Ergani Hilar Mağarası’nda enstalasyon sergisi

Ergani Hilar Mağarası’nda  enstalasyon sergisi
Neolitik Çağın Işıkları Hilar Mağarası Enstalasyon Sergisi 6 Temmuz 2020 tarihinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Sesverenpınar köyünde ziyarete açılıyor.

Haber - Mümin AĞCAKAYA      

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ergani ilçe merkezi sınırları içerisinde Sesverenpınar köyünde bulunan Hilar mağarası, geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan bir varoluş hikâyesine sahiptir. Göçebe yaşam kültürünün yerine yerleşik yaşama geçildiğinin de göstergesi olan mekânlardan biri olan Hilar mağarası özellikle Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinde binlerce yıldan bu yana da çeşitli medeniyetlerce kullanılmıştır.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Akademisyen Necmi Karkın; ”Serginin konseptleri içerisinde Kalkolitik ve Neolitik dönemde görülen kargı kamışından yapılmış yuvarlak ev barınak tipi modellerinden esinlenerek yapılan çalışmaları bu mağarada sergilemektir. Burada belirlenen durum, izleyiciyi hem göçebe yaşam hem de yerleşik yaşama geçişin mimari unsurlarıyla tarihsel ve ruhsal bir yolculuğa çıkartmaktır. Kamıştan üretilmiş barınakların içerisine yerleştirilen ışık ise insanın arketipal alanında canlandırdığı yansımayı göstermektedir. Çünkü ışık, her çağın insanının fiziksel ve ruhsal çalışmalarında kullandığı bir öğedir. Bu yüzden çalışmaların içerisinde görsel etki yaratma açısından yapay ışık kullanılmıştır. Enstalasyon (yerleştirme) tarzında mağaranın dışına klasik arkeolog olan Ece Dilan Bozkurt’un yerleştirmesini yaptığı sergi, İn situ (yerinde) tarihsel kültür süreçleri yansıtması biçiminde olması konseptine dayalıdır. Çalışma sayısı 15 adet olup boyutları 40x120cm olarak belirlenmiştir. Bu çalışmalar günümüzün tüketim anlayışına da bağlı olarak ev-ofis gibi mekânlarda kullanılabilir bir özelliğe sahiptir.” dedi.

Neolitik Çağın Işıkları Hilar Mağarası Enstalasyon Sergisi 6 Temmuz 2020 tarihinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Sesverenpınar köyünde ziyaret edilebilecek.

ergani-hilar-.jpg

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.