Diyarbakır eğitime hazır mı?

Diyarbakır eğitime hazır mı?
Diyarbakır’da yarım milyonu aşkın öğrenci, 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak. Ancak kentteki tablo iç açıcı değil. 14 okulda başlatılan güçlendirme ve yıkım çalışması bitmedi, sınıf mevcutları bazı okullarda 70’e yaklaştı.

Gönül Morkoç

Yarım milyon öğrenci okula başlayacak

TİGRİS HABER – Diyarbakır’da yarım milyonu aşkın öğrenci, 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak. Ancak kentteki tablo iç açıcı değil. 14 okulda başlatılan güçlendirme ve yıkım çalışması bitmedi, sınıf mevcutları bazı okullarda 70’e yaklaştı.

okullar-hazir-mi-2.jpg

Nüfusu 2 milyonu geçen Diyarbakır’da, nüfusun neredeyse 4’te biri öğrenci. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye genelinde yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlayacak. Bin 931 okulun bulunduğu Diyarbakır’da 17 bin 431 derslik, bu dersliklerde ders verecek 26 bin 114 de öğretmen var. Pandemiden dolayı yaklaşık iki yıl kapalı kalan okullarda ilk ders zili Pazartesi günü çalacak, ancak, veliler, öğrenciler, öğretmenler endişeli. Eğitim sendikaları, okulların altyapısının pandemi koşullarına göre düzenlenmediğini düşünüyor. Bazı okullarda sınıf mevcutları 70’e yaklaşırken, güçlendirme ve yıkım çalışmasının sürdüğü 14 okulun öğrencileri de başka okullara sevk edildi.

Eğitim-Sen: Önlem yok

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eş Başkanı Emine Akşahin, tüm uyarılarına rağmen okulların alt yapısının pandemi koşularına uyarlanmadığını söyledi. Sınıf mevcutları kalabalık olmasına rağmen sınıfların seyreltilmediğini belirten Akşahin, “Diyarbakır’da 14 okul için yıkım kararı alınmıştı. 5’inin hiç yapılmayacağını, geri kalan okullarının yapımının da bitmediğini öğrendik. Kullanılmayan binaların okula dönüştürülmesini,100 bin öğretmenin atamasının yapılmasını istemiştik. Ama hiçbiri yapılmadı” dedi.

Prefabrik dahi olsa ek dersliklerin açılmasının, sınıf mevcutlarını düşüreceğini belirten Akşahin, “Kendi üyelerimizden aldığımız bilgilere, şuan okullarda ek bir tedbir yok. Tuvalet sayılarında, öğretmen odalarında bir artırım yok. Geçen yıl, önceki yıl nasılsa aynen devam ediyor. Sadece okullara hijyen malzemeleri gönderildi. Yoksul mahallelerdeki okullarda durum daha da içler acısı. Kalabalık okullarda da herhangi bir tedbir yok” dedi.

Arslan: Eğitime hazırız

Eğitim sendikalarının aksine, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, eğitim öğretime hazır olduklarını ifade etti. Uyum eğitimlerinin bu hafta başladığını hatırlatan Arslan, “2-3 okulumuzda yığılma var. Bu sorunu çözmek için de çalışmalarımız sürüyor. Sınıfların seyreltilmesi de dâhil, sorunun çözümü için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum