VİDEO - 2 Avukat Lozan’ın iptali için Türkiye’ye dava açtı

VİDEO - 2 Avukat Lozan’ın iptali için Türkiye’ye dava açtı
Avukat Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış, Kürt diasporası adına, 100’üncü yılına giren Lozan Antlaşmasının iptali için Danıştay’a dava açtı.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Avukat Rıdvan Dalmış ile Hişyar Özalp, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. Avukat Dalmış, Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yılı dolayısı ile iptali ve Kürtlerin BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesinin 1’inci Maddesinde geçen Halkların Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkı'nın hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

‘Lozan anlaşması batıldır’

Dalmış’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Yüzyıl önce Kürtlerin rızası alınmadan imzalanan ve Kürtlerin topraklarıyla birlikte maraba gibi elden ele devredildiği anlaşma (Lozan) batıldır. Hiç kimse başkasına sahip olduğu haklardan daha fazlasını devredemez İhlal, baskı ve asimilasyonun son bulması için Kürtlerin kaderini özgürce belirlemeleri gerekmektedir. Bunun için Danıştay nezdinde dava açtık.”

Dalmış, davanın Danıştay’dan reddedilmesi durumunda temyize gideceklerini, iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvuracaklarını ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.