VİDEO - Diyarbakır’da iki Somalili

VİDEO - Diyarbakır’da iki Somalili
Somali’den gelerek Dicle Üniversitesi’nde okuyan iki Somalili öğrenci, Diyarbakırlılar'ın ilgi odağı oldu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya 

TİGRİS HABER - Afrika’nın ortasında Hint Okyanusu’nun kıyısında küçük bir devlet olan Somali’den iki öğrenci okumak için Diyarbakır’a geldi. Yaklaşık 9 ay önce Türkiye’ye gelen ve 6 aydır da Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nde hemşirelik okuyan Somali’li iki öğrenci hem üniversitenin hem de kenttin sevilen simalarından oldu. Hafta sonları Sur İlçesi’nin tarihi yerlerini gezen Süheyp ve Muhammed kendilerine gösterilen ilgiden dolayı oldukça memnunlar. Kentin neresinde gezerlerse gezsinler vatandaşlar ve esnaflar tarafından oldukça sevilen ve ikramda bulunulan iki Somali’li öğrenci, kenttin tarihi mekânlarını da gezmeyi ihmal etmiyorlar. Fırsat bulduklarında Sur’lar başta olmak üzere, İç Kaleyi, Ulu Camiyi, Hz Süleyman’ı, Burçları, Gazi Caddesini gezen iki arkadaş kendilerine gösterilen sıcakkanlılık karşısında oldukça memnunlar.

somali-.jpg

Birçok ili gezdiler, sokaklarda rahatça dolaşıyorlar

İnsanların çoğu kendi mahallesinin dışına çıktığında tekrar evini sokağını bulmakta zorluk çekerken onları Somali’den gelip dokuz ayda hem dil öğrenmesi, hem de Ankara, Kütahya, İstanbul gibi kentleri rahatça dolaşma cesareti göstermeleri birçok insan tarafından takdirle karşılanmaktadır. Diyarbakır’dan otobüse bindiğinde her hangi bir kente rahatça gidebileceğini, zorlandığı noktada insanlara sorarak adresleri bulabileceğini söylemektedir.

İlk defa lahmacun yediler

Süheyp daha önce okumak için Türkiye’ye gelen arkadaşlarıyla yazıştığı arkadaşlarının da tavsiyesiyle Türkiye’ye geliyor. Üç ay İstanbul’da kalıyor. Burada Türkçe kursuna da katılıyor. Her gün konuşa konuşa, arkadaşlarının da yardımıyla kısa sürede kendini rahat ifade edebilecek Türkçeyi öğreniyor. Daha sonra okumak için Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hemşirelik Bölümünü tercih ediyor. Diyarbakır’a gelerek okula kayıtlarını yaptırıyorlar. Yurtta kalan iki Somalili öğrenci okulu bitirene kadar Diyarbakır’da kalmayı düşünüyorlar. Okulu bitirdikten sonra tekrar Somali’ye dönerek, orada kendi insanlarına hizmet etmeyi düşündüğünü söyleyen Süheyp, “Diyarbakır’ı çok sevdim ve burada çok iyi insanlar var. Buraya geldiğim için çok mutluyum ve insanlar bana ve bize çok yardım ediyorlar. Diyarbakır’ı çok beğendik" demektedir.

somali-diyarbakir.jpg

Diyarbakır’da yediği lahmacun, kebap ve döneri çok sevdiklerini, kendi ülkelerinde de yemeklerde acı çok kullanıldığı için tad olarak da zorlanmadıklarını söylemektedirler.

Nereden geldiğimizi duyduklarında çok şaşırıyorlar

Burada insanların size yaklaşımları nasıl oluyor diye sorduğumuzda;

“Nereden geldiğimizi soruyorlar. Bizimle sohbet ediyorlar. Somali’den geldiğimizi öğrenince biraz şaşırıyorlar. Somali’yi soruyorlar. Yardımcı oluyorlar.”

Okul bittiğinde tekrar Somali’ye döneceklerini, çünkü orada biri vefat etmiş üç anneden on beş kardeşten oluşan kalabalık bir ailesi ve arkadaşlarının olduğunu söylemektedir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.