VİDEO - Bakanlık ihtiyaç karşılamıyor, okullar ihtiyaçları velilere yüklüyor

VİDEO - Bakanlık ihtiyaç karşılamıyor, okullar ihtiyaçları velilere yüklüyor
Devlet okullarında ücretli özel sınıflar kurulduğu iddiası tepkilere neden oluyor. Eğitimsen 2 nolu şube yöneticisi Fesih Zirek, bu durumun okulların ihtiyacının Bakanlık tarafından karşılanmamasından kaynaklı olduğun, doğru bir yöntem olmadığını söyledi

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Devlet okullarında ücretli özel sınıflar kurulduğu iddiası tepkilere neden oluyor. Diyarbakır Eğitim-sen 2 nolu şube yöneticisi Fesih Zirek, bu durumun okulların ihtiyacının Bakanlık tarafından karşılanmamasından kaynaklı olduğun, doğru bir yöntem olmadığını söyledi.

Diyarbakır'da bazı Devlet okullarında ailelerden ücret alınarak, çocuklara 'özel sınıflar' oluşturulması büyük tepki alıyor. Konu defalarca gündeme getirilmesine rağmen, herhangi bir çalışma yapılmaması, fiili bir soruşturmanın gündeme gelmemesi, aynı ortamdaki diğer öğrenci velilerinin de tepkisini çekiyor.

Devlet okullarında sınıflar ‘özel’ ve normal olarak ikiye ayrılıyor. Çocuklarını özel sınıflara kaydeden velilerin ödediği meblağ iddialara göre bin liradan 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Öğrenci velileri ve bazı Sivil Toplum kuruluşları, devlet okullarındaki her çocuğun eşit imkân ve olanaklara sahip olması gerektiğini belirtiyor.

photo1697974899-1.jpegDevlet okuluna çocuğunu yazdırarak kendisinden para talep edildiğini söyleyen, Mercan Bayık, okul yöneticilerinin aile birliği hesabından velilerden para talep ettiğini, bunun nedeni sorulduğunda ise okul ihtiyaçlarının Bakanlık tarafından karşılanmamasından kaynaklı olduğunu ifade ettiklerini dile getirdi.

Diyarbakır Eğitim-sen 2 nolu Şube yöneticisi Fesih Zirek ise, konuyla ilgili Milli Eğitimin araştırma ve tespit yaparak, soruşturma yürütmesi gerektiğini söyledi.

'Okullar kendi çözümlerini üretiyor'

Fesih Zirek, sorunun temelinde okulların ihtiyaçlarının Bakanlık tarafından karşılanmasının yattığını belirterek, “Hal böyle olunca okul yöneticileri de kendilerine bu tür çözümler buluyor” dedi.

Zirek, Milli Eğitimin bu tür uygulama yapan okulları tespit edip, soruşturma başlatması gerektiğini de ifade ederek, şöyle dedi;

"Okullarda ki yöneticilerin neden böyle bir şey yapmak zorunda kaldıklarına da bakmak lazımdır. Bizce bunun temel sebeplerinden biri, yıllardır destek elemanlarının yok olmasıdır. Bazı okullarda orada çalışması ve temizliğini yapması gereken 8 ila 10 kişiye ihtiyaç vardır. Yıllardır bu insanlar kadrolu olarak işe alınmıyor. Bazı aylarda iş-kur üzerinden temin edilmeye çalışılıyor. Oradan alınan elemanlar ise kaliteli hizmet üretemiyor. 5 ila 6 kişilik ihtiyaca 1 ila 2 kişi alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise, sürekli velilerden para alınması yasaktır diye açıklama yapıyor. Ama o okulun bütün temel ihtiyaçları karşılanmıyor. Okulların temel ihtiyaçları karşılanmazsa, çözümler okul aile birliğine yüklenirse, olacağı da budur. Böyle olunca da, okul yöneticileri, çeşitli formüller ile para toplamak durumunda kalıyor. Bu durumda Milli Eğitim tespitler yaparak, soruşturmalarını yapmalıdır."

'Devlet okuluna para karşılığı gönderiyoruz'

Çocuğunu Devlet okulunda özel sınıfa gönderen Mercan Bayık, durumun iddia olmadığını, gerçek olduğunu, devletin okulların ihtiyaçlarını karşılamaması nedeniyle, okul yönetiminin aile birliği hesaplarından en az bin lira gönderilmesi talep edildiğini belirterek, okulların bu şekilde ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

Bayık, sözlerinin devamında ise bu durumdan memnun olmadıklarını ifade ederek, "Devlet okullarından birinin iyi olduğunu duyarak çocuğumun kaydını yaptım. Söyledikleri Özel sınıfa kaydetmek istediğimde ise, Müdürün para talebi oldu ve bu parayı aile birliği hesabından gönderilmesi gerektiğini söyledi. Milli Eğitime şikâyet edeceğimizi söylediğimizde ise, müdür bize Milli Eğitimin maddi anlamda okulun ihtiyaçlarını karşılanmadığını, bu nedenle bu işlemi yaptıklarını belirtti.

Durumdan memnun değiliz

Bayık, “Devlet okuluna öğrenciyi para karşılığı gönderiyoruz. Maddi imkânımız olsa zaten özel okullara gönderirdik. Bu durum ilk başlarda veli olarak işimize geliyordu, çünkü çocuğumuzu iyi bir sınıfa kaydettiğimizi düşünüyorduk. Fakat daha sonra öğrendik ki bu bize veya başkasına özel değil herkese yapılıyor. Devlet okullarında çalışanların, okul ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmadığını duyunca bizlerde durumu kabullenmek zorunda kaldık. Süreçten memnun değiliz" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum