VİDEO - Veteriner hekimlerden bir günlük iş bırakma eylemi

VİDEO - Veteriner hekimlerden bir günlük iş bırakma eylemi
Veteriner hekimler Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakarak, özlük haklarını talep ettiler. Hekimler, son süreçte yaşanan şiddet olaylarının ardından, sağlıkta şiddet yasasına dâhil edilmeyi talep ettiler.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber/ Haber

TİGRİS HABER - Ankara’da 3 Ağustos’ta Veteriner Hekim Ceren Eroğlu’na yapılan saldırı şiddet gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Son dönemde artan şiddet olayları sonrası veteriner hekimler, 1 günlük iş bırakma kararı aldı. Acil durumdaki hasta hayvanlar için tedaviye erişim noktasında gerekli önlemler alındı. İş bırakma eylemi kapsamında veteriner hekimler, meslek kanununda düzenleme ve Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmeyi talep ettiler.

veteriner-hekimlser-4.jpeg56 Veteriner odası eş zamanlı olarak Türkiye genelinde hak talebinde bulunarak, açıklama yaptı. Diyarbakır'da görevli veteriner hekimler ise Sur ilçesi Dağ kapıda bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu.

veteriner-hekimlser-1.jpeg

'Veteriner hekimler stratejik bir konumdadır'

Açıklamayı okuyan Veteriner Hekim Duriye Yalçın Erkek, veteriner hekimlerin stratejik konumda olduklarını ifade ederek, "Veteriner hekimler koruyucu hekimlik hizmetleriyle salgınları önleyerek, toplum sağlığını korurlar, hayvanların sağlıklı ve refah içinde yaşamasını sağlarlar, gıda denetimleri ile toplumun sağlıklı güvenilir gıda tüketmesini sağlarlar, hayvan varlığını koruyarak hem ülke ekonomisine hem de vatandaşların ekonomik hayvansal ürüne ulaşmasına katkıda bulunurlar. Ayrıca insan sağlığı ya da hayvan sağlığında kullanılan aşı ve ilaçların geliştirilme süreçlerinde aktif rol oynarlar. Görüldüğü üzere veteriner hekimlik mesleği, toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin, bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir. Bu nedenle stratejik bir konumdadır. Biz biliyoruz ki iş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan daha onlarca şiddet örtbas edilmekte bizlere ve kamuoyuna yansımamaktadır. Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakmış başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır" diye konuştu.

veteriner-hekimlser-3.jpegYaşanan süreç ve talepler

Talepleri dile getiren Erkek, şunları söyledi;

"Yaşanan süreç, biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. tüm özlük hakları konularında ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır. Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar. Veteriner hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri Sınıfında tanımlanmıştır, vakit kaybetmeden gereği yapılmalı, veteriner hekimliğin hangi alanında olursa olsun yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan tüm veteriner hekimler “Sağlıkta Şiddet Yasası” kapsamına alınmalıdır. Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir"

Ns

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.