EYT, on binlerce sözleşmeli kamu personelini vurdu

EYT, on binlerce sözleşmeli kamu personelini vurdu
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası (EYT) olarak bilinen yasa kapsamında kamu kurumlarındaki on binlerce sözleşmeli çalışanı vurdu. Pirim gün ve hizmet süresini tamamlayan on binlerce sözleşmeli çalışan EYT kapsamında zorunlu emekli edilecek.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce sözleşmeli çalışana kadroya geçme yolu açtı. Ancak kadroya geçişle belli hak kayıpları olması nedeniyle 2018 yılındaki 4C kadrosundan 4B kadrosuna geçmeyen on binlerce çalışana EYT Yasasıyla zorunlu emekli yolu açıldı. 7433 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kadroya geçemeyenlerin emekliliklerini hak edenlerin gerekli pirim gün sayısı ve hizmet sürelerinin doldurmalarının ardından emekli edilmesi yönündeki düzenleme EYT Yasası’nın çıkmasıyla on binlerce sözleşme kamu personelinin emekli edilmesi kararını beraberinde getirdi. EYT Yasası’yla 65 olan emeklilik yaşının pirim gün sayısının 5 bin 920 güne çekilmesiyle pirim gün sayısını dolduran sözleşmeli kamu çalışanlarının zorunlu emekli edilme çalışması başlatıldı.

18.jpg

Bakanlık tereddüt edilmemesini istedi

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, EYT yasasında belirlenen pirim gün sayısını dolduran sözleşmeli çalışanların zorunlu olarak emekli edilmesine dair il milli eğitim müdürlüklerine bildirdi. Bakanlık il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği bilgilendirme yazıda, 7433 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı kanunlar ile 633 sayılı Kanun Hükümde kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kadroya geçmeyenlerin emekliliklerini hak edenler bakımından yürütülecek işlemler hakkında tereddütte düşüldüğüne dair duyumlar alındığını belirtti.

EYT kapsamında emekli edilmeleri istendi

Bakanlık, yazısında tereddüttün ortadan kaldırılması için Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 9’uncu maddesinde 5510 sayılı Kanun hükümleri uyarınca sözleşmeli personelin yaşlılık veya malullük aylığına hak kazandıkları tarihte sona ereceği yönündeki düzenlemeye işaret etti. Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinden EYT dahil emeklilik koşullarını yerine getiren tüm personelin emekli edilmesini istediği yazısında şu ifadelere yer verdi: “Buna göre, anılan hüküm çerçevesinde ilimiz emrinde görev yapan ilgili personelden kadroya geçmeyenlerin emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihlerin (EYT) dahil Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından talep edilerek bildirilen tarih itibarıyla sözleşmelerinin feshedilmesi gerekmektedir.”

14 Temmuz itibariyle ilişkilerinin kesilmesi istendi

Bakanlığın yazısı ulaştığı Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlığın belirttiği hükümler çerçevesinde gönderdiği listede adı geçen personelin emeklilik işlemlerinin 14 Temmuz tarihinden itibaren yapılarak, kurumla ilişiklerinin kesilmesini istedi.

‘On binlerce kişi mağdur edilecek’

Kendilerine ulaşan bilgiye göre Diyarbakır’da İl Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan 20 sözleşmeli personelin zorunlu bir şekilde emekliye ayrıldığını ifade eden Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, bu durumun mağduriyetler yaşanmasına neden olacağını söyledi. O günün koşullarından kadroya geçmeyi kabul etmeyen sözleşmeli personelin normalde 65 yaşında emekli olması gerekirken, EYT Yasası’nda prim gün sayısının aşağıya çekilip yaş sınırının ortadan kaldırmasıyla, “emekli olma koşullarına” eriştiğini belirten Güneş, “Ortaya çıkan durum EYT ile oluştu. Bu yeni ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum mağduriyetlerin yaşanmasına neden olacaktır. Bu kişilerin isteğine bağlı bir durum değil, yapılan yasal değişikliğin bir sonucudur. Sadece Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 20 çalışan zorunlu olarak emekli edildi. Bu sayı Türkiye genelinde on binleri bulur. EYT düzenlemesinin getirdiği bu yeni durumdan dolayı mağdur edilecek çalışanlara emekli olma tercihleri sorulmalıdır. Bu hak verilmeli. İsteyen emekliye ayrılmalı, istemeyenlere ise 2018 yılında yapılan düzenlemeyle kadroya geçme hakkı verilmeli. Çünkü çok ciddi mağduriyetler doğuracak bir gelişmedi.” ifadelerini kullandı.

Güneş, mağdur olacak kişilerin hukuki yollardan haklarını arama çağrısında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.