Birsen İnal

Birsen İnal

Diyarbakır’da güzelliğin mimarları

Diyarbakır’da güzelliğin mimarları

Güzel kadınların mutluluğunun sırrı estetikten geçer. Güzellik estetiğin ayrılmaz bir parçası, kadın ise güzelliğin bir bütünüdür. Güzel ve bakımlı görünüşe sahip kadınlar daha çok fark edildiklerini bildiklerindendir ki güzel görünmek, kadınlar için vazgeçilmez bir tutkudur.

Talep daima arzı doğurmuştur. Talep arttıkça arz önem kazanmaktadır. Günümüzde güzellik sektörüne talep gittikçe artıyor. Bu kadar talep olan bir sektörün deyim yerindeyse mimarlığının kapsını çalalım mı?

T.C.MEB Özel Mine Estetik ve Güzellik Kursu, Altamira Güzellik merkezinin sahibi başarılı, genç iş kadını Mine ÖZDAĞ’ın kapısını çaldım. Her zamanki güler yüzlü tavrı ve hiç değişmeyen saygısıyla hem kapısını hem de yüreğini açtı Sevgili Mine. Hal hatır ve ikram faslından sonra güzellik uzmanlığı, estetisyenlik, mesleki ve akademik eğitim üzerine oldukça keyifli bir söyleşi yaptık.

23 yıldır mesleğini icra eden, mütevâzi, bakımlı mı bakımlı, güzel mi güzel, tatlı mı tatlı Mine Hanım ile kariyeri, hedefleri, önerileri ve güzellik tüyoları hakkında hem sohbet ettik hem de estetisyenlik sektörüne son yıllarda artan talep ve güzellik uzmanlığı eğitimine duyulan ilgi hakkında sorularımızı sorduk...

diyarbakir’da-guzelligin-mimarlari--(2).jpg

-Sevgili Mine, ben seni tanıyorum ama tanımayanlar için soruyorum, Mine ÖZDAĞ kimdir?

Mine ÖZDAĞ: Öncelikle doğma büyüme Diyarbakırlıyım. Güzellik ve kalıcı makyaj uzman ve eğitmeniyim. 25 yıldır güzellik sektöründe kadınlara hizmet sunmaktayım. 1998’den beri kız kardeşlerimle birlikte Altamira Güzellik Salonunu işletmekteyim. 2 yıldır MEB.’e bağlı güzellik kursu açtık. Sektöre eğitimli uzmanlar yetiştirmeye çalışıyoruz.

 

 -Altamira Güzellik kaç yıldır Diyarbakır’da hizmet veriyor? Bu süreçte güzellik açsından kaç kadına dokundunuz. Bir çeteleniz var mı?

Mine ÖZDAĞ: Altamira Güzellik Salonu 21. Yılı bitirip 22. Yıla girdik. Diyarbakır ve çevre illerden, ilçelerden gelen danışanlarımıza hizmet sunmaktayız. Çetele tutmadık ama binlerce kadına dokunmuşuzdur.

 

-Başlarken, ‘Diyarbakır’da Güzelliğin Mimarları’ diye başladım çünkü biliyorum ki Mine ÖZDAĞ, bu işi yapmaya tek başına soyunmadı. Mineciğim: Bu işi yapmaya nasıl karar verdin ve bu yola tek başına mı çıktın?

Mine ÖZDAĞ: Aslında hayat tesadüflerle doludur. Benim bu işe başlamam da öyle bir şey. Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar Bölümü mezunuydum. Okul bitince iş bulamadık. Kız kardeşim anasınıfındaydı okula ben götürüp getiriyordum. Sınıfta tanıştığım bir bayanla sohbet ederken salon açmak için hazırlıklar yaptığını ve lise mezunu birini aradığını söyledi.  Bu sektörde yer almam o gün orada onaylandı. Bir süre bayanın salonunda ben ve Duygu Hanım çalıştık. Sonra bu işi çok sevdik ve eğitim almak için İzmir’de bir özel okula gidip eğitim aldık. Bir süre daha orada çalıştıktan sonra kendi salonumuzu açtık. Önceleri iki kız kardeş başladık. Şimdi ise dört kız kardeş devam ediyoruz.

diyarbakir’da-guzelligin-mimarlari--(3).jpg

-“Çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır.” diye yaygın bir söylemden yola çıkarak; güzellik ve bakım birbirini tamamlayan iki unsurdur diyebiliriz miyiz Mineciğim? Başını salladığına göre “evet” diyorsun. O halde soruyorum; bakımın güzellik üzerindeki etkisi nedir ya da ne değildir? Bakım şart mı?

Mine ÖZDAĞ: Her kadın güzeldir. Eskilerin bir sözü vardır ya,  “Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur.” Biz kadınlar da yaş ilerledikçe cildimizin kaybettiği nemi, colojeni yani cildin diri ve genç durmasını sağlayan yapı taşlarını dışarıdan takviye ederek güzellik ve gençliğimizi korumalıyız ya da var olan güzelliği ortaya çıkarmak için mutlaka bakım yapmalıyız. Nasıl ki banyo yapmak bir ihtiyaç ise (banyo yapmak da bir bakımdır) cildinize bakım yapmanızda bir ihtiyaçtır, lüks değildir.

