Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Güneş tutulması, hayatımızın kararması

Güneş tutulması, hayatımızın kararması

Yılda birkaç kez yaşanan astronomik bir olay olan güneş tutulmasını yaşadık. Güneş ile dünyamızın arasına giren ay güneşin ışınlarının bize gelmesini engellemektedir. Dünyamızı karartmaktadır. Güneş tutulması olayı geçmişten beri insanoğlunun yaşamında ve tarihinde önemli yer tutmuştur. Bu durumun nasıl yaşandığını bilimsel olarak çözemeyen insanoğlu güneş tutulmasını çeşitli biçimlerde değerlendirmiştir. Bu olay antik Mısır yazıtlarından kutsal metinlere kadar birçok kitabe ve yazıtlarda yer almıştır. Bu astrolojik olayı halk tanrının öfkesi olarak adlandırarak kimi doğa olaylarını buna başlamıştır.

Eski Ahit’in Yesu Kitabında İsrail halkının Kenan Bölgesine yöneldiği zaman güneşin durduğundan ve ayın yerinde kaldığından bahsetmektedir.

Yine tarihte MÖ.585’de Med’ler ve Lidya’lılar arasında Kızılırmak boylarında uzun yıllar süren savaş sırasında güneş tutulunca;’Tanrılar bizim savaşmamızı istemiyor.’ Diye yorumlayan Med’ler ve Lidya’lılar savaşı bitiriyorlar ve aralarında barış antlaşması imzalıyorlar.

Anadolu’da güneş tutulduğu zaman çoğu yerde halk; davullar, tenekeler çalarak, silahlar atılarak kötü ruhları kovmaya çalışmışlardır.

Güneş tutulmasının geçmişte nasıl karşılandığına ve yorumlandığına ilişkin birçok şey söylenebilir. Özel bir araştırma konu da olabilir.

Ama yakın zamanlara geldiğimizde insanları ürküten ve korkutan güneş tutulmasından çok dünyasının kararmasının nedenlerinin değişmesidir. Birçok ülkede yaşanan savaşlar, savaşların getirdiği yıkımlar, ekonomik sorunlar, gelecek kaygısı geçmişte insanların gizemini çözemedikleri güneş tutulmasından daha fazla etkilenmektedirler. O zamanlar güneşin tutulması kısa bir an içindi. Ama günümüzde insanların dünyasının kararması çok daha uzun zamanı almakta ve üstelik bunun ne zaman sona ereceği de belirsiz olmaktadır. Ay güneşle aramıza girerek kısa bir süreliğine dünyamızı karartmakta ama savaşlara, iklim krizine, ekolojik sorunlara, ekonomik, sosyal, siyasal bir dizi sorunda eklenince; insanların hayatları sürgit bir karanlığın dehlizlerinde kaybolmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR