Çalışmayı, üretmeyi seviyorum, oturmak bana göre değil

Çalışmayı, üretmeyi seviyorum, oturmak bana göre değil
İş dünyasında kadın olmanın zorluklarını Tigris Habere değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, (DTSO) Kadın Meclisi üyesi, iş kadını Helin Gülçin Koca, Diyarbakır’da cadde kültürü eksikliğine vurgu yaptı

Genç iş kadını Helin Gülçin Koca:

Çalışmayı, üretmeyi seviyorum, oturmak bana göre değil

Mümin Ağcakaya / Özel

İş dünyasında kadın olmanın zorluklarını Tigris Habere değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, (DTSO) Kadın Meclisi üyesi, iş kadını Helin Gülçin Koca, Diyarbakır’da cadde kültürü eksikliğine vurgu yaptı.

2010'da Kafkas Üniversitesi'nde mezun olduktan sonra babasının yanında iş dünyasına adım atan Koca, daha sonra tekstil sektörü ile devam etti. Ardından bir otelde SPA, fitnes ve hamam bölümünün işletmesini devraldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, (DTSO) Kadın Meclisi üyesi, iş kadını Helin Gülçin Koca, iş dünyasında kadın olmanın zorluklarını Tigris Habere değerlendirdi.

İş hayatınız nasıl başladı?

2010'da Üniversite’yi bitirdim. Daha sonra Diyarbakır Organize Sanayide bulunan aile şirketimizin muhasebe bölümüne baktım. Fabrika Organize Sanayi Bölgesinde olduğu için belli zorlukları vardı. Bir de o dönem sanayide kadın da fazla yoktu.  Tabi Sonrasında aileme tekstille ilgilenmek istediğimi ve kendi işimi açmak istediğimi belirttim. Babam her konuda destekçim olduğu gibi bu konuda çok anlayışla karşıladı ve birlikte Kadın-Erkek üzerine Jeanslab mağaza satış yerini açtık. İçinde dünyaca ünlü markaların bulunduğu bir mağazaydı Diyarbakır’da bayiliğini yapıyorduk, tekstil ve perakende her zaman keyif duyduğum bir sektördü. Akabinde Forum Alışveriş Merkezinde kadın tekstil üzerine kendi yerimi açtım. Fakat hiçbir zaman inşaat sektöründende uzak kalmadım, babamla birlikte her zaman entegre çalışıyordum.

Maalesef ülke olarak içinde bulunduğumuz süreç, kur hareketliliği tekstil sektörüne ara vermemizi gerektirdi.

helin-002.JPG

Tekrar tekstille uğraşmayı düşünüyor musunuz?

Keyif duyarak yaptığım bir iş olduğu için kesinlikle evet Hatta birkaç büyük marka ile flört içerisindeyiz yalnız bunun içinde süreç gerekiyor. AVM'lere girmek istemiyorum çünkü ödemeler TL cinsinden olmadığı için ticareti keyifsizleştiriyor. Aslında bu sektörde olan diğer arkadaşlarda şikayetçi. Bugün Antep'in Urfa’nın Adana’nın bile bir cadde mağazası var. Ama Diyarbakır'ın henüz cadde kültürü oluşmamış. Benim amacım 75. caddenin güzergâhında böyle bir projeyi oluşturmak. Yani en azından hem cadde kültürü oluşmuş olur hem de AVM’leri bu kadar zenginleştirmemiş oluruz diye düşünüyorum.

 İnşaat sektöründe neler yapıyorsunuz?

Tanyapı olarak biz 1985’den bu yana Türkiye’nin her bölgesinin birçok ilinde sanayi yapıları yapıyoruz; sanayi yapıları, fabrikalar, depolar, kongre salonları, spor salonlar, düğün salonları, antrepolar, otoparklar, anahtar teslimi fabrikalar, Fabrika ve sanayi üzerine anahtar teslim yapıyoruz. Yaptığımız işlerin bazıları;

DİCLE ÜNV. VETERİNERLİK FAKÜLTESİ DİYARBAKIR TİC. ODASI, KARAHAN TEKSTİL, EKİN PETROL İSTASYONU, İSTİKBAL/BELLONA BÖLGE DEPO, ERDEM BOYA VE PLASTİK AŞ., DİMER MERMER FABRİKASI, BAĞLAR BELEDİYESİ, PEYAS PETROL İSTASYONU, TİCARET BORSASI DEPO VE SAHASI, ZIRHLI TUGAY YEMEKHANELERİ, MİGROS MEGACENTER SAHASI, CEYLAN İNŞ. AŞ. PETROL SAHASI, MESUT MERMER FABRİKASI, ZİRAAT BANKASI ANTREPOLARI, YURTİÇİ KARGO DEPOLARI, CANO ÇETİNKAYA BİMS FABRİKASI, KARLİS AŞ. ALÇI VE PROFİL ÜRT. TEHS.

helin-is-kadini.jpg

 Siz bu işin hangi bölümlerinde yer alıyorsunuz?

 Ben bu işin proje, teklif ve muhasebe kısmındayım. İnşaat kısımlarında ise babam ve ağabeyim var. Sahaya daha çok onlar gidiyor.

 İnşaat alanında çalışmakta zorlanıyor musunuz?

