Yılmaz Köprücü

Yılmaz Köprücü

İNSANLARIN ONURUYLA OYNAMAYINIZ

İNSANLARIN ONURUYLA OYNAMAYINIZ

Bilindiği üzere yaşadığımız ülkede toplumdaki bazı kesimler indirimli veya ücretsiz kartla kent içindeki toplu taşıma araçlarından yararlanmaktadır .

Bu kartlarla ilgili, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca , 4736 Sayılı Yasa’nın 1.maddesinin 8.fıkrasına dayanılarak düzenlenen yönetmelik uyarınca yararlanacak kişiler ve yapılacak işlemler belirlenmiştir. Toplumun bir çok kesimi bu ayrıcalıktan yararlanmaktadır . Bu yönetmeliğin 4.maddesi ücretsiz kart indiriminden yararlanan kişileri düzenlemektedir . Burada yaklaşık 1 sayfaya yakın , maddeler ve fıkralar halinde toplumun her kesiminden insanlar sayılmaktadır. Yönetmeliğin 5.maddesi de 65 yaş üstü insanlara ücretsiz kart verileceğini yazmaktadır .

Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca düzenlenen bir diğer yönetmelik de gelir desteği yönetmeliğidir ki , bu da hizmete dahil edilen özel halk otobüsü sahiplerine bakanlıkça ödenecek meblağı düzenlemektedir .

Hal böyle iken, özel halk otobüsleri 65 yaş üstündekilerin Bu hizmetten yararlanmasını istememektedirler . Otobüs bekleyen yaşlı insanları duraklardan almamakta, deyim yerindeyse onlardan kaçmaktadırlar . Bu yüzden, tartışmalar, kavgalar çıkmakta, bu durum genel olarak yıllarını bu ülkeye ve insanlarına hizmet etmekle yaşlanan 65 yaş üstülerin onurlarını kırmaktadır . Paramızla binmek istesek dahi durmamakta ve kaçmaktadırlar.

Özel halk otobüsçülerine,bizleri almama nedenini sorduğumuzda öyle haklı gerekçeler ileri sürmektedirler ki hak vermemek elde değildir. Dijital kart sayacından o ana kadar binen yolcu adedini , kaçının indirimli , kaçının ücretsiz bindiğini ve otobüsçülere bakanlıkça verilen gelir desteğinin miktarını söyleyince büyük haksızlığa uğratıldıklarına tanık olmaktayız .O kadar çok ücretsiz ve indirimli binen var ki ,mazotun litresinin 50 Liraya yaklaştığı ülkemizde onlara da haksızlık yapmamak gerektiği düşüncesindeyim.

Şimdi soracaksınız peki bu işin çözümü nasıl olacak . Bana hitaben ,sen hem yakınıyorsun , hem de özel halk otobüsçülerine de hak veriyorsun . Bence bu olayda tek çözüm yolu ; hükümetin/devletin bir iyilik yapıp yaşlı ve çeşitli nedenlerle mağdur olmuş insanlarına yardımı amaçlayıp bu yönetmeliği çıkardıysa maliyetin/külfetin bir kısmını özel insanlara yıkmayıp kendisi tümünü karşılamalı ve GELİR DESTEĞİNİ KALDIRMALI,yönetmelikte 1 sayfaya yakın sıralanan dezavantajlı ve yaşlı insanlara sınırlı sayıda (60-80-veya 100)adet biniş kontörünü karşılayacak ücreti maaşlarına yansıtacak veya bizzat kart verecek şekilde düzenlemelidir.

Yoksa; gençliklerinde, çalışma yaşamlarında hem bu ülkeye, hem bu ülke insanlarına hizmet etmiş insanlar ;yollarda ,duraklarda insanlara alay konusu olmakta , özel otobüsler almadığı için belediye otobüslerine yönelen 65 yaş üstülere de bu kez ,burada bulunan insanlar söz söylemekte, çeşitli tartışmalara ve kavgalara neden olmaktadır. (örneğin kulağımla duydum :”Bu morukların ne işi var, evlerinde niye oturmuyorlar gibisinden”)

Sonuç olarak; bu yakınmaların çözümü gelir desteğinin kaldırılarak dezavantajlı kesimlere ve yaşlılara ücret şeklinde yansıtılması ve herkesin toplu taşıma araçlarından ücretini vererek yararlanması,kimseye minnet altında kalmaması sağlanmalıdır .

Yılmaz Köprücü

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Köprücü Arşivi
SON YAZILAR