VİDEO - Silvan’da ünlüleri yetiştiren köy olarak biliniyor

VİDEO - Silvan’da ünlüleri yetiştiren köy olarak biliniyor
Diyarbakır Silvan Kayadere (Ferhendê) Köyü, bölgede yetiştirdiği alimleri, bakan, milletvekili, belediye başkanı, profesör, doçent, doktor, ve avukatlarıyla meşhur bir köy.

‘Ferhendê’nin Çınar’ı korunsun’

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABERDiyarbakır Silvan Kayadere (Ferhendê) Köyü, bölgede yetiştirdiği alimleri, bakan, milletvekili, belediye başkanı, profesör, doçent, doktor, ve avukatlarıyla meşhur bir köy. Köy muhtarı Hasan Dargın, köyde bulunan ve tarihi konusunda kimsenin bilgi sahibi olmadığı Çınar ağacının koruma altına alınmasını istedi.

ss1.jpg

Diyarbakır ili Silvan ilçesine bağlı Kayadere (Ferhendê) Köyünde yaşayanlardan hiç kimse bu yaşlı çınar ağacının ne zaman dikildiğini bilmiyor. Köyün yaşlıları da babalarının ve dedelerinin de eski zamandan dikilmiş dediği çınarın yaşının tespiti için bir ara köy öğretmeninin getirdiği uzman kişi çınar ağacının yaşının 700-800 yıllık olabileceğini söylüyor. Çınarın bir ara uzayan dallarından birinin kırılmasına rağmen yaşamasına devam ediyor. Ortasının oyulduğu, birkaç kişinin rahatlıklar sığabileceği oyuğun oluştuğu çınar ağacı son yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Köy muhtarı Hasan Dargın, bu tarihi ağacın çevresinin düzenlenerek koruma altına alınmasını, tarihi çınarın yaşatılması için yetkililerin ilgilenmesi çağrısında bulundu.

ss22.jpg

Birçok âlim yetiştiriyor

Köyün bölge tarafından biliniyor olmasının tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Önceleri Seyda Molla Yahya Melikoğlu tarafından medrese eğitimi yapılıyor. Bölgede birçok kişi bu medrese eğitiminden geçiyor. Birçok âlim yetiştiriyor. Bu yüzden Ferhendê Köyü çevresinde bir çekim merkezi haline geliyor.

ss3.jpg

Ferhant Köyü ünlülerle anılıyor

Bu köyde doğan eski Sağlık Bakanlarından Dr. Yusuf Azizoğlu;1947 yılında ilkokul yaptırıyor. Daha sonra milletvekili İskân Azizoğlu ise, köye ortaokul yaptırıyor.

mumin-agcakaya.jpeg

Köyün dağlık ve meşelik olması ve tarım arazilerinin az olmasından dolayı; köylüler geçimlerini genellikle küçükbaş hayvan yetiştirmekle sağlıyorlar. Geçim sıkıntısının çekilmesinden ve köylülerin ekonomik durumlarının zayıf olmasından dolayı köylüler, çocuklarının bir meslek sahibi olması için okumaya teşfik ediyorlar. Bu yüzden de köyde okuma oranı ve meslek sahibi olma oranı çok yüksek oluyor.

Köyde doğup, yetişen bakan, milletvekili, belediye başkanlarından başka çok sayıda, profesör, doçent ve yüzlerce doktor, avukat, öğretmen ve eczacılarıyla da bilinen bir köydür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum