VİDEO - Eski Hal, 'Çöp Hal' oldu!

VİDEO - Eski Hal, 'Çöp Hal' oldu!
Diyarbakır’ın ilk ticaret merkezi olarak bilinen Eski Hal, harabeye dönmüş durumda. Bakımsızlık ve düzensizlik nedeniyle pislikten geçilmeyen Eski Hal’de bulunan esnaflar, Hal’in onarılıp, kentte yakışır şekilde tekrar yapılmasını talep etti.

Mümin Ağcakaya - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 1958 yılında kurulan ve kenttin ilk ticaret merkezi olarak bilinen Eski Hal, şimdilerde kaderine terk edilmiş durumda. Kenttin ilk sebze halı olan yer, daha sonra ilçe otogarına dönüştürüldü. İlçe otogarının buradan kaldırılmasının ardından bir türlü düzene giremeyen Eski Hal, şimdilerde bakımsızlık, düzensizlik ve sahipsizlikle yüz yüze kalmış durumda. Yaklaşık 150 esnafın bulunduğu Eski Hal’in tekrar canlanabilmesi için buranın yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

‘Hurdacılar yüzünden kimse buraya gelmiyor’

20 yıldır burada esnaflık yapan Mehmet Polat, esnaf olarak burada sorunlarının çok olduğunu söyledi. Polat, “Temel sorunumuz burada zamanında çöp toplanmıyor. Hurdacılar burayı işgal etmiş. Hurdacılar yüzünden başka bir esnaf gelip burada iş yapamıyor. Arabalarımızı buraya getiremiyoruz. Ne yük kaldırabiliyoruz, nede indirebiliyoruz. Haftada bir lastikçiye gidip lastiğimizi tamir ediyoruz “dedi.

eski-hal-.jpg

‘Haftada bir gün kepçe ile çöp topluyorlar’

Bir diğer esnaf Musa Yıldız ise, belediyenin hiçbir zaman halin içine temizlikçi getirmediğini haftada bir gün kepçe ile gelip götürdüğünü ifade etti. Yıldız, “20 yıldır biz bu haldeyiz. İki ay önce sokağa sadece biraz asfalt döktüler” dedi.

‘Düzen bozuluyorsa, bunu hepimiz bozuyoruz’

Hal’de Hurdacılık yapan Çetin Hasanoğlu ise, kendilerinin de buradan kalkmasını isteyen esnafların buradan gitmesini istediğini belirterek, “Burada düzenli olursam, dükkânın önünü temiz tutarsam kimsenin bana buradan git demeye hakkı yok. Bizde çocuklarımızın ekmeğinin kazanmanın derdindeyiz. ” dedi.

eski-hal-cop.jpg

‘Çarpık işletmeciliğin bitirilmesi lazım’

Yılmaz Çiçek, burayla ilgili ne bir asfaltlama ne de bir alt yapı çalışmasının yapılmadığını dile getirdi. Çiçek, “Buralarda öncelikle asfalt çalışması yapılması lazım ve burada çarpık işletmeciliği bitirilmesi gerek. Burası ilçe otogarının ardından gıda işiyle uğraşanların yeriydi. Şimdi ise, kaçak çalışan köy araçları burada “dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.