 Son üç dört yıl o kadar değil. Artık organizede kadınlar da yer almaya başladı. Önceleri babamla gittiğimde zorlanıyordum. Kadın olduğum için çok sıcak bakmayanlar oluyordu. O yüzden giderken tereddütte kalıyordum fakat yinede vazgeçmedim. İllaki zorlukları vardı Babamla inşaat sahasına gittim zamanlarda çalışanların hepsinin erkek olması ve Karşılarında kadın gördüklerinde şaşırıyorlardı. Çünkü iş sahası çamur, toz, toprak. Kadın nasıl çamura girecek, ayakları kirlenecek, üstü kirlenecek diye düşünüyorlardı kendilerince bu işlerin içerisinde bir kadını düşünmek istemiyorlardı. Ama pratikte öyle olmadığını gördüklerinde alışmaya başladılar. 

İnşaat sektörü tamamen erkeklerin çalıştığı bir alan olduğundan dolayı tam içinde olamıyordum ve Kendimi oraya aitmiş gibi hissedemediğim zamanlar oluyordu yine’de her türlü destek olmaya çalıştım. Kendimi tam olarak oraya ait gibi değil de daha rahat edebileceğim bir iş alanında işimi icra etmek bana daha cazip gelmektedir.

 Çocukluğunuz da böyle bir iş kadını olmayı düşünüyor muydunuz?

 Hayallerimde hep ticaret ve iş dünyasının içinde olup üretmek vardı tabi babamın katkısı büyük her anımda yanımda oldu. Kız çocuğu olmama rağmen Babamla birlikte işe gider gelirdim. Ailem, benim her zaman inşaat mühendisliği veya mimarlık okumamı istediler yalnız ben kendi bildiğim doğrularımın peşinden gittim. İşletme bölümünü okudum ve mezun olduktan sonra kendi şirketimi kurdum ve devam ediyorum. Aile şirketi olmamıza rağmen ben her zaman kendi işimi yapmayı tercih ettim, doğru bildiğim şeyin peşini bırakmadım. Biraz inatçı bir özelliğim var. Bir şeyi doğru biliyorsam; babamın ya da bir başkasının dediği olsun diye kabul etmem. Yani doğrumun peşinde giderim.

helin-is-kadini-001.jpg

 Babanızla birlikte çalışmanız sizde bir özgüvenin gelişmesinde nasıl bir katkısı oldu?

 Tabii ki katkısı büyük oldu.  Babamla çalışırken şirketin muhasebe ve İşletme kısmına bakıyordum buda bende stratejik ve teorik olarak büyük katkılar sağladı.

 Kadının çalışması, ekonomik özgürlüğüne kavuşması konusunda ne düşünüyorsunuz?

 Bence bir kadının çalışması kendi için yapabileceği en önemli fedakarlıktır. Benim küçük bir kızım var onu dünyaya getirdikten 10 gün sonra çalışmaya hemen döndüm. İşe Döndüğümde ailem ve çevrem illaki tepkiler verdi fakat çalışmayı seviyorum hem kızımla ilgilenip hem de işimle ilgilenebiliyordum. üretmeyi ve birilerine fayda sağlamayı seviyorum, kızımla da yeterince ilgilenebiliyordum. Bir kadın üretmelidir. Toplumdaki algıyı kırma açısından kadının üretime katılması, ekonomik özgürlüğünü kazanması önemli. Feodal geleneklerin hâkim olduğu yerlerde, kadının üretime katılması kolay değil.

Mağazada 6 kadın çalıştırıyordum.  Bu altı kişiyi istihdam etmek bile benim için güzel bir şeydi.  Şimdiki projemde daha büyük 1000 metrekare üzerine birden fazla markanın bayiliğini yapacağım. Burada 20-25 çalışan istihdam etmeyi planlıyorum.

 Kendi cephenizden baktığınızda kadın bilincini geliştirmek açısından neler yapılmalıdır. Bu konuda öneri ve düşünceniz?

Kadın meclisi projesi ufkumuzu genişleten bir proje sınırı yok her sektörden iş insanının olması çok güzel, orada girişimci kadınları görmek beni de umutlandırıyor ve kaygılarımı azaltıyor. Yaşadıkları olumlu ve olumsuzlukları dikkate alarak daha tecrübeyle ilerliyorum. En azından aynı hataları yaşamama gibi bir örnek önümüzde duruyor. Deneyim ve tecrübelerin birbirimize aktarılması önemlidir.

Birimizin başarı hikayesi diğerimize cesaret verici oluyor. Farklı sektörlerden güçlü ve başarılı kadınları bir arada görmek benim için cesaret ve tecrübe oluyor.

helin-is-kadini-002.jpg

 Tekstilin dışında şimdi yeni bir alanda yer almak istiyorsunuz?

New Garden Otelin; SPA, Fitnes ve hamam bölümünün işletmesini aldım. Lounge spa & Wellnes Yeni başlayacağım bu sektöre çok yabancıyım. Birkaç arkadaşımla da konuştum. Onlarda beni bu konuda cesaretlendirdiler ve destekleyeceklerini belirttiler. Fitnes, SPA, hamam olarak hizmet veriyoruz. Eylülde de açılışı yapmayı planlıyorum. Diyarbakır’da kadınlara yönelik böyle kaliteli hizmet veren yerlerin artması gerekiyor diye düşünüyorum. Önceleri bu işe girmekten çekiniyordum çünkü sektöre yabancıydım. Ama içine girince bunun bir ihtiyaç olduğunu ve geri dönüşlerin olumlu olması bizi de mutlu etti. Bilmediğim bir sektör olduğu için Diyarbakır’da bu işi kimler yapıyor diye Pazar analizini yaptığımda genelde otellerin kendilerinin işlettiğini ancak bu işi çok fazla profesyonel yapan yerin olmadığını gördüm. Ve Ben bunu en tepeye nasıl çıkarırım diye çalışmaya başladım bile.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.