VİDEO - 45 yıldır süren 'sessiz aşk'

VİDEO - 45 yıldır süren 'sessiz aşk'
Diyarbakır’da yaklaşık 45 yıldır evli olan doğuştan sağır ve dilsiz 80 yaşındaki Mehmet Ali ile sağ eli olmayan 65 yaşındaki Raife Değerli birbirlerine olan bağlılığı ve sevgisi göz kamaştırıyor.

Mümin Ağcakaya - Özel
 

TİGRİS HABER -  Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde ikamet eden 80 yaşında ki Mehmet Ali ile 65 yaşında ki Raife nine, tam 45 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar. Ailesi tarafından sağır ve dilsiz olduğu için hor görülen ve bu yüzden kendisine Ziya Gökalp Mahallesi’nde ‘Kimsesiz’ lakabı takılan Mehmet Ali ile Raife’nin hayat ve yaşam hikayesi bundan tam 45 yıl önce başladı. Yaşamları ve insanlıkları ile herkes tarafından takdirlerle karşılanan Mehmet Ali dede ve Raife nine, 1975 yılında Raife ninenin amcasının araya girmesi ile evleniyorlar. Görücü usulü ile evlenen çift, ilk başlarda anlaşmakta ve yaşamakta biraz zorluk çekseler de, ilerleyen yıllarda işaret diliyle ile hem anlaşıyorlar, yoksulluklarını paylaşıyorlar hem de mutlu bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. 

İKİ ÇOCUĞU DA SAĞIR VE DİLSİZ

asd.jpg

Mehmet Ali Koç ile Raife Değerli’nin evliliklerinden doğan bir erkek ve bir kız çocukları da sağır ve dilsiz olarak dünyaya gelirken, bu iki çocuklarından 8 tane torunları oluyor. Torunlarından 4’ü sağır ve dilsiz, diğer 4’ü ise engelsiz olarak dünyaya geliyor. Hayatlarının büyük bir bölümünü fakir ve yoksulluk içinde geçiren çift, kendi imkanları ile alt üstlü kücücük iki odalı bir ev alıyorlar. Üst odası aktığı için alttaki tek odada yaşam mücadelesi veriyorlar. 

2004 YILINA KADAR KİMLİKSİZ DOLAŞTI

80 yaşında ki Mehmet Ali Koç, sağır ve dilsiz olduğu için ailesi tarafından hor görülürken, 2004 yılına kadar kimliksiz yaşadı.  Sur İlçesi’nde bulunan Ziya Gökalp Mahalle Muhtar Muhsin Sanay’ın girişimleri sonucu dönemin Valisi, ve İlçe Jandarma komutanlığının devreye girmesiyle 64 yıl sonra kimliğine kavuşan Mehmet Ali Koç, engelli maaşı alarak geçimini sağlamaya çalışıyor. 

BİR YAŞINDAYKEN TANDIR ATEŞİNE DÜŞTÜ

Henüz daha bir yaşındayken Bağlar İlçesinde oturdukları evin tandır ateşine düşerek sağ elinin yanması sonucu kesilen Raife Değerli, o günden bugüne tek eli ile hem ev işlerini yapıyor, hem de eşinin bütün ihtiyaçlarını gideriyor. Sağ elinin olmamasını hiç problem yapmayan Raife nine, tek eliyle iki çocuk büyütmenin mutluğunu ve sevincini yaşıyor. 

as-010.jpg

ELİNİN OLMADIĞINI BÜYÜDÜĞÜNDE FARK EDİYOR

Raife Değerli, yaşı ilerledikçe annesine ‘herkesin elleri var benim niye yok’ diye ısrarla soruyor. Annesi kendisine, ‘çocukken tandıra düşmüşsün ve elin yandı’ diyor. Daha sonra elinin olmamasına alışan Raife Nine, hayatını bu şekilde devam ettiriyor.  

KARDEŞLERİ MİRAS PAYLAŞIMINDAN  DOLAYI KARDEŞLERİ OLDUĞUNU KABUL ETMİYORLARDI

Gazetemize açıklamalarda bulunan Mahalle Muhtarı Muhsin Sanay, 1999 muhtar olduğunu ifade ederek, “O zaman yanıma geldiklerinde durumları kötüydü. Mehmet Ali amcanın kimliği yoktu. Nüfus Müdürlüğüne müracaat ettim. Kimse sahip çıkmadığı için yani kimsesiz olduğu için bir şahit gösteremrdiğimizden kimlik çıkartamıyorduk.. O zamanlar kaymakam yoktu. Vali yardımcıları vardı. Basın kuruluşları ile diyaloga geçtik. Ben köyüne kadar gittim. Onun bir köylüsü Mehmet Alinin kendi köylüleri olduğunu ve köyde de kardeşlerinin yaşadığını söyledi. Bunun üzerine yardım etmek için Silvan'a gidiyor.

ALAY KOMUTANI GERÇEĞİN ORTAYA ÇIKMASINA YARDIMCI OLUYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Mahalle Muhtarı Muhsin Sanay, “Silvan Alay Komutanlığına gittik. Onlarda bize yardımcı oldular ve kardeşlerini çağırdılar. O zaman kardeşleri ret ediyordu.Mehmet Aliyi kardeşleri olarak kabul etmemelerinin nedeni miras paylaşımında ona bir şey vermemek içinmiş. Silvan Alay Komutanı devreye girip, doğru söylemezlerse DNA testi yaptıracağını söyledi. Bunun üzerine kardeşleri artık gerçeği inkar edemediler ve kardeşleri olduğunu kabul ettiler. Ondan sonra kimliğini çıkardık ve resmi işlemleri başlattık. 2006’dan bu yana kimlik sahibidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.