DTSO Kadın Meclisi sözcülüğünde görev değişimi

DTSO Kadın Meclisi sözcülüğünde görev değişimi
DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, 1,5 yıllık süre zarfında yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunarak, dönem sözcülüğünü yürütme kurulunda oy birliği ile seçilen Seda Berekatoğlu’na devretti.

Haber: Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Pandemi dolayısıyla görev devir teslim basına kapalı olarak yapıldı. Bir yıllık yürütülen çalışmalar hakkında:

“2018 yılında başlattığımız Kadın Meclisi yolculuğumuzda bugün, temsil gücümüzü arttırdığımız ve ekonomik alanda kadınların taleplerini daha güçlü ve etkin bir şekilde dile getirdiğimiz bir noktadayız.

DTSO seçim vaatleri arasında yer alan kadın girişimcilerin ekonomik alanda güçlendirilmesi ve temsiliyetinin arttırılması hedefi ve DTSO organlarının, yönetim kurulu, meclis, meslek komiteleri ve komisyonlarının desteği, Kadın Meclisi kuruluşu ve hizmet sunumunu kolaylaştırdı. Kadın Meclisi tüzüğü DTSO Meclisince onaylandı ve Kadın Meclisi faaliyetleri için yıllık bütçe oluşturuldu.

2019 Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz seçimlere DTSO’ya kayıtlı 230 kadın girişimci katılım sağladı ve 48 kişilik Kadın Meclisi seçimleri yapıldı. DTSO’ya kayıtlı yaklaşık 2.000 işletme sahibi, ortağı, temsilcisi kadın üyeye ulaşılmaya çalışıldı ve bir dizi toplantı ile aktif olarak faaliyet gösteren kadınlar ve kadın sivil toplum kuruluşlarının Kadın Meclisi tüzüğü hazırlık çalışmalarına katılımı sağlandı. Bu çalışmalar kapsamında kadınların temsilci, ortak ve sahibi olduğu işletmelerin büyük çoğunluğunun aslında erkekler tarafından yönetildiği de yapılan saha çalışmasında tespit edilen çarpıcı ve üzücü bir sonuç oldu.

Türkiye’de ilk defa kurulan ve benzeri olmayan Kadın Meclisi hazırlık çalışmalarında kadınların ekonomik alanda karşılaştıkları sıkıntılar, kısıtlamalar, ekonomik örgütlere katılımda yaşanan sorunlar ve kadınların bu alana ne kadar yabancı oldukları bir kez daha görüldü. Tüm bu zorluklara rağmen seçilen Kadın Meclisi yaklaşık 1,5 yıllık bir dönemde kadın girişimciler ile dayanışmayı güçlendirdi ve DTSO’nun faaliyet alanlarında Kadın temsilini sağladı.” Şeklinde yapılan açıklamaya devamla;

 “Kadın Meclisi’nin kuruluşundan bugüne 1,5 yıllık sürede kadınların oda faaliyetlerinde görünürlüğü, ekonomik alandaki çalışmalara kadınlar açısından yaklaşımın geliştirilmesi açısından önemli sonuçlar elde edildi. Öncelikle kadın girişimcilerin güçlendirilmesini desteklemek için bir dizi eğitim, lobi, ulusal ve uluslararası alanda işbirliklerinin geliştirilmesi çalışmalarını içeren ADB Büyükelçiliği’nden proje desteği alındı. Kadın meclisi ve girişimci kadınların katılımı ile iletişim becerileri, kadın girişimciliği ve destekler, iklim değişikliği ve kadın, pazarlama, sosyal girişimcilik vb. alanlarda eğitim programları düzenlendi.”

“Pandemi dönemi her alanda olduğu gibi Kadın Meclisi’nin de çalışmalarını olumsuz etkiledi. Pandemi döneminde kadınların iş yükleri erkeklere göre çok daha fazla arttı. Kadın girişimciler, çalışan kadınlar, görünmeyen ev işleri ile uğraşan kadınlar bu dönemdeki ek yükler nedeni ile sivil toplum ve gönüllü çalışma alanlarına zaman ayıramadılar. Kadın Meclisi tarafından yerelde kadın girişimcilere yönelik yapılan saha çalışmasında da pandemi döneminde kadınların karşılaştıkları ek yükler, işletmelerde finansal sorunlar ve kadına yönelik şiddet olaylarında artış çok daha net olarak görüldü.” Açılamalardan sonra DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural oy birliğiyle yeni dönem Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü seçilen Seda Berakatoğlu’na görevi devretti ve başarılar diledi.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.