VİDEO - Aydınlık sabahın sesi

VİDEO -  Aydınlık sabahın sesi
Ünlü Ermeni müzisyen Gomidas’ın 150. Doğum günü dolayısıyla İstanbul’dan sonra, Diyarbakır Kervansaray Otelinde bir konser düzenlendi.

Kalabalık izleyicilerin doldurduğu Kervansaray’ın avlusunda sahneye ilk önce; Ünlü Kürt soprano Pervin Chakar çıktı. Sesiyle dinleyicileri adeta büyüleyen Pervin Chakar’dan sonra Ara Dinkjain uduyla, Ari Hegel gitarıyla, Ertan Tekin dudukla harika bir dinleti sundular.

mmmm.jpg

Sahneye en son çıkan Zulal Trio (berrak su) grubunda yer alan; Teni Apelian, Yeraz Markarian ve Anais Tekerian Ermeni halk ezgilerinden parçalar sundular.

m-014.jpg

Gomidas Kimdir?

Gomidas 1869 yılında Kütahya’da dünyaya gelir. 12 Yaşında anne ve babasını kaybeder. Kütahya ruhani lideri tarafından Ermenistan’a götürülür. Burada müzik eğitimi görür. Birçok ülkede konferans ve konserler verir. Besteler yapar, Ermenice, Türkçe, Kürtçe derlemeler yapar. Öğrenciler yetiştirir. 24 Nisan 1915 yılında tutuklanır ve 250’ye yakın aydın ve ileri gelenlerle birlikte Çankırı ve Ankara Ayaş’a sürgüne gönderilir. Bazı kişilerin araya girmesiyle birlikte birkaç kişiyle birlikte İstanbul’a geri getirilir. Ancak yaşadığı travmadan dolayı kendisini toparlayamaz. Hayata küser. Birkaç kişi dışında kimseyle konuşmaz ve müzikle de ilgilenmez. Paris’e tedavi için götürülür. 1935 yılında hayatını kaybeder.

Özel Haber / Mümin Ağcakaya

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.