberdar olması, bu açıdan da bilinçli olması lazımdır. Bireylerin tarihe kültüre sahip çıkması anlamında da müzelerin önemi çok büyüktür. Bu nedenle çocuk yaşta gençlerimizi buna alıştırmak, müze bilincinin oluşması açısından çabalarımız önemlidir.”

4.jpg

‘Halkımızı davet ediyoruz’

“Bugün Türkiye’de tüm müzeler ücretsizdir. Halkımızı davet ediyoruz gelsinler müze bilincini çocuklarına aşılasınlar. En azından geçmişe gitsinler. Gelsinler müzemizi ziyaret etsinler misafirimiz olsunlar.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum