VİDEO - Gebelere uyarı: Kovid aşısından korkmayın

VİDEO - Gebelere uyarı: Kovid aşısından korkmayın
Diyarbakır’da kovid aşısını yaptırmayan 43 gebe, Eylül ayı içerisinde hastaneye yatarak tedavi oldu. Aşısız, 4 gebe de yoğun bakıma düştü. Hekimler, acil aşı çağrısı yapıyor.

ÖZEL-HABER/Gönül Morkoç

Bir ayda 44 gebe hastaneye yattı

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da aşı oranları henüz istenen düzeyde değil. Kent aşılama oranında kırmızıdan turuncuya geçti ancak aşılanma oranları henüz yüzde 70’e ulaşmadı. Aşılanmamak en fazla da gebeleri etkiliyor. Kovide yakalanan aşısız gebeler, ya hastanelere yatarak ya da yoğun bakım ünitelerinde tedavi ediliyor. Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr Berat Çolak, Diyarbakır’da Eylül ayında 44 gebenin kovid servisine yatırıldığını, bunlardan 43’ünün aşısız olduğunu söyledi. Çolak, Eylül ayında hastanenin yoğun bakımına ise 4 hastanın yatışının yapıldığını söyledi.

‘Aşı hayati önemde’

Hem anne adayları hem de bebekler için aşının hayati önemde olduğuna dikkat çeken Çolak, “Anne adayları, bebeklerine kendilerine zarar vereceğini düşündüklerinden aşı olmak istemiyorlar. Ancak, kovid gebelerde ağır seyredebiliyor” dedi. Kovid 19’un annenin hayatını riske attığını, erken doğuma neden olabileceğinin altını çizen Çolak, “Aşının koruyucu özelliği anne sütünden dahi bebeğe geçiyor.  Anne sütü ile bebeğe antikor geçer, bu antikorlar bebeği de kovide karşı korur. Bizler, her zaman gerekli ikna yollarımızı kullanarak, anneleri aşı birimimize yönlendiriyoruz” dedi.

‘Grip deyip geçmeyin’

Soğuk algınlığı ya da grip belirtilerinde (burun akıntısı, ateş, halsizlik) gebelerin muhakkak sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğine dikkat çeken Çolak şöyle devam etti:

“Gebelerde bağışıklık baskılandığı için kovid hastalığı ağır seyreder. Bizim önerimiz, soğuk algınlığı ya da grip belirtisi gösteren gebelerin direkt hastaneye başvurmalarıdır. Bizler de ivedi şekilde sürüntülerini alıyoruz. Gebelerdeki en büyük sıkıntı bize geç başvuruyorlar. Öksürük ve nefes darlığı şikâyeti ile başvuruyorlar.  Bunu beklemeden, ilk belirtilerde bir sağlık kuruluşuna muhakkak başvurmaları gerekiyor.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.