Mahsum Rençber

Mahsum Rençber

Turizmde sıkıntı var

Turizmde sıkıntı var

Aşırı sıcaklar ve tur operatörlerinin Diyarbakır’ı listeden çıkarması ciddi bir sıkıntıya neden oldu. Diyarbakır, turizm açısından ciddi bir sıkıntı söz konusu. Otellerde doluluk oranı da iç açıcı değil. Yabancı turistler bir yana yerli turist konusunda beklenen olmuyor.

Bunun yanı sıra Cumartesi ve Pazar günleri çevre illerden gelenler olurdu, şimdi o da yok.

Sıkıntının tek nedeni tek başına sıcaklık olmasa gerek. Bu konuda başka nasıl eksiklikler var, biraz da ona bakmak lazım sanıyorum. Ağırlamada, konaklamada, yeme içme konusunda mı bir sıkıntı yaşanıyor, yoksa günlük ilişkilerde gelenlerle iyi diyalog mu kurulamıyor, biraz da ona bakmak lazım.

Her ne ise, Diyarbakır’ın gelecekle ilgili turizm haritasının, girdi çıktısının çok iyi hazırlanıp, sunulması şart.

Kim ne derse desin, ortada bir kopukluk olduğu kesin.

Özellikle kayyım yönetimleri ile sivil toplum kuruluşları arasındaki soğukluk giderilemediği için kentin genel anlamda sorunlarının çözümü konusunda da ortaklaşmak zorlaşıyor. Tarih ve turizm konusundaki çalışmaların eksikliği de bu nedenle zaten.

*

Bu arada, ‘surlar diriliş’ deniliyor da, iç kısımlarda zaman zaman görüyoruz, tam bir yıkım var. Özellikle de Dağ kapıdan tek kapı ve çift kapıya doğru uzanan güzergâhta sur içinin halini herkesin görmesini isterim. Diriliş buysa, normal durumu düşünmek dahi istemiyorum.

Özetle demek istediğim, sıcak turist sayısında düşüşe neden olabilir, ancak, tarihi, turistik değerlerin ortaya çıkarılması, korunup, kollanması, sunumu, son derece önemlidir. Sadece Diyarbakır’ın 10 bin yıllık tarihinin arkasına saklanıp, tarihi, kültürü tanıtmak olmaz, buradan bir kazanç elde edilmez.

Diriliş sözde değil, özde olmalı ki, muhatabınız da canlı dursun.

Turizmde sıkıntı var, çözmek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mahsum Rençber Arşivi
SON YAZILAR