VİDEO - Uzmanlar uyardı: kombi ve petekleri kış gelmeden temizletin

VİDEO - Uzmanlar uyardı: kombi ve petekleri kış gelmeden temizletin
Kış yaklaşıyor, ekonomik sıkıntılara rağmen vatandaş tedbirlerini de almaya başladı. Odun, kömür kullanan vatandaşlar, hazırlıklarına başladı. Doğal gaz kullanan vatandaşlar için ise uzmanlarından uyarılar gelmeye başladı.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Özel Haber

TİGRİS HABER - Uzmanlar, kombi ve petek temizliklerinin kış bastırmadan yaptırılması gerektiği konusunda vatandaşları uyarırken, bu işlemlerin ustalık belgesi olanlara yaptırılmasını belirtti.

Uzmanlar, kullanım ve tesisat temizliği konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların ısınma araçlarından olan doğal gaz kullanımı da başladı. Kış aylarında kombi patlaması, doğalgaz sızıntısı nedeniylede acı haberler yaşanmaması için tedbirlerin şimdiden alınması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, kombi ve petek temizliklerinin uzman ve ustalık belgesi olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini, aksi takdirde yetkisi olmayan kişilerin yaptığı işlerde sorun yaşanabileceğini dile getirdi.

'Havalar soğumadan temizliği yapın'

Diyarbakır'da 20 yıllık ısıtma- tesisat ustası olan Mehmet Sabri Arıcı, vatandaşları kış gelmeden kombi ve petek temizliklerinin yaptırmaları için uyardı. Arıcı temizliğin ise, uzman ve ustalık belgesi olan kişilere yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, "Kış başlamadan bakımları yapmak daha uygundur. Bizim tüketicilerimiz kış geldiğinde temizlik yapıyor. Biz bunu tavsiye etmiyoruz. Sezon ortasında yapıldığında oldubittiye getirilir. 2 yılda bir uzman ve usta tekniker tarafından cihazların bakımının yetki belgesi olan kişilerden yapılması gerekir. Piyasada bu işi cüzi bir miktara yapan uzman ve usta olmayan kişiler var. Bu kişiler daha sonra tüketiciye daha maliyetli fatura çıkararak, mağduriyete sebep olur" dedi.

'Fiyat, yüzde 50 arttı'

Temizlik ücretlerinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 artış gösterdiğine de değinen Arıcı, "Geçtiğimiz yıl kombi temizliği 250 ila 300 TL arasındaydı. Petek temizliği de ortalama aynı fiyattı. Bu yıl kombi temizliği 500, petek temizliği de 500 TL'dir. Bir dairenin petek ve kombi temizliği bin lira tutuyor. Sadece temizlik yapılmıyor. Detaylı incelemelerin yapılması gerekiyor, bunun içinde uzman kişilerin olması gereklidir" diye konuştu.

'Temizlik yapıldığında fatura düşmez'

Vatandaşların, kombi ve petek temizliğinin ardından faturalarda düşüş yaşandığı algısının yanlış olduğunu söyleyen Mehmet Sabri Arıcı, şunları söyledi;

" Toplumda temizlik yapıldığında fatura düşer kanısı tamamen yanlıştır. Bakım yapıldığında suyun dönüşü daha rahat çalışır, buda gazın uzun süre yanması demektir. Tüketicinin konforlu ve güvenilir yaşam sürdürmesine katkı sağlar. Bakım yapıldığında fatura düşmez, kombiden randıman alınır. Kombinin ortalama 45 ila 50 derece aralığında yakılması gerekir. Tüketici evden çıktıktan sonra 3 ila 5 saat sonra tekrar çalıştıracaksa kombiyi kapatmaması gerekir. Tekrar çalıştırıldığında tekrar suyun ısınması maliyete yansır. Fakat bir kaç gün eve gelmeyecekse kapatabilir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.