VİDEO - Nuh’un Gemisinden bugüne uzanan damak tadı: Süryani çöreği

VİDEO - Nuh’un Gemisinden bugüne uzanan damak tadı: Süryani çöreği
Mardin, 2 bin yıllık Süryani çöreği geleneğinin ana merkezi konumunda. Geleneği yaşatan fırın ustası Aykut Durmaz, özel günlerde yapılan çöreğin son 10 yıldır ülke çapında büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Şirvan Oktay Görer - Özel

TİGRİS HABER - Aykut Durmaz, Süryani çöreğinin en önemli özelliğinin özel günlerde değerli bir yiyecek olarak yapılması olduğunu söylüyor.
Özellikle Süryanilerin özel günlerinde yapılan ve son 10 yıldır Türkiye’de fazlasıyla rağbet gören Süryani çöreğinin 32 farklı baharatla yapıldığını anlatan Aykut usta, İçine hurmasını koyduktan sonra, üstünü bademle süsledikten sonra pişirip tezgaha koyduğunu söyledi.
Durmaz usta, “Çöreğimiz Mardin’de çok güzel bir yer edindi, gelen her turistimizin her gelen ziyaretçimizin ister yerli ister yabancı, özelikle baharat kokusunu alarak dükkanımızı ziyaret etmeleri bizi onurlandırıyor" dedi.

Süryani çöreğinin yeni evlenecekler için yapılan nişan törenlerinde gelin ve damat aileleri arasında bir imza vazifesi niteliği taşıdığını anlatan Durmaz usta, son olarak şunları söyledi; “Süryani çöreği hikayesi aslında milattan öncesine dayanır. Nuh'un gemisinde eşinin yapmış olduğu çörekle başlar.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.