 

-Altamira Estetik' te ne tür uygulamalar yapılmaktadır?

Mine ÖZDAĞ:

  • Cilt Bakımı
  • Kalıcı Makyaj (Dudak Renklendirme – Göze Eyeliner – Microblading Kaş Çizimi – Micropigmentasyon Kaş Çizimi)
  • Bölgesel Zayıflama
  • Lazer Epilasyon
  • İğneli Epilasyon
  • Ağda

 

-Son teknolojiler hakkında bilgi verebilir misin, ne tür makineler kullanıyorsunuz?

Mine ÖZDAĞ: Güzellik sektörü çok hızlı gelişip büyüyor. Sektörde ayakta kalmak istiyorsak çağı takip etmeliyiz. Salonumuzda kullandığımız cilt bakımı, zayıflama ve lazer için tüm cihazlar en son teknoloji cihazlarıdır. Eskiden klasik cilt bakımında buharla sadece çalışırdık. Şimdi ise medikal bakım cihazları sayesinde yüz kaslarına spor bile yaptırıyoruz. Kalıcı makyajda son cihazlarla çok ince mikro iğnelerle cildi tahriş etmeden çalışabiliyoruz. Bölgesel incelmede yattığınız yerde 5 saat spor yapmış kadar etkisi son teknoloji cihazlarla zayıflama ve selülit bakımları yapılmaktadır.

diyarbakir’da-guzelligin-mimarlari--(1).jpg

 -Yaz ve kış dönemlerinde hangi cilt bakımları uygulanabilir? Seans aralıkları nasıl olmalıdır?

Mine ÖZDAĞ: Yaz aylarında cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak ve cilt bariyerini güçlendirmek adına medikal bakımlar yapıyoruz. Kış aylarında ise daha çok cildi nazikçe soyarak yenileme yapıyoruz. Genelde kış aylarında yapılan bu kür bakımlar 10 gün aralıklarla 4 ila 8 seans arası yapılıyor. Genelde kış ayları cilt için özel bakım aylarıdır. Bir nevi cildi yaz aylarına hazırlama ve gençleştirme adına salonumuzda cilt bakımları yapıyoruz.

 

-Güzellik merkezinizde lazer epilasyon uygulaması da yapılıyor. Biraz da lazer epilasyona değinelim mi? Lazer epilasyonda kaç seansta sonuç alınır?  Tüylerin bir daha çıkma olasılığı var mı?

Mine ÖZDAĞ: Lazer epilasyon için aslında seans vermek yanlış olur çünkü kişinin hormonlarının nasıl çalıştığı da çok önemlidir. O yüzden şöyle söyleyelim; kişiden kişiye göre değişir. Eğer hormonal bozukluğu yok ise 8-10 seans arasıdır. Ancak lazer %100 bitirmez. Kılların %70-80’ni biter. Kalan tek tük tüyler içinde iğneli epilasyon yapmak gerekir. Eğer kişinin sonrasında hormonal bozukluğu olmuşsa çıkmaz.

diyarbakir’da-guzelligin-mimarlari--(4).jpg

-Zayıflama konusu da kadınları yakından ilgilendiren bir konudur. Merkezinizde zayıflama ile ilgili ne tür uygulamalar mevcut?

 Mine ÖZDAĞ: Zayıflama ile ilgili üç değişik cihaz ile kombine çalışıyoruz. Biri yağ parçalayıcı diğer ikisi ise sarkmayı engelleme ve selülit bakımında çok etkilidir.

 

-Az daha unutuyordum ki son yıllarda güzellik konusunda en ternd uygulama sanırım kaş yapımıdır. Zamanında bilinçsiz bir şekilde modaya uyarak kaşlarımızı yoldurduk. Yoluk kaş da bir daha çıkmıyor ki bunu çok iyi bilenlerdenim. Şimdi de Mine Özdağ’a, “Çok mutsuzum, lütfen şu kaşlarıma bir çözüm.” diye diye adeta yeniden ve çok doğal olarak yaptırtıyoruz yoluk kaşlarımızı. Mineciğim kaş yapımı desem ve sen devam etsen... Neler yapıyorsunuz bu konuda?

Mine ÖZDAĞ: Kaş konusu çok özel bir konu. Aslında yalnız kaş değil bütünde kalıcı makyaj son yıllarda çok trend. Mesela dudaklarımıza doğal bir renklendirme, gözlerde kirpik diplerini siyaha boyama kalıcı olarak hafif dokunuşlarla günlük hayatta makyaj yapmaya zaman ayırmaya gerek kalmadan bakımlı görünmek isteyen hanımların tercihi. Kaşlar ise artık en çok uyguladığımız bir işlem. İki teknikle kaşları yapıyoruz. Biri çok doğal ve natürel microblading denilen sistem kendi kıllarınız kadar ince atışlarla doğal kaşlar yapıyoruz. Bir de net kaş isteyenler için cihazla kıl tekniği ya da far tekniğiyle işlem yapılıyor. Kullanım süresi cildin yapısına göre değişiyor.

