VİDEO - 45 yıllık emek

VİDEO - 45 yıllık emek
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Mehmet Han Pasajı’nda bulunan atölyesinde 45 yıldır ayakkabı üreten Mahmut Dönen, "Bu meslek benim her şeyim, hayatım. Ürettiğim her ayakkabıda parmak izim var" dedi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Mahmut Dönen 63 yaşında, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Mehmet Han Pasajında bulunan atölyesinde 45 yıldır el emeğiyle ayakkabı üretiyor. Baba mesleğini devam ettiren Mahmut Usta, tek başına ayda yaklaşık 50 ayakkabı üretiyor. Diyarbakır'da el emeğiyle ayakkabı üretimi yapan ustaların kalmadığını ifade eden Mahmut Usta, gelişen teknolojiye rağmen, tek başına mesleğini devem ettirmek istiyor.

45-yillik-ayakkabici-1.jpeg

Bu meslek benim her şeyim

13 yaşından itibaren bu mesleği yapmaya başladığını belirten Dönen, "Babam bu mesleği yapıyordu, bende bazı ustaların yanında bu mesleği öğrenmeye çalışıp kendimi gelirdim. Yaptığım bütün ürünler el emeği ürünlerdir. Üretimini yaptığım her ayakkabıda benim parmak izlerim var. Bu meslek benim her şeyim, yaşamım" diyerek mesleğine olan bağlılığını dile getiriyor.

Artık birlerini yetiştirmek çok zor

Diyarbakır’da el emeği ayakkabı üretimi yapan usta sayısının çok az olduğunu söyleyen Dönen, "Şu an benim bildiğim bu işi yapan 2 ya da 3 usta var. Artık birilerini bulup yetiştirmek çok zor, hal böyle olunca bu meslekte diğer el emeği isteyen meslekler gibi kayboluyor. Bende uzun zamandır tek başıma çalışıyorum. Bu meslek zaman ve sabır isteyen bir meslek. Ayakkabının bütün her şeyini elinizle yapmanız, hazırlamanız gerek. Bazen bir ayakkabıyı yapmak günlerimi alabiliyor" ifadelerini kullandı.

Eskisi gibi usta kalmadı

Eskisi gibi satış yapamadığına dikkat çeken Dönen, "Bir yandan ekonomi, diğer yanda gelişen teknolojiyle birlikte bizim mesleğe olan ilgi her geçen gün azalıyor. Ben elimden geldiğince bu mesleği devam ettirmek istiyorum ve bunun için çaba gösteriyorum. Ürettiğim ayakkabıları şu an çevre illere ve bazı mağazalara satıyorum, onların bu ilgisi beni mutlu ediyor. Bu şekilde satış yaparak bende mesleğimi devam ettiriyorum" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.