Diyarbakır’da emekli için protesto

Diyarbakır’da emekli için protesto
Yapılan zammı enflasyon verilerinin altında olduğunu belirten emekliler, gerçek enflasyon verilerini düşük göstermekle suçladıkları ve “yalancı, hırsız ve üçkâğıtçı” olarak niteledikleri Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) ve hükümeti protesto etti.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Hükümetin yaptığı yüzde 25’lik zammı enflasyon oranında bulan Birleşik Emekçiler Sendikası Diyarbakır Şubesi, kendilerine verilen zamda verileri dikkate alınan TÜİK’i sorumlu tutarak, TÜİK Diyarbakır Müdürlüğü önünde zam oranını protesto etti.

Emeklilere yapılan yüzde 25 oranındaki zammı yeterli bulmadıklarını ifade eden Birleşik Emekçiler Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Vahap Günay, daha önce yapılan seyyanen zam nedeniyle 16 milyon emekliden sadece 9 milyon emeklinin zamdan faydalanacağını söyledi. Dul, yetim ve ayrıca 6 bin TL civarı maaş alan arkadaşlarının zamdan yararlanmadığını, yapılan zammın maaşlarına yansımayacağını ifade eden Günay, “Bu nedenle enflasyonu belirleyen TÜİK denen yalancı, üçkağıtçı, hırsız bir kurumun önünde açıklama yapma gereği duyduk.TÜİK’in nereden alışveriş yaptığını fiyatları neye göre belirlediğini, inanıyorum ki kendileri de bilmeyip, siyasi iradenin yönlendirmeleriyle bu açıklamaları yaptığını ve 16 milyon emekliyi mağdur ettiklerini bilmelerini istiyoruz. Olaya ahlaki ve benzeri bütün etik değerler üzerinden baktığımız zaman buranın tamamen yanlış olduğunu bir kez daha buradan duyurmak istiyoruz. Birleşik Emekliler Sendikası olarak biz bu uygulamayı kesinlikle kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘Emekliyi ezdirmeyeceğiz’ vaadine tepki

Memur ve emeklilerin ekmeği aynı fiyata aldığını ancak memurlara yüzde 86 zam yapıldığını emekliye ise yüzde 25 zam yapıldığını söyleyen Günay, “Emekliye yüzde 25’lik zammı layık görüp ‘Emekliyi ezdirmeyeceğiz’ diyenler maalesef emekliye reva gördükleri artışla, enflasyonun emeklinin üstünden silindir gibi geçmesine sebep olmuşlardır.” diye konuştu.

‘Cumhurbaşkanı maaşı 19 emeklinin maşına denk’

Cumhurbaşkanın aldığı aylığın 19 emeklinin toplam aylığına denk geldiğini belirten Günay, “Emekli milletvekili maaşı 54 bin TL’den 69 bin TL’ye yükseltilerek 2 emekli maaşı kadar zam aldı. Toplam 9 emekli maaşı kadar emekli maaşı almakta. Eğer seçtiklerimiz ülkenin refahından faydalanıyorsa biz emeklilerde neden ülkenin refahından faydalanmak istiyoruz. Kendinize gelince ballı, kaymaklı kepçeyle artış, emekliye gelince çay kaşığı ile veriliyor. Birde bu yetmezmiş gibi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Vergiyi tabana yayacağız’ diyor. Yani ‘Çay kaşığıyla verdiğimizi kepçeyle alacağız, ekonomik krizin faturasını emekliye, asgari ücretliye ve dar gelirliye keseceğiz.’ diyorlar.” şeklinde konuştu.

‘Emeklilerin yüzde 40 zamdan faydalanmıyor’

Maaşlara yapılan zammın kök maaş üzerinden yapıldığını, 6 ay önce emeklilere hazine yardımı olarak verilen 2 bin 500 TL ile maaşları 5 bin 500’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılan emeklilerin zamdan faydalanmadığını ifade eden Günay, 16 milyon emeklinin yüzde 40’ı ile dul ve yetim aylıklarını alanların zamdan faydalanmadığını belirtti.

‘8 bin TL’lik seyyanen zam ayrımsız herkese verilmeli’

“Bizler sadaka değil yıllarca emeklilikte rahatça yaşayabilmek için peşin ödediğimiz verginin karşılığını istiyoruz” diyen Günay, yapılan yüzde 25 zam daha emeklinin eline geçmeden yapılan zamlarla fazlasıyla geri aldığını kaydederek, “Memura verilen seyyanen 8 bin TL’lik artışın ayrımsız olarak herkese verilmesini talep ediyoruz” dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.