 

-MEB Özel Mine Estetik ve Güzellik Kursu olarak hangi eğitimleri veriyorsunuz? Eğitim süreniz ne kadardır? Okuyucularımıza bu konuda bilgi verir misiniz?

Mine ÖZDAĞ: Mine Özdağ Güzellik Kursu olarak bütünde estetisyenlik eğitimleri veriyoruz. Bir de kalıcı makyajı ayrı bir dal olarak eğitim veriyoruz. Çünkü kalıcı makyaj başlı başına ayrı bir meslektir.

-T.C.MEB Özel Mine Güzellik Kursundan mezun olan öğrencileriniz hangi pozisyonlarda çalışabiliyorlar?

Mine ÖZDAĞ: Tüm salonlarda uzman olarak kolaylıkla iş bulabilme imkânına sahip oluyorlar. Yer açmak isteyenler Çıraklık Eğitim Merkezinde 4 yıldan muaf olup tek bir sınava tabii tutuluyorlar. Eğer bu sınavı verirlerse ustalık belgesini almayı hak kazanıyorlar ve sonrasında salon açabiliyorlar.

 

-Güzellik uzmanlığını meslek olarak seçmek isteyen kişilere ileriye yönelik hangi tavsiyelerin var?

Mine ÖZDAĞ: Güzellik uzmanlığı bitmeyen bir okuldur. Sürekli okumak, çalışmak ve yeni trendleri takip etmek, eğitimlere katılmayı gerektiriyor. Yani kısacası hiç mezun olmadığınız bir üniversite gibi.

 

-Kadınların iş yeri açması ile ilgili ne düşünüyorsun, sektörün geleceğini nasıl görüyorsun?

Mine ÖZDAĞ: Kadınların kendi ayakları üzerinde durması çok güzel ve bence tüm kadınlar çalışmalı, ekonomik özgürlüğü olmalıdır. Sektör çok hızlı gelişip büyüyor. Biz uzmanların da hep takipte olması ve kendini sürekli yenilemesi gerekiyor.

 

-Sanırım bunu biz kadınlardan esirgemezsiniz. Diyelim ki güzellik salonuna gelecek bütçeyi ayarlayamadım. Güzelliğimi korumak ve de bakımlı olmak için ev imkânlarında neler yapabilirim? Önerebileceğin evde uygulanabilecek günlük veya haftalık bakım önerilerin nelerdir?

Mine ÖZDAĞ: Güzelliği korumak ve bakımlı olmak için öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli uyku, evrene pozitif enerji yollamaktan geçer. Evde cildinizi temiz tutmanızı, makyajla uyumamayı öneririz. Doğal maskeler yapabilirler. Çünkü her cilt için ayrı maskeler kullanılabilir. Ben buradan hangi cilt tipini versem bilemiyorum ama cildi aydınlatmak için bir maske önerelim:

 

Pirinç Maskesi

  • 3 kaşık pirinç
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı süt

Hazırlanışı: Pirince su ekleyin orta ateşte pişirin. Sonra suyunu kaşıkla ezerek çıkarın. Katı bir su elde edilecek içine bal ve sütü ilave edin. Maskeniz hazır temiz cildinize haftada bir kez uygulayın.

Henüz hedefimize ulaşamadık. Tabi ki hedefimiz yaptığımız işlerin tüm Türkiye’de daha çok bilinmesi.

 

 

-Mineciğim, Diyarbakır’daki haklı gururumuzsunuz ALTAMİRA GÜZELLİK olarak. Zira katıldığınız televizyon programlarıyla, seminerlerle, panellerle, fuarlarla gün geçtikçe yıldızınız parlıyor, çıtanız yükseliyor. Dört kardeşin dördüne de soruyorum hedefinize ulaştınız mı ya da bundan sonraki hedefiniz nedir?

Mine ÖZDAĞ: Henüz hedefimize ulaşamadık. Tabi ki hedefimiz yaptığımız işlerin tüm Türkiye’de daha çok tanınması ve bilinmesidir. Bu bağlamda bu güzel söyleşinin de katkısı olacaktır. Tigris Haber’e ve size çok teşekkür ediyoruz.

 

-Son sorum biraz özel olsun istedim. Altamira’yı özel kılan nedir? Gözlemlerimden yola çıkarak söylüyor ve soruyorum: Merkezinize gelen müşterileriniz çok mutlular, bunun sırrı nedir? Kadınlar neden Altamira’ya gelmeli?

Mine ÖZDAĞ: Bizi özel kılan en önemli şey; gelen danışanlarımızla bir aile sıcaklığı ile iletişim kurmak, kimseye sırf ticari düşünerek işlem yapmamak ve kadınlar ne istiyorsa onu vermek, fazlası bazen mutsuzluk getirebilir. Kıvam yakalamak önemli. Altamira kadının güzelliğini ortaya çıkarıyor ve doğru dokunuşlarla doğal güzellik yakalıyor.

 

-Kızlar sizlerle vakit geçirmez inanılmaz keyif vericiydi. Vakit ayırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birsen İnal Arşivi
SON YAZILAR