VİDEO - Gurur duyulacak babanın öyküsü

VİDEO - Gurur duyulacak babanın öyküsü
Diyarbakır Sur’da kiraladığı küçük dükkânında camcılık yaparak hem evini geçindirdi hem de altı çocuğunu okuttu. On yaşında babasının yanında çırak olarak camcılık işine başladı. Ödeyecek parası olmayandan ücret de almayan, Sur’un camcı amcası Mehmet Tekköz,  yaşam koşullarına yenik düşmeden, nasıl ayakta kaldığını Tigris Haber’e anlattı.

Mümin Ağcakaya - Özel Haber

TİGRİS HABER - Sur içinde bir küçe başında kiraladığı küçücük dükkânında tek bildiği iş olan camcılık işini yapan mahallenin camcı amcası, herkesin Mehemmed dediği Mehmet Tekköz, daha 10 yaşındayken önce marangozluk, ardından camcılık yapan babasının yanında çırak olarak işe başlıyor.

Babası ile yaklaşık olarak 25-30 yıl camcılık yapan Mehmet Tekköz, babasının vefatından sonra tek başına baba mesleğini sürdürüyor. 

Mehmet Tekköz hayat hikâyesini; “Çocukluğumdan beri camcılık işi yapıyorum. 10 Yaşında babamın yanında başladım. Şimdiye kadar da devam ettiriyorum” diye anlatıyor.

baba-tigris-(1).jpg

Parası olmayandan ücret de almadı

Bazen yıkılacak olan evlerin camlarını önceden çıkartarak temizleyen, daha sonra bu camları uygun fiyatlarla takan Mehmet usta, bu iş için sadece el emeği alıyor. Parası olmayanlardan ücret almadığı zamanlarda oluyor Mehmet ustanın.

Mehmet usta; “Bazen binalar yıkılmadan önce gidip camlarını çıkartıyorum. Bazen para ödüyorum bazen de; ‘kırılacağına sök götür, değerlendir’ diyenler de oluyor. Bunları temizledikten sonra uygun bir fiyata, maddi durumu iyi olmayanların kapı pencerelerine takıyorum. Bazen paramız yok dediklerinde, ben de para almadan takıyorum. Sur içinde yaşayanlardan maddi durumu iyi olmayanlar, daha ucuza taktığım için beni tercih ediyorlar” diyor.

baba-tigris-(2).jpg

Son yıllarda Sur’daki eski evler yıkıldığı için işlerinin bozulduğunu da dile getiren Mehmet usta, mahallesi olan yürek bağını şöyle anlatıyor; “Maddi durumu iyi olmayanlar gelip takar mısın? dediklerinde ben de onlardan para almadan takıyorum. Ben de bir şey olmaz takarım diyorum. Geçenlerde çocuklar geldi. Evlerinde camı kırmışlardı. ‘Akşam babamız görürse bize kızar, takar mısın?’ Dediler ben de; ‘tamam’ dedim ve kırdıkları camı taktım.”

Bütün çocuklarını okuttu

Sur içinde bir küçe başında kiraladığı küçücük dükkânında başka geliri olmadan yıllarca yaptığı sadece cam takma işiyle hem evinin geçimini sağlayan hem de dördü kız altı çocuğunu yüksek okul dahil okutan ve meslek sahibi olmalarını sağlayan Mehmet ustanın en küçük çocuğu lise okuyor.

Herkesin kolayca yapamadığı ağır yaşam koşullarına rağmen, çocukları dâhil tanıyanların gurur duyduğu Sur’un camcısı Mehemmed usta; “Çocuklardan bazıları sanayide çalışıyor. Biri öğretmenlik yapıyor. Biri muhasebecilik yapıyor. Biri de hemşirelik yapıyor. Biri üniversiteyi bitirdi. Şu an sınavlara hazırlanıyor. Erkeklerden biri liseyi bitirdi. En küçük oğlum da liseye devam ediyor.”

baba-tigris-(3).jpg

Nefesim yettiği kadar çalışmaya devam

‘Çocuklarınız sadece bu işi yaparak kendilerine baktığınız ve okuttuğunuz için neler söylüyorlar’ şeklindeki sorumuza Mehmet usta; “Helal olsun babamıza her türlü fedakârlığı göstererek bizi okuttu. Kimseye muhtaç etmedi diyorlar. Çocuklarımdan Allah razı olsun hepsi de hayırlıdır, vefalıdır. Ellerinden geldiği kadar destek olmaya da çalışıyorlar” diyor.

İşlerinin artık eskisi gibi olmadığını, modern yapılar nedeniyle kazancının azaldığını söyleyen Mehmet Usta, başka geliri ve sosyal güvencesi olmadığı için gücü yettiğince mahallesinde işini yürüteceğini söylüyor.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum