VİDEO - Kuyular kurudu, köylüler susuz, umut devlette

VİDEO - Kuyular kurudu, köylüler susuz, umut devlette
Diyarbakır’ın Çermik İlçesine bağlı 30 haneli Kuşlukçayır köyünde yaşayan köylüler, su sıkıntısı yaşıyor. Yaklaşık 6 aydır köyde bulunan kuyuların kurumasıyla birlikte su sorununun giderek büyüdüğünü ifade eden köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Çermik İlçesine bağlı 30 haneli Kuşlukçayır köyü Alyan mezrası, yaklaşık 6 aydır su sorunu yaşıyor. Köyde bulunan 10 su kuyusu ise kurumuş durumda. Köylülerin bir kısmı kendi imkânlarıyla çevre köylerden ya da şehir merkezinden bidon ve tankerlere su getirirken, imkânı olmayanlar ise sırtlarında ve eşekleriyle köye yakın kuyulardan su ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Köylüler, defalarca Çermik Kaymakamlığı'na ve Valiliğe müracaat etmelerine rağmen Alyan mezrasında herhangi bir su çalışması yapılmadığını, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (DİSKİ) yaptıkları başvurulara rağmen olumlu bir sonuç alamadıklarını ileri sürdü.

kuyular-kurudu-koyluler-susuz-kaldi-2.jpg

Kuyuda su bulursak eşek sırtında taşıyoruz

Köy sakinlerinden Sakine Gül, her kes gibi içme suyu ihtiyacını köye yakın kuyulardan eşek sırtında taşıyarak karşılamaya çalışıyor. Kuyuda bulunan suyun herkese yetmediğini belirten Sakine Gül, “Bugün sadece bir kişi bu kuyudan su alabildi, diğerleri eli boş döndü. İmkânımız oldukça çevre köylerden ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Her gün bu çileyi çekiyoruz. Tek beklentimiz, su sorunumuzun çözülmesidir” ifadelerine yer verdi.

kuyular-kurudu-koyluler-susuz-kaldi-1.jpg

Çevre köylerden su ihtiyacımızı karşılıyoruz

Günlük su ihtiyaçlarını çevre köylerden karşılamaya çalıştıklarını söyleyen köy muhtarı Nihat Gülkuşuk, “İçme suyumuzu kent merkezinden getiriyoruz. Yaşadığımız su sorununa dair defalarca yetkililerle görüştük, anacak sonuç alamadık. Buradan belediyeye, valiliğe ve kaymakamlığa sesleniyorum; çok zor durumdayız, lütfen yardım edin. Bu köyde 280 kişi yaşıyor, bu kadar insan mağdur oluyor. Köyde 4 bin küçükbaş, 500’e yakın büyük baş hayvanımız var. Tankerlerle hayvanların su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Susuzluktan dolayı birçok hayvanımız telef oldu. Bir an önce su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

kuyular-kurudu-koyluler-susuz-kaldi-7.jpg

Perişan durumdayız

Köy sakinlerinden Süleyman Gül ise, köy çevresinde bulunan su kuyularının kurumasıyla birlikte zor günler yaşadıklarını söyledi. Şu an evinde bir damla içme su dahi bile olmadığına dikkat çeken Gül, yaşadıkları sorunlarla ilgili şunları dile getirdi; “Biz insan değil miyiz? Neden sorunumuzu çözmüyorlar? Bakın kuyunun başındayız. Bu kuyuda bulunan su kimseye yetmiyor. Görüyorsunuz kadınlar eşeklerle su taşıyor, ama elleri boş dönüyorlar, çünkü kuyudaki su yetmiyor. Gerçekten perişan durumdayız. DİSKİ’NİN bir an önce bize yardımcı olması lazım. Köylülerin hepsi dışarıdan su getirmek zorunda kalıyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum