VİDEO - Bir öğrencinin kırtasiye masrafı 6 bin TL

VİDEO - Bir öğrencinin kırtasiye masrafı 6 bin TL
Eğitim yılının başlamasına az bir süre kalmasına rağmen, kırtasiye dükkânlarına henüz uğrayan yok. Bu sezon ailelerin çok zorlanacağını ifade eden kırtasiyeciler, bir öğrencinin kırtasiye masrafının 6 bin TL civarında olacağını ifade ediyor

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber

TİGRİS HABER - 2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül'de başlıyor. Her yıl artan fiyatlar, bu yılda 3 katına çıktı. Okulların açılmasına az bir süre kalmasına rağmen, ne öğrencilerde ne de ailelerde bir heyecan gözlenmiyor.

Geçen yıl bir öğrencinin tüm kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayan çanta seti bin TL’ye mal olurken, bu yıl 5 ila 6 bin TL'yi buluyor. Tigris haber olarak, bu durumu dile getirmek için konuşmak istediğimiz kırtasiyecilerin çoğu, ‘söylenecek bir şey kalmadı’ görüş belirtmedi.

kirtasiye-haberi-1.jpeg

'Yüzde 200 zam oldu'

Kırtasiyeci Ali Yılmaz , önceki dönemlere göre işlerin tamamen düştüğünü ve velilerin alışveriş yapamadığını belirtti. Yılmaz, bu yıl fiyatların yüzde 200 ila 300 oranında zamlandığını ifade ederek, " önceki dönemlerde sezon başlamadan önce hazırlık yapıyorduk, çok yoğun oluyordu. Pandemi, deprem ve ekonomik durumlardan sonra alım gücüde azaldı. Müşteride gelmiyor. Geçtiğimiz dönemlerde bin ila bin 500 liraya dönemi kurtaran veli, bu şartlarda 5 ila 6 bin liraya ya kurtarır yada kurtaramaz durumdadır. Fiyatlar 3'e katlandı. Yüzde 200 zam oldu" diye konuştu.

kirtasiye-haberi-3.jpeg

'Merdiven altı mallar satıyorlar'

Kırtasiyeciler, en fazla zincir marketlerden şikâyetlerini dile getirerek, zincir marketlerin markası belli olmayan ürünler satarak kırtasiyelerin işlerine engel olmasına isyan ediyorlar.

Kırtasiyeci Yılmaz ise, bu durumu değerlendirerek, merdiven altı ürünlerin satıldığını söyledi. Yılmaz, "Sattığımız ürünün güncel fiyatını sorup öyle satıyoruz. Çünkü aldığımız ürünün yerini dolduramıyoruz. Zincir marketler şuan kırtasiyelere büyük zarar veriyor. Herkesin kendi işini yapması gerekiyor. Merdiven altı mallar sattıkları için sağlığa aykırı mallarda satıyorlar. Bizler Türkiye standartlarına uygun ürünleri satıyoruz" dedi.

kirtasiye-haberi-5.jpeg

'Hiçbir kıpırdama yok'

Önceki eğitim-öğretim yılının başlamasına az bir süre kala kırtasiyelerde yoğunluklar oluşuyordu. Bu yıl ise okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen hiçbir kıpırdamanın olmadığını ifade eden Ali Yılmaz, "Önceki dönemlerde 1 veya 2 lira olan kurşun kalem, şimdi 10 ila 8 lira arasıdır. Maalesef müşteri yok. Okulun açılmasına 25 gün kaldı. Hiçbir kıpırdama yok. Sanki yaz tatilindeyiz. Oturup bekliyoruz öylece. Böyle giderse marka üründe getiremeyeceğiz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.